Ökotárs Alapítvány

Ökotárs Hírlevél 2011. június

Zöldövezet: díjátadó és programindítás

Június 10-én az Ökotárs és a MOL sajtótájékoztatón adta át az idei Zöldövezet díjat. A tavalyi év eredményei alapján a Vértesboglár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület kapta a legjobb projekt megvalósítójának járó elismerést. Az immáron öt éves születésnapját ünneplő programnak köszönhetően eddig 250 millió forint értékű zöld felületet hoztak létre hazánkban a helyi kis közösségek.

A MOL és az Ökotárs Alapítvány közös környezetvédelmi programja immár 5 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák, a helyi lakosság bevonásával és közösségi akció keretében. A program keretében – a pályázati támogatáson túl – minden évben különdíjjal is jutalmazzuk az elgondolásait legjobban, leginkább környezetbarát módon és a legtöbb helyi erőforrást bevonva megvalósító szervezetet. A döntés mindig nagyon nehéz, mivel számos, egészen kivételes eredmény születik a támogatásnak köszönhetően. Az előző évben megvalósított programok közül a díjazott idén a Vértesboglár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület lett. A díjat június 10-én Kelenvölgyi Ágnes, a MOL-csoport szponzorációs vezetője adta át az egyesület képviselőjének.

A vértesboglári szervezet a művelődési házat övező 2700 m2-es területet tette rendbe a programban nyert támogatásból. A közösen kidolgozott tervek alapján a területen összesen 56 fát és 48 cserjét ültettek el, valamint négy darab, magasított virágágyást (illatkertet) alakítottak ki. Mindez nagy munka volt számukra, több hétig dolgoztak rajta a helyiek, gyerekek és idősebbek egyaránt. Külön gondot fordítottak arra, hogy a terület akadálymentes legyen, így kerekesszékesek számára is élményt nyújthat a közösen kialakított park. A közösségi összefogás elismerést váltott ki a községen átutazók körében is. A vértesbogláriak tudják, hogy a saját településükön sok mindent maguknak kell megoldaniuk, ezért létfontosságú a közösségük életben tartása.

A program eredményességét idén egy felmérés is igazolta. Rendkívüli sikerekről számolt be ugyanis az most elkészült a kutatás, amely a program hatékonyságát mérte: A felmérés szerint minden egyes forintból, amellyel a MOL a Zöldövezet programot támogatta, közel 5 forint érték teremtődik, így mára már közel 250 millió forint értékű zöld felület jött létre hazánkban, megközelítőleg 1 millió m2-en. A program hatására közel 700 környezetvédelemhez kapcsolódó közösségi esemény valósult meg, összesen 35 ezer önkéntes részvételével, és a helyi közösségek tagjai több mint 31 ezer növényt ültettek el, melyek legnagyobb része őshonos fa, bokor vagy virág. A program ráadásul sikerrel működik Szlovákiában és Romániában is.

A sajtótájékoztató alkalmából került meghirdetésre a Zöldövezet 2011-12 program is. A korábbi évekhez hasonlóan pályázat kétfordulós: először a pályázóknak pusztán egy ötletet kell benyújtaniuk, amelyben bemutatják a kiszemelt területet és átalakítási elképzeléseiket, illetve a legfontosabb dolgot: a közösség bevonásának tervét. Az ötletpályázatokat idén július 11-ig lehet beadni a http://zoldovezet.okotars.hu weblap pályázatbeküldő rendszerén keresztül. Az első forduló szeptember elején várható elbírálását követően a továbbjutó pályázók a helyi közösséget, az érintetteket bevonva dolgozhatják ki (jövő év elejéig) a végleges parkosítási terveiket, amelynek legalább 1500 m2 zöldfelület (közpark, pihenőpark, játszótér, iskolapark) kialakítását, megújítását kell célul kitűznie. További elvárás a pályázók felé, hogy őshonos növényeket ültessenek. A kivitelezésnek is környezetbarát módon kell történnie illetve a parkosítást, ültetést közösségi akció keretében kell megvalósítani, amelyben a település lakossága a helyi civil szervezetekkel és lehetőség szerint helyi vállalkozókkal karöltve vesz részt.

A részletes pályázati felhívás és a kapcsolódó információk megtalálhatók a megújult honlapon, a zoldovezet.okotars.hu címen. Bővebb információ: Balogh Emese, zo2011@okotars.hu, (1)411-3507.

Még lehet jelölni az Év Fája 2011 vetélkedőre!

