Ökotárs Alapítvány

Ökotárs Hírlevél 2010. december

Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk minden kedves partnerünknek, támogatónknak és támogatottunknak!

Az Év Fája vetélkedő díjátadó ünnepsége

A Letenyei Platán lett az Év Fája

Az Év Fája 2010 címet egy platánfa nyerte el, melyet a versenybe a Letenyéért Közéleti Egyesület jelölt Zala megyéből. Az Európai Év Fája versenyhez csatlakozva az Ökotárs Alapítvány Magyarországon először rendezte meg a vetélkedőt.

A döntőbe 13 fát választott az Ökotárs Alapítvány zsűrije, amelyekből közönségszavazással került ki a győztes. A kezdeményezés nem várt érdeklődést keltett: a július 31-i határidőig összesen 125 fát jelöltek az ország minden részéből magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. Ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a döntősöket, amelyekre szeptember 10. és október 30. között bárki leadhatta on-line szavazatát az evfaja.okotars.hu oldalon. A határidőig összesen 16 037 érvényes szavazat érkezett, amelyek közül a nyertes fa 4346 szavazatot kapott. Nem sokkal lemaradva másodikként követi a „nagylevelű hárs az ötvöskónyi kastélyparkban”, Ötvöskóny településről, és harmadikként a „dévaványai makkfa” Dévaványa településről. Az Év Fája vagy a speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott - vagy faültetésre kap 250 000 Ft támogatást, attól függően szükséges-e a fa orvoslása. A Greenman Kft. felajánlásának köszönhetően a döntős fák mindegyike részesült nyereményben, környezetbarát talajjavító formájában.

A díjakat 2010. november 18-án zenés ünnepség keretében adta át az Ökotárs Alapítvány, Treehugger Dan budapesti kávéházában. Az eseményen Zsurzs Kati színművésznő olvasta fel a döntős fák történeteit, a közönséget saját népdalfeldolgozásaival szórakoztatta a Csíkszereda-Soharóza-Halastó kórus. A fákat jelölő szervezetek és közösségek képviselői mellett eljöttek a vetélkedő zsűrijének tagjai, támogatók és újságírók, akiket az ünnepség és a díjak átadása után Fair Trade kávéval és teával, hazai borokkal és biobüfével vendégeltünk meg.
A győztes fa 2011 februárjában elindulhat az Európai Év Fája címért is – a versenyben részt vevő 6 országban kiválasztott győztesekre ekkor lehet majd szavazatot leadni. De a jelölők és szavazók lelkesedésétől ösztönözve az Ökotárs Alapítvány 2011-ben ismét meghirdeti a hazai vetélkedőt is, biztatva mindenkit arra, hogy ismét jelölje a számára fontos fákat ebbe a játékos küzdelembe! Az Év Fája verseny döntőseire leadott szavazatok 2010-ben:

 1. Letenye – platán, 4346 szavazatÉv fája díjátadó 2010
 2. Nagylevelű hárs az ötvöskónyi kastélyparkban 3174 szavazat
 3. A dévaványai „makkfa”, 2419 szavazat
 4. Akác a négyszögletű kerekerdőből, Pécel, 1558 szavazat
 5. Árpád fa – Dad, 1301 szavazat
 6. Peruška Mária kegyhely tölgyfája, 901 szavazat
 7. Oszkói ősi tölgy, 690 szavazat
 8. Rigatz emlékfa, Alsómocsolád, 375 szavazat
 9. Valkói meggyfa, 313 szavazat
 10. Vasfa – Budapest, Március 15. tér, 285 szavazat
 11. Az emlékezés fája – Jászberény, 268 szavazat
 12. Vadgesztenye – Budapest, 220 szavazat
 13. Eprecske a börtönből – Galgahévíz, 187 szavazat

Az Év Fája vetélkedő az Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik; a programot többek között a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium és cseh testvérszervezetünk, a  Nadace Partnerstvi támogatja. A verseny magyarországi partnerei és támogatói a Fővárosi Növény- és Állatkert, a Greenman Kft,  a Szegedi Ifjúsági Napok,  a Civil Rádió és a Magyar Televízió.


Állam-civil Kapcsolatok: nemzetközi konferencia

Az Ökotárs Alapítvány Civil-Társ programja 2003 óta tevékenykedik a hazai civil szektor fejlődését és fenntarthatóságát támogató jogi-szabályozási környezet megteremtése érdekében. Civil szervezeti vezetők, jogászok és szakértők széles körével együttműködve kutatások és elemzések támogatásával koncepciókat és konkrét javaslatokat készít és juttat el a döntéshozóknak, az államigazgatás és a törvényhozás képviselőinek.

