Ökotárs Alapítvány

Ökotárs Hírlevél 2011. Szeptember

Eredményhirdetés a Zöldövezet 2010/11 Pályázat első fordulójában

Idén is meghirdettük a MOL és az Ökotárs Alapítvány együttműködésével először 2006-ban indított Zöldövezet programot. A pályázat pénzbeli és szakmai támogatást nyújt ahhoz, hogy helyi csoportok közösségi összefogással új zöldfelületeket hozzanak létre, már meglevőket tegyenek még zöldebbé, illetve a helyben élők számára fontos közösségi térré.

Az első forduló beadási határideje 2011. július 11. volt. Erre 70 szervezet nyújtott be pályázatot. Közülük - a Zöldövezet Adományi Bizottság augusztus 31-i döntése alapján - 47 szervezet jutott be a második fordulóba. A továbbjutó szervezetek az ősz folyamán egy, a közösségi tértervezés módszertanát bemutató képzésen vehetnek részt. A képzést elvégző tagok a megszerzett ismereteket felhasználva segítik majd saját közösségüket abban, hogy a kiválasztott terület megújításának részletes tervét együtt, az érintettek minél szélesebb körének bevonásával dolgozhassák ki. A második forduló beadási határideje 2012. január 9 lesz. A nyertes pályázók 2012 tavaszán kezdhetik meg a kidolgozott program megvalósítását. Tovább a továbbjutók listájához>>

 

Ismét lehet pályázni a Civil érdekérvényesítés és közösségfejlesztés programra

Október 10-ig lehet pályázatot benyújtani a Civil érdekérvényesítés és közösségfejlesztés felhívás őszi fordulójára. A Trust for Civil Society in CEE által finanszírozott program keretében az Ökotárs olyan tevékenységeket támogat, amelyek elősegítik a civil szervezetek és az általuk képviselt társadalmi csoportok, a szélesebb értelemben vett közösség, az érintett emberek érdekeinek megjelenítését a helyi és regionális döntéshozatali folyamatokban; a helyi társadalom, lakosság aktivizálásának, összefogásának serkentését és a közigazgatás befolyásolását a civil szervezetek közreműködésével a közjó érdekében.

A felhívás keretében - elsősorban - az alábbi tevékenységekre lehet támogatást kérni:

 • civil szervezet(ek) érdekérvényesítő kampányai, akciói konkrét ügyekben (különösen az olyan modellértékű tevékenységek, amelyek eredménye máshol is hasznosítható);
 • konkrét ügyekben a civilek érdekérvényesítését szolgáló állásfoglalások, előkészítő és háttéranyagok készítése illetve (szükség esetén) a bírósági jogérvényesítés;
 • a helyi és regionális döntéshozatalban való közösségi és társadalmi részvételt szolgáló civil hálózatok, munkacsoportok és más együttműködések létrehozása és/vagy továbbfejlesztése;
 • a civil szervezet(ek) tagságának, társadalmi bázisának, elismertségének növelése, a szervezet fejlesztése a hatékonyabb érdekérvényesítés céljából, valamilyen konkrét programhoz kötődően;
 • az érdekérvényesítés és a társadalmi részvétel oktatása, elsősorban a helyi civil és regionális szervezetek ezirányú képzése.

A megpályázható alsó és felső összeghatár nincs meghatározva, de a korábbi támogatási összegek nagyságrendjéről a honlapunkon található adományi listákból tájékozódhatnak az érdeklődők. Pályázatokat az adomanyi.okotars.hu oldalon való regisztráció után az online űrlapkitöltő rendszer használatával lehet beadni. Bővebb információ: Balogh Emese, emese@okotars.hu (1)411-3507.

 

Civil törvénytervezet: az Ökotárs is véleményt mondott

Június 22-én hozta nyilvánosságra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a hosszabb ideje előkészítés alatt álló új, átfogó civil törvény tervezetét. A társadalmi egyeztetés során, sok más szervezethez hasonlóan az Ökotárs is elkészítette szakmai véleményét és észrevételeit.