Június 20-ig még várjuk magánszemélyek, civil szervezetek, iskolák és önkormányzatok kedvenc fáinak bemutatását a https//evfaja.okotars.hu oldalon! Az idén második ízben meghirdetett Év fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

Az Év Fáját egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. A vetélkedőre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije a nyár folyamán 12-13 döntőst választ (a beérkező jelölések számának függvényében). Ezek közül a közönség a szeptember-októberben tartott on-line szavazáson választhatja ki kedvencét - az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz!

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni.

A jelölésnek tartalmaznia kell:

  • a fa történetét (lehet mítosz, legenda, személyes történet vagy történelmi tény);
  • a fa pontos helyét (település, utca, régió, esetleg GPS koordináta);
  • egyéb adatait (faj, magasság, kor, átmérő);
  • egy fényképet a fáról.

(Amennyiben a jelölt fa magántulajdonban van, érdemes a tulajdonostól engedélyt kérni a fa nevezéséhez.)

2011-ben először a „Hős Fa” kategóriában is várunk nevezéseket. Erre a címre olyan fák jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy épp küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával nemcsak arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a közvetlen környezetünkben élő fák is számtalan veszélynek (kivágás, elszáradás stb.) vannak kitéve, de szeretnénk - legalább jelképesen - elismerni azok áldozatos munkáját is, akik készek tenni megmentésük érdekében, valamennyiünk javára! Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek! A jelöléseket a http://evfaja.okotars.hu oldalon lehet beadni, az ott található adatlapon. Bővebb információ: Sólyom Éva, solyom@okotars.hu, 20/569-4477

Elindult a www.kockazatos.hu: Vegyianyagokról közérthetően, az interneten

Az Ökotárs Alapítvány bábáskodása mellett, úttörő szektorközi együttműködés eredményeképpen, hosszú előkészítés után elindult a www.kockazatos.hu: Környezet-egészségügyi Információs Portál, amelynek célja, hogy szakmailag megalapozott és hiteles, mégis közérthető tájékoztatást nyújtson a nagyközönségnek a mindennapi környezetünkben (építőanyagokban, bútorokban, ruházatban, élelmiszerekben)előforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról.

A honlap létrehozásának terve abból a felismerésből született, hogy nincs olyan magyar nyelvű, a vegyi anyagokkal kapcsolatos információforrás, mely a szűkebb szakmai közönség tagjain kívül mások számára is elérhető lenne. Jól érzékelteti ezt például az időről időre jelentkező élelmiszer-botrányok utáni tapasztalható szenzációkeltés és tanácstalanság: tulajdonképpen mik is például azok a dioxinok? Hogyan kerülnek a levegőbe, az ételekbe a vérünkbe? Miért veszélyesek? Rögtön megbetegszem, ha eszem belőle vagy a még meg sem született gyermekem egészségét veszélyeztetem? Az interneten fellelhető információk pedig gyakran pontatlanok, félrevezetőek, holott egyre több információ van arról, hogy a vegyi anyagok, vegyi szennyezések igen nagymértékben felelősek az emberi egészségkárosodásokért. A WHO 2011-es tanulmánya szerint a világon az összes megbetegedések 5.6%-a, míg a halálesetek 8.3%-a (évi 4.9 millió elhalálozás) hozható összefüggésbe a vegyi anyagokkal, szennyezésekkel. A halálozások 2%-át pedig közvetlenül a mezőgazdasági és ipari vegyi anyagok okozzák.

A vegyi anyagok kockázataival kapcsolatos kérdésekre adnak választ a www.kockazatos.hu „vegyianyag-infólapjai”, amelyeket elismert nemzetközi információforrásokra támaszkodva, egységes szempontrendszer alapján a gödöllői Szent István Egyetem hallgatói állítottak össze. A kiskáté-szerű nyers változatok többkörös szakmai ellenőrzésen estek át, amit az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, a Levegő Munkacsoport, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet és a és a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék szakértői végeztek el, így biztosítva a közérthetőség és a szakmai pontosság közötti kényes egyensúlyt. Az elkészült honlap most 42 olyan – javarészt jogszabályi korlátozások alá eső – hírhedt anyag infólapját tartalmazza, mint például a 2,4-D gyomirtó, a higany és a króm (nehézfémek), a dioxinok és a poliklórozott bifenilek. A tájékozódást és megértést a vonatkozó nemzetközi egyezményeket és jogszabályokat, a témában illetékes hazai és külföldi szervezeteket bemutató háttéranyagok valamint a fogalmakat megmagyarázó kislexikon is segíti. De emellett a honlapon keresztül lehetőség van kérdések feltevésére is, amelyekre a projektben részt vevő szakértők adnak választ.