E sokéves törekvés szerencsésen találkozott az új kormány nyáron meghirdetett kezdeményezésével, amely a teljes nonprofit joganyag felülvizsgálatát és újraszabályozását irányozta elő, kérve ehhez a civil szervezetek véleményét és javaslatait is. Egyebek mellett ez ösztönözte az „Állam-civil Kapcsolatok: Mire jó és miért probléma a civil szervezetek támogatása?” című konferencia megszervezését 2010. november 25-én. Az Országgyűlés Emberi jogi, Civil, Kisebbség- és Vallásügyi Bizottságának jóvoltából a Képviselői Irodaházban kerülhetett sor az eseményre, amelynek társszervezői voltak az Európai Nonprofit Jogi Központ (ECNL), és romániai testvérszervezetünk, a Polgár-Társ Alapítvány is.

A konferencia másik apropóját az elmúlt másfél-két évben elvégzett kutató és koncepcionális munka eredményeinek bemutatása adta, különösen két témakörben: a közhasznúsági rendszer reformja, mint az állami-civil kapcsolatok közvetett; illetve a támogatási-finanszírozási viszonyok problémája, mint ennek közvetlen formája. A konferenciát dr. Lukács Tamás, a Bizottság elnöke nyitotta meg; a kormányzati elképzeléseket és azok ütemezését dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium), a támogatási eljárások átalakítására vonatkozó terveket pedig dr. Kajdi Ákos főosztályvezető (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) mutatta be. A hazai előadók – Móra Veronika (Ökotárs), Bullain Nilda (ECNL) és Bíró Endre (Jogismeret Alapítvány) – mellett külföldi civil és kormányzati szakemberek panelbeszélgetésekben ismertették a közép-európai országokban zajló hasonló jogalkotási folyamatokat és azok tapasztalatait, és lehetőség volt a hallgatóság kérdéseinek megválaszolására is.

A témában rendezett minden eddiginél – talán - nagyobb szabású konferencián több, mint száz fő vett részt: többségükben civil szervezetek képviselői az ország minden pontjából, de érdeklődök jöttek különböző minisztériumokból, önkormányzatoktól és más intézményektől is. A konferencia anyagai a közeljövőben hozzáférhetőek lesznek a www.okotars.hu/civil_tars valamint a www.civiljogok.hu oldalon, amely a nonprofit jog fejlesztésére vonatkozó tanulmányok, koncepciók és javaslatok gyűjtőhelyeként kíván működni a jövőben is. A konferencia megrendezését az Európa Unió „Európa a Polgárokért” programja támogatta.

 

Norvég Civil Támogatási Alap: múlt és jövő - Zárókonferencia

 

Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus magyarországi Civil Támogatási Alapja 2008 tavaszán nyílt meg, négy, pályáztatásban és adományosztásban jártas alapítvány kezelésében. Az elmúlt két évben 3 pályázati körben összesen 240 civil szervezet projektje nyert támogatást e forrásból, összesen közel 6,3 millió € értékben, négy fő témakörben: környezet és fenntartható fejlődés, civil szervezetek kapacitásfejlesztés, szociális kohézió, gyermek és egészségvédelem valamint a kulturális örökség védelme.

Szinte észre sem vettük, de az NCTA projektek túlnyomó része lezárult vagy már végéhez közeledik, ezért ideje volt bemutatni a hároméves program eredményeit és levonni tanulságait. Ez a célt szolgálta a Múlt és jövő: eredmények és tervek címmel megrendezett zárókonferencia 2010. december 6-án a budapesti Európai Ifjúsági Központban. A rendezvényen nem elsősorban a lebonyolítók – az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány-Magyarország –, hanem a támogatók, kutatók és támogatottak szemszögéből ismerhette meg a mintegy 160 érdeklődő a tapasztalatokat, de a szlovákiai és romániai lebonyolítók révén a szomszédos országok gyakorlata is terítékre került. Az előadások elérhetők a www.norvegcivilalap.hu oldalon

A rendezvényt Siri Ellen Sletner, Norvégia Nagykövete nyitotta meg, hiszen a követség mindvégig aktívan és élénk figyelemmel kísérte az Alap eseményeit. Patrizia Branderello a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda képviselője részletesen bemutatta az összes támogatott országban működő civil alapok idén tavasszal elvégzett értékelését, és a következő 2014-ig tartó finanszírozási periódus prioritásait, benne a civilek támogatására vonatkozó tervekkel, ami talán – és érthetően - a legnagyobb érdeklődést váltotta ki. Csurgó Bernadett kutató (Rubeus Egyesület) a pályázatok mennyiségi és minőségi vizsgálatából levont fő következtetéseket ismertette – ilyen átfogó elemzés tudomásunk szerint még egyetlen pályázati rendszer vonatkozásában sem készült. Emellett támogatottak is lehetőséget kaptak sikeres projektjeik bemutatására, majd a szomszédos országok eredményeinek ismertetése után ebéd és kötetlen beszélgetés során volt lehetőség még a tapasztalatok kicserélésére a sikeres és reménybeli pályázók között.

