Ökotárs Alapítvány

Ökotárs Hírlevél 2012. március

A Zöld 35 színe - jubileumi ünnepség és könyvbemutató


Rendhagyó módon ünnepelte megalapításának 20. évfordulóját az Ökotárs Alapítvány: nem kapott, hanem adott ajándékot. Az ünnepség alkalmából jelent meg A zöld 35 színe című interjúkötet, amely a hazai zöld mozgalom eddig még megíratlan történetének csírája, kiindulópontja lehet.

                      

Ezekből az életekből rajzolódik ki a környezetvédő civil törekvések története és mai állapota Magyarországon; nem pontosan tervezett és végrehajtott „ívként”, hanem a maga szerves növekedésében, gyümölcsökkel, elszáradt ágakkal, kitéve a jó és rossz időnek.” (Sólyom László ajánlásából)

A kötetben a zöld mozgalom 35 szereplőjével készített életút-interjúkból nemcsak az egyes emberek – és az általuk fémjelzett szervezetek – története, tevékenysége rajzolódik ki, de összeáll a sokszínűségében is valamiféle egységet mutató mozgalom keresztmetszete, pillanatképe, és az az út, amelyet a szervezetek az elmúlt 20-30 évben bejártak. A múlt mellett szó esik a jelen nehézségeiről és küzdelmeiről, meg persze arról, hogy mi is hajtja, motiválja a megkérdezetteket a cselekvésre még ilyen sok idő után is, de nem felejtkezik el a kérdező a jövő kilátásairól, reményeiről sem.

„A civillét színes, szabad, küzdelmes, szegénységben is boldog mindennapjairól mit sem tud a kívülálló, ahogy arról sem, milyen függetlennek és elkötelezettnek lenni egyszerre, elvek mentén élni, és zöld szemüvegen át nézni a világot.” (Mihalicz Csilla bevezetőjéből).

A kötetet az Ökotárs nemcsak a csak a zöldmozgalomban tevékenykedőknek szánja, de a téma kutatói, a közelmúlt történelme, a környezet és a fenntartható fejlődés szűkebb-tágabb kérdései iránt érdeklődő olvasók érdeklődésére is számot tarthat. Az interjúkat ezért bőséges szószedet egészíti ki, eligazítva az olvasót a nevek, szervezetek, fogalmak rengetegében.

  

A könyv bemutatójára az Ökotárs „minikonferenciával” egybekötött születésnapi eseményén került sor március 8-án az A38 Hajón, ahol Novák Péter előadóművész beszélgetett Mihalicz Csilla újságíróval, a kötet szerzőjével és Nizák Péterrel, a Nyílt Társadalom Alapítvány programvezetőjével és a téma kutatójával. A konferencián emellett az Ökotárs és testvéralapítványainak (az Environmental Partnership Association tagjainak) vezetői adtak közép-európai kitekintést, bemutatva a cseh, román és bolgár zöld mozgalmak helyzetét és fő „ügyeit”. 

Az Ökotárs 20 évére pedig Foltányi Zsuzsa, az alapítványt létrehozó és felépítő első igazgató emlékezett vissza. Az eseményt kötetlen vacsora és „buli” zárta, ahol a meghívottak – sokan közülük rég nem látott ismerősök és „harcostársak” – némi nosztalgiával emlékezhettek vissza az elmúlt két évtizedre. 

   

Letölthető könyvborító

A könyv beszerezhető az Ökotárs Alapítvány irodájában. Bővebb információ: Móra Veronika, move@okotars.hu, 411-3501

 

Támogatási döntés a Zöldövezet 2011/12 programban

A Zöldövezet 2011 program második fordulójában 2012. január 9-ig lehetett beküldeni a közösségi tervezési folyamat eredményeként kidolgozott kész projektterveket. Az első forduló alapján 46 szervezettől vártunk pályázatot, de végül csak 28 szervezet küldött be részletes tervet. Az Adományi Bizottság 2012. február 14-én hozott döntése alapján közülük 26 szervezet kapott támogatást (16 megyéből), összesen 11.709.130 Ft értékben.

A nyertesek listája itt érhető el.

A korábbi évekhez viszonyítva relatíve kevesen küldték be pályázatukat a második fordulóra. Megkérdeztük az elmaradó szervezeteket, mi akadályozta meg őket abban, hogy a sikeres első fordulót követően részt vegyenek a másodikon is. Az okok három nagyobb csoportban összegezhetőek:

  1. a szervezet kapacitáshiánya (pl. több projektjük mellett ez végül nem fért el)
  2. személyi változások az önkormányzatnál vagy a szervezetben
  3. az eredetileg kigondolt terv végül nem, nem az eltervezett módon vagy nem most valósítható meg.

