Adományi adatbázis

Program neveSzervezet neveTelepülésTámogatás összege
Civil érdekérvényesítésNap Klub AlapítványBudapest450 000 Ft

Civil érdekképviselet és partnerség Józsefváros szomszédságaiban, negyedeiben

Az alapítvány a józsefvárosi lakosság és a helyi civil szervezetek állampolgári részvételének, közösségi problémamegoldó és érdekképviseleti képességének fejlesztéséhez valamint a kerületi civilek és az önkormányzat partnerségének kialakításához kért támogatást. Konkrétan a kerület 4-5 területi-szociológiai egységét 1 év alatt végigjáró fórumsorozatot terveznek. A havi találkozókra meghívják az adott negyedben érintett önkormányzati döntéshozókat és intézményi szakembereket. A fórumokon megjelent helyi lakókkal ezt követően közös munkába kezdenek, amelynek célja az adott területi egység civil életének, kommunikációjának elindítása.

Civil érdekérvényesítésÉLETFA Segítő Szolgálat EgyesületDebrecen370 000 Ft

Hass, Hadház!

A "Hass Hadház!" című projektben az egyesület a hajdúhadházi roma és nem roma civil szervezetek közötti együttműködés elindításán dolgozik. Hajdúhadházon kb. 50 bejegyzett civil szervezet van, közülük ötöt regisztráltak roma szervezetként. A nem roma civil szervezetek egy része a hajdúhadházi Civil Kerekasztal tagja. A projekt során személyesen felkeresik a roma és nem roma civil szervezeteket, azonosítják a ténylegesen működőket, s megpróbálják bevonni a kerekasztal munkájába azokat, amelyek még nem tagjai az együttműködésnek. Cél a közös érdekek feltárása, ezek alapján együttműködések kialakítása, megerősítése. A közösségi beszélgetéseken közös érdekeik alapján egy közös cselekvési tervet dolgoznak ki. A folyamat során váratóan növekszik a roma és nem roma civil szervezetek együttműködési készsége, képesek lesznek arra, hogy önállóan megfogalmazzák problémáikat és kezdeményezzék ezek megoldását.

Civil érdekérvényesítésFelső-Kiskunsági Közösségi Munkások EgyesületeKunadacs100 000 Ft

Települési gyermek és ifjúsági önkormányzat létrehozása Kunadacson

A szervezet 1999-ben alakult, tagjai a Felső-Kiskunság kistérségben élő közösségi munkások. Az Egyesület közösségfejlesztő programjának célja, hogy az alföldi kistelepülésen a helyi gyerekek és fiatalok felkészüljenek a Települési Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat megalapítására, hiszen mindenkinek alapvető érdeke, hogy azok a fiatalok, akikre a település jövője épül, fokozatosan elköteleződjenek a közösség ügyei iránt. Ehhez olyan alkalmak és helyek kellenek, ahol a szocializációs közeg pozitív mintát sugároz. A projekt lényege, hogy egy olyan, fiatalokból álló közösség alakuljon ki, amely képes az érdekeit, szükségleteit, vágyait a felnőtt társadalom felé közvetíteni. A közösséghez tartozás erősítése, a demokratikus minták elsajátítása, valamint a jövőkép megfogalmazása lehetővé teszi, hogy a fiatalok a jövőben aktív résztvevői legyenek a település életének, s ezzel számukra a település megtartó ereje is növekedjék.

Civil érdekérvényesítésÉletfa Környezetvédő SzövetségEger800 000 Ft

Az Egri Civil Kerekasztal érdekképviseleti és érdekérvényesítő tevékenységének fejlesztése

Az Egri Civil Kerekasztalt 1998-ben alakították meg a városi civil fórumon résztvevő civil szervezetek, s azóta is működik. Az együttműködési modell szerves fejlődés útján jutott el az együttműködési hálózat szintjére, amelyet tartós kapcsolatrendszer kialakítása tett lehetővé. Ennek fenntartása, fejlesztése a program egyik célja. A program az érdekképviselet és a civil kontroll gyakorlatát a civilek és önkormányzati képviselők személyes kapcsolatának erősítésére, a szervezetek közötti koordinált együttműködésre, az önkormányzati partnerségre és a nyilvánosság kontrollszerepének fenntartására építi. Az eredményekről elemző kiadvány készül.