A krónikus hatások elemzésekor a rákkeltő kategóriák mellett a honlap körbejárja azt is, hogy az adott hanyag károsítja-e a génjeinket vagy a szaporodási képességeket. Az elmúlt években számos anyagról, például a műanyagokat lágyító ftalátokról bizonyosodott be, hogy a hormonrendszerbe beavatkozva hosszú távú egészségügyi kockázatokat jelentenek. Az oldal előremutató módon vizsgálja az egyes anyagok hormonrendszerünkre gyakorolt hatásait is. Sok anyag, mint például az előbb említett ftalátok vagy a bútorokban, műszaki cikkekben jelen lévő, szintén a hormonrendszert megzavaró égésgátló anyagok kijutva a termékekből bekerülnek a lakások levegőjébe, porába majd a szervezetünkbe. Mivel lassan bomlanak le, ezért felhalmozódhatnak a szervezetünkben, sőt az anyák átadhatják a szennyezettségüket magzataiknak. . A honlap bemutatja, hogy mely anyagokra jellemző ezen kockázat és minden kockázatos anyag esetén törekedünk arra, hogy bemutassuk, hogy miként kerülhetjük el, válthatjuk ki a kockázatos anyagokat.

Természetesen a portál fejlesztése távolról sem fejeződött be, a 42 anyag csak az első lépés - az elkövetkező hónapokban tervezzük újabb, közérdeklődésre számot tartó vegyianyagok infólapjainak elkészítését – és várjuk közreműködők, önkéntesek, szakértők részvételét is.

A www.kockazatos.hu létrehozását a Környezet és Energia Operatív program „A fenntartható életmódot és ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok” pályázata támogatta – a segítséget ezúton is köszönjük.

Bővebb információ: Foltányi Zsuzsa, foltanyi@okotars.hu, 20/389-2667

 

Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok: leghamarabb ősszel

Sok hazai civil szervezet már hosszú ideje várakozással tekint a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében tervezett Civil Alap elindulására. Az Ökotárs Alapítvány által vezetett, már a Norvég Civil Támogatási Alapban „bevált” négyes konzorcium – tagjai az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány-Magyarország – idén év elején értesült arról, hogy a 2010-ben beadott pályázata alapján elnyerte az alap lebonyolításának lehetőségét, és végre kézzelfogható közelségbe került a szerződés aláírása is.

A Svájc által az új uniós tagállamoknak nyújtott támogatás egyik prioritási területeként működő, összesen 6 milliós svájci frank összegű alap tulajdonképpen két részből áll: a civil szektor megerősítését és tevékenységének támogatását szolgáló Civil és a hátrányos helyzetű gyermekek továbbtanulását segítő Ösztöndíj Alapokból. A Civil Alapra az ország két legszegényebb régiójában, Észak-magyarországon és Észak-Alföldön tevékenykedő egyesületek és alapítványok pályázhatnak majd környezetvédelmi és szociális szolgáltatásokat megvalósító célokra. Az Ösztöndíj Alap, amelyben szintén pályázati úton kiválasztott szervezetek fogják a gyerekekkel való tényleges munkát végezni, az ország egész területén működni fog. A teljes keretösszeg 90%-a kerül pályázati úton kiosztásra a tervek szerint az elkövetkező 3 év folyamán. A lebonyolítók közük az Ökotárs a Civil Alap környezetvédelmi témaköréért, az Autonómia a szociális témakörért, a Kárpátok Alapítvány pedig az Ösztöndíj Alapért lesz felelős, de ők egyben helyi irodát is működtetnek a célrégióban. A DemNet általános pénzügyi és adminisztratív segítséget nyújt majd a támogatások nyomonkövetése és ellenőrzése során.

Az alapok lebonyolításáról szóló háromoldalú (a svájci fél, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a konzorciumvezető között) szerződés nyárra várható megkötését igen hosszú, többlépcsős egyeztetési és előkészítési folyamat előzte meg, amelynek során számos elvárásnak és előírásnak kellett megfelelni. Még el kell fogadni a pályázati dokumentumokat és felállítani a program informatikai háttérét, a pályázatbeadó rendszert is. Mindezen miatt még most sem lehet biztonsággal előrejelezni az első pályázatok meghirdetésének várható időpontját – de annyi bizonyos, hogy Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap lesz! Mindenkinek javasoljuk, hogy figyelje a lebonyolító alapítványok honlapjait a további hírekért.


További információ:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány
move@okotars.hu, 411-3510