A legtöbb szervezet azonban jelezte, hogy a következő kiíráson ismét indulnának, vagy ugyanezzel a területtel vagy egy másikkal. Tehát továbbra is van igény a programra, csak ebben az évben az átlagosnál több külső/belső ok akadályozta a részletes tervek elkészítését. A folytatást mindenképpen tervezzük, az új kiírás – némileg kibővített tartalommal – várhatóan májusban jelenik meg, hasonlóan az előző évekhez. Erről még folyik az egyeztetés a MOL-lal, a program támogatójával.

Néhány érdekesebb program a mostani nyertesek közül:

Borostyán Hagyományőrző és Kulturális Egyesület – Örményes (Jász-Nagykun-Szolnok), 242 600 Ft
A választott terület – a Glaeser kastély parkja - a falu központjában helyezkedik el, itt működik a helyi Gondozási Központ, a Művelődési Ház és Könyvtár, de a kastélyban kapnak helyet a civilek szervezetek is. 200 méteren belül helyezkedik el az óvoda és az iskola. Központi fekvése miatt a nyugdíjasok, az iskolások és az óvodások, valamint a fiatalok is gyakran látogatják. Mivel mindannyian érintettek a felújításban, nem volt nehéz bevonni őket a közös tervezésbe, s a végső tervek az ő igényeiket tükrözik. A területen már van egy fedett pihenő pad, ami a helyi fiatalok kedvelt találkozóhelye, de még hiányzik nekik egy olyan hely, ahol szalonnát süthetnének, vagy bográcsozhatnának. Az iskolában megszűnt a gyakorlókert, viszont ebben a parkban az utógondozás során az iskolásoknak alkalmuk lesz a növényeket jobban megismerni és azokat folyamatosan gondozni. Az óvodások számára növénylabirintus készül. A gyógynövény- és fűszerkert kialakítása, valamint a padok számának növelése az idősek klubjának kérése volt. Várhatóan a kivitelezésben is minden érintett csoport részt vesz majd.

Előszállási Gyermek és Ifjúsági Alapítvány – Előszállás (Fejér megye), 540 000 Ft 
A községben működő civil szervezetek közös célkitűzése a Cifrakert rendbetétele, megújítása. A kert meglehetősen nagy: 7462 m² - a falu központjában fekszik, közelében iskola, templom, Teleház, Művelődési Ház működik. Valaha botanikus kert volt őshonos fákkal, vízeséssel és csónakázó tóval. Eredeti tulajdonosa a ciszterci rend volt, államosítása után a megyei önkormányzathoz, majd 1991-ben a település önkormányzatához került. A kastély mellett díszkertként üzemelt. Jelenlegi állapota nagyon elhanyagolt, de még mindig jelentős értéket képvisel. A felújítás első ütemében az utakat teszik rendbe, játszóteret és pihenőhelyet alakítanak ki. A további felújításokat újabb pályázatokból szeretnék majd megoldani. A helyiek mertek nagyot álmodni: többek között sportpálya, tűzrakóhelyek, vízi színpad, csónakázó tó és tanösvény szerepel a hosszú távú tervek listáján.

Nagycsaládosok Petőfiszállási Egyesülete – Petőfiszállás (Bács-Kiskun megye), 730 000 Ft
Az Egyesület már a tavalyi évben is sikeresen pályázott a Zöldövezet programra, de akkor egy másik területtel. Ezúttal a Petőfiszállás-Pálosszentkút kegyhely környékét tervezik még tovább szépíteni. A faluból két kilométeres út vezet a kegyhelyhez, amelyet éves viszonylatban több tízezer ember keres fel. Néhány éve felújították az utat, de fásításra akkor nem volt pénz. Most szeretnék a meglevő – hiányos - akácfa sort magas kőrisekkel kiegészíteni, illetve az út mentén két zarándokpihenőt (bokrokkal körbevett pados részt) kialakítani.

A tavalyi Zöldövezet program 30 nyertese közül már 24 csapat sikeresen beszámolt és elszámolt a programjával, ezekről összefoglaló itt olvasható: http://zoldovezet.okotars.hu/megvalosult.