Civil érdekérvényesítésEnergia Klub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ EgyesületBudapest320 000 Ft

Civil érdekérvényesítés segítése városi fejlesztésekben (klíma és közlekedési stratégiák)

A városi közlekedés minden városi lakost érintő kérdés. Elengedhetetlen a közös gondolkodás, a civil tapasztalatok becsatornázása egy települési közlekedési koncepció kialakítása során, vagy akár kisebb ügyekben (hova és mennyi parkolót építsünk, melyik utca legyen sétáló, hol legyen a zebra, hol menjen a bicikli út). Az Energiaklub képzést szervez érdeklődő települések szakértői számára az éghajlatvédelmi stratégia jelentőségéről, azon belül pedig a fenntartható közlekedés különböző részterületeiről, valamint a résztvevőknek segítenek elkészíteni és megvalósítani a településük közlekedésének javítását célzó akciótervüket.

Civil érdekérvényesítésZöld Kapcsolat EgyesületMiskolc770 000 Ft

Jogsegélyszolgálat

Az elmúlt 5 évben Miskolc közigazgatási területén az illegális hulladék-elhelyezés és szennyvízkibocsátás jelentős környezetterhelést okozott. A Zöld Kapcsolat Egyesület jogsegélyszolgálata szeretne egy konkrét rendeletmódosítást előkészíteni és elfogadtatni az önkormányzattal, melynek révén az engedélyezés, az ellenőrzés és a bírságolás eredményesebb lehet a jelenleginél.

Civil érdekérvényesítésBalokány-ligetért EgyesületPécs680 000 Ft

Összefogás a Balokány-ligetért

A projekt célja a pécsi viszonylatban egyedülálló "Balokány-ligetért Összefogás" munkájának hatékonyabbá tétele, ismertségének növelése, külső kommunikációjának javítása, a civil együttműködés kiterjesztése, a Pécsen széles körben ismert és emblematikus Balokány-liget védelme és fejlesztése. A pécsi önkormányzattal történő együttműködés során a civil érdekek képviselete egy városi civil és családi park kialakítása és működtetése érdekében.

Civil érdekérvényesítésMagyar Szegénységellenes Hálózat AlapítványBudapest600 000 Ft

A hatalom te magad vagy! Kampány a közfoglalkoztatási törvény megváltoztatásáért

A hálózat „A hatalom te magad vagy!” című projektjének célja a közfoglalkoztatási rendszer által közvetlenül érintett, szegénységben élő emberek bevonására és megszervezésére építő, közvetlen akciókat megvalósító kampány megszervezése és lebonyolítása. A kampány célja a szegénységben élő emberek helyzetének javítása és a munkavállalásukat érintő konkrét jogszabály megváltoztatása. A projekt a közösségszervező módszer alkalmazásával erősíti a szegénységben élő emberek társadalmi részvételét, bázist teremt a további, széles körű – a szegénység elleni küzdelem ügyét támogató – társadalmi mozgalom felépítéséhez.

Civil érdekérvényesítésFaluért EgyesületRád225 000 Ft

Rádi Civil Falu

A Faluért Egyesület 2012-ben egy civil egyeztető fórumot kíván létrehozni, amellyel a helyi embereket kívánja bevonni a helyi falufejlesztésbe és a döntéshozatali eljárásokba, valamint egy közös fejlesztési terv elkészítését is célul tűzte ki. A civil érdekérvényesítés megerősítése a Natura 2000 terület és a falu szomszédságába tervezett repülőtér ügye miatt vált sürgetővé.