Bár a civil szektor szabályozásának felülvizsgálatát és fejlesztését – amiért magunk is több éve dolgozunk – üdvözlendőnek és időszerűnek tartjuk, úgy gondoljuk, jó lett volna hogy az új törvény elfogadását többlépcsős, az érintettek szélesebb körét különböző módszerekkel megszólító konzultáció előzte volna meg. Ezzel együtt a tervezet egyes elemeit kifejezetten előremutatónak tartjuk: a jogi személyiség nélküli szervezeti forma (a civil társulás) bevezetése, az egységes elektronikus bejegyzés és nyilvántartás, a civil szervezetek megszűnésének, a gazdálkodás és adománygyűjtés egyes elemeinek szabályozása szakértők által már régen megfogalmazott és sokszor sürgetett hiányosságokra ad választ.


Emellett azonban vannak a tervezetnek olyan elemei is, amelyek szinte egységesen kiváltották a véleményezésben részt vevők bírálatát, különösen a közhasznú jogállás feltételeinek és megszerzésének új szabályai. Helyeselhető, hogy a tervek szerint elválna egymástól a szervezet bejegyzése és a közhasznú minősítés – a szervezet először „tegyen le az asztalra valamit”, mutassa be a gyakorlatban is, hogy a köz érdekében tevékenykedik; és az is, hogy a közhasznú szervezetnek éves beszámolóját ezután minden évben be kell nyújtania a bírósághoz, amely azt rendszeresen felülvizsgálja – szemben a mai gyakorlattal, amikor a közhasznúság „egy életre szól”. Ugyanakkor a törvény kizárólag pénzügyi-fiskális szempontú (az éves bevétel nagysága, a magánadományok illetve az állami támogatás aránya stb.) feltételekhez kötné a minősítés megszerzését, nem mérlegelve a szervezet tényleges tevékenységét és annak közérdekű voltát – véleményünk szerint ezen mindenképpen változtatni szükséges. Sokszor éri az a vád a jelenleg hatályos szabályozást, hogy a közhasznúság fogalma kiüresedett, formálissá vált – de félő, hogy ez az új feltételek mellett is így maradna, arra serkentené a szervezeteket, hogy a forrásszerzésre és a pénzügyeikre összpontosítsanak valódi céljuk megvalósítása helyett.

Az írásos vélemények beküldésén túl egyebek mellett ezeket a kérdéseket is megvitattuk mintegy tucatnyi országos szervezet képviselőinek részvételével a Civil Lobbi Kerekasztal szeptember 8-i találkozóján, amelyre eljött dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár valamint Belánszky-Demkó Zsolt, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője is. Elmondásuk szerint a törvénytervezet – amelynek parlamenti benyújtása szeptember végén, hatályba lépése pedig a jövő év elején várható – vitatott pontjai az észrevételek fényében még most is alakulnak, változnak, és a jogszabály előkészítői továbbra is nyitottak a javaslatok, módosítások beépítése irányába. A végeredmény rajtunk is múlik!

 

Év Fája 2011: indul a közönségszavazás!

A 92 nevezőből 12 fát juttatott tovább a vetélkedőt kiíró Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Ezek vehetnek részt a nyilvános döntőben, melyben a közönség szavazatai alapján dől el, hogy melyik fa nyeri el az Év Fája címet. A második alkalommal megrendezett versenyen töretlen lelkesedéssel nevezték kedvenc fáikat magánszemélyek, önkormányzatok és civil szervezetek. Egy-egy nevezett fa jelölése mögött néhol egy egész óvoda, iskola vagy egy-egy család több generációja áll.

Az idei versenyben az Év Fája mellett Hős Fát is lehetett jelölni, azaz valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői. A 12 döntős közt már ott rejtőzik a Hős Fa cím győztese is, de arra, hogy melyik fa kapta ezt a címet, csak a közönségszavazás után derül fény. Az idei döntőbe három hársfa, egy tölgyfa,egy eperfa, egy mocsári ciprus, egy vérbükk, egy fehér fűz, egy szürke nyár és egy fekete nyárfacsoport került. Közülük több már tavaly is megmérettette magát.