Bővebb információ: Balogh Emese, emese@okotars.hu, 411-3507

Elnyerte az Európai Év Fája címet a felsőmocsoládi öreg hárs!

A második alkalommal megrendezett Európai Év Fája versenyt a felsőmocsoládi öreg hárs nyerte a 2012. február 29-én zárt közönségszavazáson, melyre 11 158-an voksoltak. A második a köpeci szilfa lett Romániából 9812 szavazattal, a harmadik helyezést pedig a bolgár kívánságfa érte el 6071 szavazattal. A versenyben egy hónap alatt összesen 41 ezren szavaztak a hét jelölt fára és történeteikre. A győztes fa nevezői a Brüsszeli Zöld Hét során, május 23-án rendezendő ünnepségen vehetik át az Európai Év Fája vándordíjat, melyet Martin Patřičný cseh művész tervezett. Az ünnepséget az Ökotárs Alapítvány testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi a Természetvédelmi Világszövetséggel közösen szervezi.

2012-ben az európai versenyben azok a fák vehettek részt, melyek 2011-ben megnyerték az Év Fája versenyt saját országukban. Idén immár hét ország fái vettek részt a vetélkedőben, Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Szlovákiából. Az online közönségszavazáson a legtöbb szavazó a négyszáz éves felsőmocsoládi öreg hársfát támogatta.

A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. A hárs történetét a környékről származó Bánó Mária családja őrizte meg. A család hagyománya, hogy elviszi fiataljait az „öreghez”, akik ha már értenek a famászáshoz, áteshetnek a bátorságpróbán, vagyis felmászhatnak a fa odúrendszerében. Érdekes történetének köszönhetően a fát több mint 11 ezer ember támogatta szavazatával. A győztesről és a többi versenyzőről a www.treeoftheyear.org oldalon olvashatnak többet. A fákra 2012 február 1. és 29. között lehetett szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon. A versenyben induló fákon keresztül megismerhettük, hogy milyen szoros kapcsolat fűzheti egyes emberek, családok, iskolák vagy akár egész falvak életét a fákhoz és a természethez. “A fák történetein keresztül a helyi közösségek történeteit is megismerve szeretnénk az emberek érdeklődését a fákra és természeti értékeinkre irányítani. Fontos célunk emellett az is, hogy felhívjuk a figyelmet az idős fák és a biodiverzitás megőrzésére. A verseny iránt érdeklődők nagy száma is bizonyítja, hogy ez a kérdés elég érdekes és fontos ahhoz, hogy a nemzetközi párbeszéd tárgya legyen.” - Sólyom Éva, a verseny hazai szervezője.

A verseny eredménye:

  1. Az öreg hársfa (Felsőmocsolád, Somogy megye, Magyarország) - 11 158 szavazat
  2. A köpeci szilfa (Köpec, Kovászna, Románia) - 9812 szavazat
  3. A kívánságfa (Ruse, Bulgária) - 6071 szavazat
  4. Lipany hársfája (Héthárs, Eperjes, Szlovákia) - 5591 szavazat
  5. Deblin tölgyfája, a Grot (Lublin vajdaság, Lengyelország) - 3685 szavazat
  6. Skalickai fasor (Olomouc, Csehország) - 2976 szavazat
  7. Pisztáciafa Ghisonacciában (Felső-Korzika, Franciaország) - 2056 szavazat 

A verseny fővédnöke Mr. Janez Potocnik, az Európai Unió környezetvédelmi főbiztosa; megrendezését a Cseh Környezetvédelmi Alap támogatta. Bővebb információ: Sólyom Éva, solyom@okotars.hu, 411-3500

Útmutató készül az új "civil törvényhez"

Január elejével hatályba lépett az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, népszerű nevén a civil törvény. Emellett az év első két hónapjában megjelentek a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek is.

A jogszabályok elfogadását több mint egy évig tartó előkészítési folyamat előzte meg, így a civil szervezetek körében nagy várakozás övezte megjelenését és a várható változásokat. Bár a törvény jelentős – kétéves – átmeneti időszakot ad az új szabályoknak való megfelelésre, sok szervezet már most felteszi a kérdést: milyen teendőink vannak a törvény végrehajtásával kapcsolatban? Kell-e egyáltalán tennünk valamit? Mit hoznak számunkra az új rendelkezések?