Civil érdekérvényesítésDuna Környezetvédelmi FórumBaja300 000 Ft

Környezet- és természetvédelmi civil szervezetek országos találkozója - útiköltség támogatás a részvétel elősegítésére

A Zöld OT résztvevőinek utazási költségeit támogattuk.

Civil érdekérvényesítésSzociális Építőtábor EgyesületBudapest650 000 Ft

Az egyesület programjának népszerűsítése, 2012-es programhelyszínének megtalálása, a helyi közösség felkészítése az építőtáborban való részvételre

A szociális építőtábor különböző társadalmi csoportok együttműködésén alapuló komplex program. Célja, hogy olyan, szociális bérlakásokban élő családok dolgozhassák le tartozásukat az önkormányzat felé, amelyek lakhatása – adósságaik miatt - veszélybe került. A táborok ideje alatt önkéntesek bevonásával segítenek az érintett családoknak abban, hogy rendbe tegyék és felújítsák a házukat. Ennek eredményeként az önkormányzati ingatlanok értéke növekszik, miközben a munkával az adósok ledolgozhatják tartozásukat vagy annak egy részét. A mostani projekt során az Egyesület olyan önkormányzatokat és hozzájuk tartozó kisközösségeket keres fel, ahol ez a veszélyeztetett célcsoport nagy súllyal van jelen, majd ezek közül kiválasztják azt a települést, ahova megszervezik a 2012. évi építőtábort. A szociális építőtábor helyszínén egyéni és csoportos tanácsadással, lakossági fórumokkal és közösségfejlesztéssel teszik képessé és készítik fel a helyi közösséget a nagyszabású közös munkában való részvételre. A csapat az előző két évben Nagykanizsán, valamint 3 Tolna megyei településen (Bonyhádon, Tevelen és Kisvejkén) segített a rászorulóknak.

Civil érdekérvényesítésDínó Környezet- és Természetvédelmi EgyesületBallószög300 000 Ft

Civil Fórum Ballószög

A projekt célja, hogy az egyesület civil hálózatot hozzon létre elsősorban ballószögi és környéki civil szervezetekből, lakossági csoportokból. A közös fellépéssel azt kívánják elérni, hogy a helyi illetve regionális döntéshozatalban a környezetüket, egészségüket befolyásoló, nemzetiségi jogaikat érintő kérdésekben véleményt nyilváníthassanak, és hatást gyakoroljanak. A hálózat tagjai havonta közös fórumon beszélik meg az aktuális ügyeket. A hálózat kialakítása mellett honlapot hoznak létre, valamint havi Civil Fórum Hírlapot készítenek és jelentetnek meg.

Civil érdekérvényesítésMagyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi SzervezetBudapest250 000 Ft

Civilek összefogás a civil rendelet jelenéért, jövőjéért

A fővárosi „civil rendelet” alapján Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala évekkel ezelőtt civil, szakmai műhelyek felállítását kezdeményezte, alapvetően azzal a célkitűzéssel, hogy a civil szervezetek bekapcsolódhassanak a döntés-előkészítési folyamatokba; hogy a szakmai, ágazati kérdések megvitatása után a civil szereplők közösen elfogadott álláspontjai megjelenhessenek a Fővárosi Önkormányzat döntéseiben. Ezt a rendeletet a Fővárosi Önkormányzat megújítani szándékozik. A projekten dolgozó műhelyek szeretnék bevonni a folyamatba a budapesti civil szervezeteket, s egyben mintát is mutatni egy szélesebb körű, de hatékony egyeztetési folyamat megszervezésére.