A döntős fák mindegyike különleges valamiért: köztük van a ma ismert legnagyobb törzskerületű szürke nyár, sok száz éves famatuzsálemek és több kegyhelyként működő “képesfa”. De még fontosabb, hogy érdekes történelmi, közösségi vagy személyes legendák, hiedelmek kapcsolódnak a fákhoz: a legenda szerint az ötvöskónyi kastélypark villám sújtotta hársfájának belsejében a két világháború között az urak kártyapartikat rendeztek. A tengődi Életfa a helyiek szerint ősi, pogány erővel bír, “olyan, mint a tűz”, hagyománnyá vált, hogy a párok házassági fogadalmukat a fa alatt teszik (vagy erősítik) meg. Részletes információ a döntősökről az evfaja.okotars.hu oldalon érhető el. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség on-line szavazatai fogják eldönteni. A szavazás az evfaja.okotars.hu oldalon szeptember 16-án indul és november 7-én fejeződik be.

 • Az öreg hársfa - Felsőmocsolád, Somogy megye
 • A dévaványai "Makkfa" - Dévaványa, Békés megye
 • Évszázadok tanúja -Nagylevelű hárs az ötvöskónyi Chernel-kastélyparkban - Ötvöskóny,
 • Somogy megye Miskolci mocsári ciprus - Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 
 • A tengődi Életfa - Tengőd, Somogy megye
 • A ságvári Képes-fa - Ságvár, Börevári-rét, Somogy megye
 • A szőkedencsi 700 éves hársfa - Szőkedencs, Somogy megye
 • A vajali szürke nyárfa - Mór, Vajali nagyforrás dűlő, Fejér megye
 • A mezőhegyesi vérbükk - Mezőhegyes, Békés megye Árvácska - Budapest, Budapest
 • Mátramindszenti villám sújtotta öreg fűz - Mátramindszent, Nógrád megye
 • Fekete nyárfacsoport a Tisza-parton -Tiszabercel, Szabolcs-Szatmár-Bereg

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

További Információ: Ökotárs Alapítvány - Sólyom Éva - solyom@okotars.hu - 411 3500 evfaja.okotars.hu

Az Év Fája vetélkedő az Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, a vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

 

EuroVelo konferencia az Autómentes Napon

 

Az EuroVelo, teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózat tematikus és egységes arculatú útvonalainak kialakítása az Európai Kerékpáros Szövetség kezdeményezése. Magyarországon jelenleg 2 részben kiépített és teljesen kitáblázott Eurovelo útvonal van: Eurovelo6 a Duna vonalát követi, az Eurovelo11 pedig északról lép be az országba és a Tisza mentén fut végig. Jelenleg folyik a harmadik, az Eurovelo13 kijelölése, amely a „Vasfüggöny" vonalán vezet majd – ennek feltérképezésében, az értékek összegyűjtésében és az ökoturisztikai szolgáltatások kialakításában közreműködik az Ökotárs Zöldút programja is.

A Kerékpáros Magyarország Szövetség és az Ökotárs által szeptember 22-re szervezett budapesti (Alkotmány utca rendezvénysátor) konferencia célja a magyarországi EuroVelo kerékpáros útvonalak helyzetének, jövőjének és lehetőségeinek megivtatása az érintett önkormányzatokkal, turisztikai szakemberekkel, kerékpárosokkal, fejlesztési ügynökségekkel és közlekedési szakemberekkel. A részvevők emellett javaslatokat tesznek majd az EuroVelo útvonalak fejlesztésére és új projektek beindítására is. A környezetbarát kerékpáros turizmus kiváló eszköz egy ország és lakóinak megismerésére, ezért fontos, hogy mind az útvonalak mentén található térségek döntéshozói, mind a turisztikai és civil szervezetek, vállalkozók felismerjék a benne rejlő lehetőségeket, és együttműködjenek a hálózat működtetésében és népszerűsítésében.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információ: Budai Krisztina, budai@okotars.hu, 20/429-7027.