Az Ökotárs az elmúlt év folyamán aktívan követte végig a törvény előkészítését, részt vett az erről szóló társadalmi konzultációkban és véleményekkel, javaslatokkal segítette a szöveg alakulását. Idén pedig egy gyakorlatias útmutatóval kívánjuk segíteni a szervezetek eligazodását. Terveink szerint a majdani kiadvány két – egy „kezdőknek” és „haladóknak” szóló – részből fog állni: 
- az első rész kérdés-válasz formájában ad útmutatást a szervezetek létrehozásának, működtetésének és megszüntetésének jogszabályi előírásaihoz, különös figyelmet szentelve a már létező szervezetekre vonatkozó átmeneti szabályoknak;
- a második rész hagyományosabb kommentár, törvénymagyarázat formájában tekinti át az új jogintézményeket. 
Az útmutató elkészítését némileg nehezíti, hogy idő hiányában nincs még kialakult joggyakorlat az új törvény alkalmazásával, ezért bizonyos várható következményeket mintegy meg kell előlegezni. Új, és a legelsőként teljesítendő feladat például, hogy ezentúl minden civil szervezetnek letétbe kell helyeznie éves beszámolóját a bíróságokon. Bár hosszabb távon ezt az erre a célra felállítandó internetes rendszeren keresztül lehet majd megtenni, első alkalommal 2012. június 30-ig postán (vagy személyesen) kell eljuttatniuk a szervezeteknek tavalyi beszámolójukat az Országos Bírósági Hivatalhoz (Budapest 1363 Pf. 24/1.). A készülő útmutató erre, és számos más változásra is felhívja a figyelmet. 
Az útmutató első változata hamarosan olvasható lesz a www.civiljogok.hu oldalon, ahol egyben várjuk az olvasók véleményét, kérdéseit és jobbítási javaslatait is! Kapcsolat: Móra Veronika, move@okotars.hu

A jogszabályok elfogadását több mint egy évig tartó előkészítési folyamat előzte meg, így a civil szervezetek körében nagy várakozás övezte megjelenését és a várható változásokat. Bár a törvény jelentős – kétéves – átmeneti időszakot ad az új szabályoknak való megfelelésre, sok szervezet már most felteszi a kérdést: milyen teendőink vannak a törvény végrehajtásával kapcsolatban? Kell-e egyáltalán tennünk valamit? Mit hoznak számunkra az új rendelkezések?

Az Ökotárs az elmúlt év folyamán aktívan követte végig a törvény előkészítését, részt vett az erről szóló társadalmi konzultációkban és véleményekkel, javaslatokkal segítette a szöveg alakulását. Idén pedig egy gyakorlatias útmutatóval kívánjuk segíteni a szervezetek eligazodását. Terveink szerint a majdani kiadvány két – egy „kezdőknek” és „haladóknak” szóló – részből fog állni:

  •  az első rész kérdés-válasz formájában ad útmutatást a szervezetek létrehozásának, működtetésének és megszüntetésének jogszabályi előírásaihoz, különös figyelmet szentelve a már létező szervezetekre vonatkozó átmeneti szabályoknak;
  • a második rész hagyományosabb kommentár, törvénymagyarázat formájában tekinti át az új jogintézményeket.

Az útmutató elkészítését némileg nehezíti, hogy idő hiányában nincs még kialakult joggyakorlat az új törvény alkalmazásával, ezért bizonyos várható következményeket mintegy meg kell előlegezni. Új, és a legelsőként teljesítendő feladat például, hogy ezentúl minden civil szervezetnek letétbe kell helyeznie éves beszámolóját a bíróságokon. Bár hosszabb távon ezt az erre a célra felállítandó internetes rendszeren keresztül lehet majd megtenni, első alkalommal 2012. június 30-ig postán (vagy személyesen) kell eljuttatniuk a szervezeteknek tavalyi beszámolójukat az Országos Bírósági Hivatalhoz (Budapest 1363 Pf. 24/1.). A készülő útmutató erre, és számos más változásra is felhívja a figyelmet. 

Az útmutató első változata hamarosan olvasható lesz a www.civiljogok.hu oldalon, ahol egyben várjuk az olvasók véleményét, kérdéseit és jobbítási javaslatait is!

 

Közeledik az adóbevallás határideje. Ha szeretné támogatni munkákat, segítsen adója 1%-ával! A korábbi felajánlások felhasználásáról itt olvashat http://okotars.hu/tamogatas Adószámunk: 18062427—1—41

 

 

Kapcsolat: Móra Veronika, move@okotars.hu