Civil érdekérvényesítésLevegő MunkacsoportBudapest720 000 Ft

Környezeti tanácsadók a hatékony egyéni és kisközösségi érdekérvényesítésért

Az LMCs évek óta működteti tanácsadó irodáját, amely a lakosság és környezetvédő civil szervezetek számára nyújt ingyenes, országos jogi tanácsadást környezeti ügyekben, szükség esetén eljárási segítséget is. Helyi kisközösségeket is támogatnak a közös fellépés, az önszerveződés kezdeti lépéseinél. Stratégiai vagy precedens jelleg ügyekben jogi képviseletet látnak el, illetve saját néven történő, támogató jogi fellépést is biztosítanak. Az egyre nehezebben finanszírozható ingyenes tanácsadást önkéntesek bevonásával kívánják fenntartani, ennek megszervezéséhez is kaptak támogatást.

Civil érdekérvényesítésCÉHálózat EgyesületBudapest300 000 Ft

Életjel - a civil szociális szolgáltatók fennmaradásáért

A CÉHálózat célja, hogy összefogja a Magyarországon működő, fogyatékos emberek számára szociális szolgáltatást nyújtó és/vagy a fogyatékos embereket foglalkoztató, foglalkoztatását elősegítő civil illetve non-profit szervezeteket. Jelen projektjükben PR eszközökkel szeretnék elérni, hogy a mintegy 2500 fogyatékos személy fejlesztéséért dolgozó 33 tagszervezetük tevékenysége, valamint a fogyatékosok ügye kommunikációs témává váljon az országban

Civil érdekérvényesítésSzociális Szövetkezetek Országos Szövetsége (SzOSzöv)Budapest600 000 Ft

SzOSzöv a szociális szövetkezetek fejlesztéséért, érdekvédelméért és a kirekesztettek foglalkoztatásáért

A SzOSzöv a szövetkezeti – ezen belül a szociális szövetkezeti - modell népszerűsítését, a szövetkezeti tagok képzését, a szövetkezetek támogatását tűzte zászlajára, mindezt a helyi közösségek fenntarthatósága érdekében. Más érdekképviseletekkel együttműködve törekszik a szociális szövetkezeti érdekek képviseletére és érvényesítésére a jogalkotásban, az állami döntéshozatalban. Jelenleg 19 szociális szövetkezet a tagja, de a hálózatot folyamatosan bővítik. A projekt során kibővített elnökségi ülések keretében járják az országot: minden hónapban más településen gyűlnek össze a helyi érintett tagokkal, döntéshozókkal, piaci szereplőkkel, s beszélik át az épp aktuális problémákat, valamint szövögetik a hosszú távú terveket. Pályázatukban ehhez az egyeztetés-sorozathoz, valamint egy, a szövetkezetek működését bemutató kiadvány elkészítéséhez kértek támogatást.

Civil érdekérvényesítésVálaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő AlapítványTörökszentmiklós550 000 Ft

Hulladékégető ellenes civil mozgalmak érdekképviselete és támogatása

Az alapítvány célja, hogy a környezetkárosító és hulladékgazdálkodási szempontból is előnytelen hulladékégetők felépülését megakadályozza, illetve a már működő égetőművek esetében erősítse a civil kontrollt. Mindezt a helyi civil szervezetek támogatásával, szakértői munkával, az internet és a média hatékonyabb kihasználásával kívánja elérni. A pályázat benyújtásakor a szervezet a következő konkrét ügyekben volt aktív: 1. a Nyergesújfalura tervezett hulladékégető cementgyár, 2. Dunaújváros új kommunális hulladékégetője, 3. a győri veszélyeshulladék-égető kapacitásbővítése. A pályázat segítségével újabb ügyeket is szeretnének felvállalni, többek között a következőket: a kengyeli plazmaégető, az új dél-pesti égető, valamint a beremendi cementgyári együttégetés esetét.