 

Kockázatos vegyianyagok – szakmai kerekasztal

Új állomásához érkezett a nyár eleje óta fejlesztés kockazatos.hu - Környezet-Egészségügyi Információs Portál elkészítése. A honlap célja, hogy szakmailag pontos és hiteles, de közérthető és mindenki számára befogadható tájékoztatást nyújtson a mindennapi környezetünkben (építőanyagokban, bútorokban, ruházatban, műszaki cikkekben, élelmiszerekben) előforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról.

A portál gerince egy adatbázis, amely „kiskáté”, kérdezz-felelek formában gyűjti össze és mutatja be a mindennapi környezetünkben található legfontosabb veszélyes (vagy annak tartott) vegyi anyagokat. Az „infólapok” többek között az alábbi kérdésekre adnak választ:

 • Mire használják az adott anyagot, miért és hol található meg környezetünkben?
 • Milyen egészségkárosító hatásokkal rendelkezik, milyen adatok vannak erre?
 • A kitettség és az egészségügyi kockázat mértéke milyen tényleges veszélyforrást jelent a lakosság számára?
 • Hogyan kerülhetjük el? Léteznek-e lehetséges kevésbé káros alternatívák, és melyek azok?

Mindezen információk nemzetközi szakmai szervezetek (pl. az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala, az Európai Unió) adatbázisaiból és tudományos közleményekből származnak, nem elfelejtkezve arról sem, hogy egy-egy anyag veszélyességének megítélése, besorolása vitatott lehet. Ilyen esetekben a portál törekszik minden oldal, vélemény megmutatására. A honlap tartalmának kidolgozása szakmai-civil-állami összefogás eredménye; a megjelenő információk többlépcsős ellenőrzésen át jutnak el az érdeklődőkhöz – egyebek mellett a Szent István Egyetem, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet és a Rák Ellen az Emberért a Holnapért Alapítvány szakértőinek közreműködésével –, így biztosítva, hogy az olvasók valóban hiteles, megalapozott, mégis érthető információhoz jussanak, hiánypótló tájékoztatást nyújtva ezzel a hazai fogyasztóknak. A kockazatos.hu létrehozója és működtetője az Ökotárs Alapítvány, amely a Környezet és Energia Operatív program támogatásával koordinálja a projektet.

A koncepció, a munkafolyamatok és az eddigi eredmények bemutatása, valamint a jövőbeli feladatok megvitatása érdekében szakmai kerekasztal-beszélgetésre hívtuk az érintett intézmények, egyetemek és érdeklődő civil szervezetek képviselőit 2010. december 9.-én. A rendezvény egyben kapcsolódott az Egészség- és Környezetvédelmi Szövetség (Health & Environment Alliance, HEAL) és a Levegő Munkacsoporttal „Torkig vagyunk a permetszerekkel” (Sick of Pesticides) kampányához, amely szintén 2010-ben indult Magyarországon, és amelynek célja, hogy rámutasson a növényvédő szerek kockázataira. A növénytermesztésben és a károsítók irtására ugyanis több száz különféle anyag használata engedélyezett, amelyek funkciójuknál fogva mérgek, így gyakran az emberi egészségre is ártalmasak. Számos vizsgálat mutatott összefüggést a növényvédő szerek és biocidok használata és az ebből fakadó fokozott terhelés, valamint a daganatos megbetegedések előfordulása között. Jelenleg is használunk olyan hatóanyagokat, melyekkel kapcsolatban felmerült, hogy elősegíthetik rákos megbetegedések kialakulását. A portál és a kampány ismertetése és megvitatása után ezért elismert hazai szakemberek – dr. Dura Gyula (Országos Környezet-egészségügyi Intézet), dr. Darvas Béla (MTA Növényvédelmi Kutatóintézet), Gampe László (OKBI), Székács András (MTA NKI) – járták körbe a növényvédő- és irtószerek környezeti és kémiai kockázatainak, szabályozásának és engedélyezésének valamint kutatásának kérdéseit.

További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
411-3510