Civil érdekérvényesítésMagyar Közlekedési KlubBudapest495 000 Ft

Érdekérvényesítés a jobb közösségi közlekedésért

A vasút és a Volán buszok menetrendjének összeállítását a Közlekedésszervező Irodák (KI) végzik, melyek jelenleg 5 területre osztva, Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs és Szombathely központtal működnek (www.kti.hu). Sok utas azonban azt sem tudja, hogy léteznek Közlekedésszervező Irodák, s hogy panaszaikkal, javaslataikkal a területileg illetékes Közlekedésszervező Irodához fordulhatnak, sőt, részt vehetnek az Irodák éves menetrendet egyeztető kistérségi fórumain is. A projekt során az Egyesület utas tapasztalatokat gyűjt be, valamint aktivistákat toboroz, hogy minél tájékozottabban és a helyieket bevonva, valós lakossági igényekkel jelenhessenek meg 5 régió menetrendi fórumain.

Civil érdekérvényesítésCivil Kapocs EgyesületAlsónémedi300 000 Ft

A mi időzített ökológiai bombánk

Alsónémedi Nagyközség közvetlen közelében egy több mint négy hektár kiterjedésű - a rendelkezésre álló információk alapján nem csak inert és kommunális hulladékot tartalmazó -, felszín alatti vizek védelme nélkül létesített, beteltnek nyilvánított és rekultivációra váró lerakó helyezkedik el. A projekt célja, hogy a rekultiváció előtt a hulladéktest tényleges összetétele kutatófúrásokkal feltárásra kerüljön. Ennek érdekében összegyűjtik az elérhető adatokat, majd ezek alapján egy közérthető nyomtatott tájékoztatót adnak ki, valamint lakossági fórumokat rendeznek. Kezdeményezik a monitoring kutak helyzetének felülvizsgálatát.

Civil érdekérvényesítésÖsszefogás Abaújért Közhasznú EgyesületSzikszó400 000 Ft

Civil információs hálózat kialakítása

A szikszói kistérségbe 23 település tartozik, mindegyikben az átlagot meghaladóan magas a munkanélküliek aránya. Kevés olyan civil szervezet, formális és informális csoport található itt, amely képes a jelenlegi etnikai és szociális konfliktusok kezelésére, közösségeik érdekeinek megfogalmazására és az esélyteremtő integráló folyamatok elindítására, fejlesztési programok és erőforrások becsatornázására. A projekt célja a települések civil szervezeteiből egy olyan hálózatot szervezni, amely hatékony kapacitásfejlesztést végez a térségben, továbbá olyan állami, civil erőforrásokat tud becsatornázni a kistérségbe, melyek segítségével a helyi roma közösségek életminősége, életkörülményei és integrációs esélyei javíthatóak.

Civil érdekérvényesítésÖkoszolgálat AlapítványBudapest300 000 Ft

A Zöld Mozgalom Egyeztető Fórumainak megszervezése

A Zöld Mozgalom Egyeztető Fórumainak megszervezése 2011. december 1-től 2012. június 30-ig, összesen három alkalommal.

Civil érdekérvényesítésEnergia és Környezet AlapítványNyíregyháza700 000 Ft

Szektorok összefogása az NFFT-ben megvalósuló érdekérvényesítés érdekében.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács őszi-téli ülésszaka alatt több, hosszútávon is meghatározó nemzeti stratégiát tárgyalt: Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia, Semmelweis Terv, Oktatási Stratégia. Ezen stratégiák során lehetőség van a civil szervezetek által képviselt érdekek hatékony megjelenítésére. A Tanácsban a zöld képviselőket leszámítva minden civil tag lecserélődött. Ez jó alkalmat teremt arra, hogy több szektor képviselői egy magasabb fokra emeljék az együttműködésüket, és ezzel javítsák az érdekérvényesítés hatékonyságát. A Tanács jelenlegi civil társelnöke az Alapítvány tagja. Ezzel a lehetőséggel élve az elkövetkező egyeztetési folyamatban az alábbi 3 cél megvalósítását tűzték ki maguk elé: 1) a civil érdekeket egyeztetni és ezeket összehangolt formában megjeleníteni, 2) megteremteni a civil szervezetek és szektorok közötti párbeszédet, 3) a tanács munkáját hatékonyabbá alakítani.

Civil érdekérvényesítésTanácsadók a Fenntartható FejlődésértBudapest500 000 Ft

Helyi érdekérvényesítési kampányok segítése képzésekkel és tanácsadással

A projekt célja négy vidéki városban helyi civil szervezeti képviselők szemléletének, tudásának és készségének fejlesztése a stratégiai szemléletű és hatékony civil érdekérvényesítés érdekében, helyi képzésekkel illetve kampánysegítő, utánkövető konzultációkkal. A projekt során: 1) egy 20 oldalas tananyagot igazítanak az igényekhez; 2) 4 egynapos képzést tartanak Debrecenben, Nyíregyházán, Szombathelyen és Túrkevén legalább 50 fő számára; 3) 16 szervezettel kampánystratégiát dolgoznak ki; 4) 8 szervezetet tanácsadással segítenek kampányaik megvalósítása során.

Civil érdekérvényesítésMúzeumok és Látogatók AlapítványBudapest300 000 Ft

Civil fórumok, fókuszbeszélgetések és fogyatékosügyi felmérések a múzeumokban

A Múzeumok és Látogatók Alapítvány jelen projektjében négy tréningen és az azokból kinövő kétszer húsz alkalmas konzultáción/fókuszbeszélgetésen és fogyatékosügyi felmérésen, valamint a honlapján közzétett önellenőrző listákon keresztül segíti a projekthez csatlakozó múzeumokat és az örökségvédelemmel foglalkozó szervezeteket társadalmi kapcsolataik kiszélesítésében, illetve a hátrányos helyzetű csoportokkal való munkájuk megkönnyítésében.

Civil érdekérvényesítésSzederkény EgyesületZalkod765 000 Ft

Tájgazdálkodás érdekeinek érvényesítése

Az egyesület 2011-es megalakítását a tagok 6 évnyi közös gyakorlati, szakmai munkája előzte meg. Ebben a projektben az egyesület egy, a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiához kapcsolódó szakmai koncepciót kíván bemutatni a Vidékfejlesztési Minisztérium döntéshozóinak, helyi szakembereknek, gazdálkodóknak, szakirányú egyetemi oktatóknak és diákoknak. Az átfogó javaslat célja az ésszerű vízgazdálkodás kialakítása, a természetes tájszerkezet megőrzése. Az Egyesület szerint ennek elemei ma nem érvényesülnek, mert a gazdálkodók és a döntéshozók nem látják át a víz elvezetésére épülő tájhasználat veszélyeit, illetve a vízvisszatartásra épülő gazdálkodás lehetőségeit. A projekt ezen kíván változtatni a módszerek és lehetőségek bemutatásával elméletben (fórum), valamint gyakorlatban (lehalászás bemutatása, tájtagolás) egyaránt. A tevékenységekről kampányfilm készül.

Civil érdekérvényesítésRákoshegyi Légtér (Közhasznú) EgyesületBudapest300 000 Ft

Budapest Liszt Ferenc repülőtér forgalmi helyzetének változása által Rákoshegyen megvalósuló lakossági érdeksérelem orvoslásának európai jogi lehetőségeinek vizsgálata

A projekt célja az európai emberi jogi és környezetvédelmi jogi kérdéseknek, illetve érdekérvényesítési lehetőségeknek elemzése a Rákoshegyen élőkre gyakorolt repülőzaj-terhelés vonatkozásában. A kutatásra azért van szükség, mert a 2004 óta zajló magyarországi hatósági és bírósági érdekérvényesítés eddig eredménytelen volt. Úgy tűnik, a magyar jog nem ad megfelelő választ a probléma kezelésére, hiszen a lakosságnak folyamatosan repülőzajban kell élnie.

Letenyéért Közéleti EgyesületLetenye250 000 Ft

Év Fája Verseny fődíj

Az első Év Fája vesrenyt az egyesület nyerte meg egy gyönyörű platánfa nevezésével. Mivel a fa ápolására nem volt szükség, a díj összegét az egyesület a fa és a település környezetének szépítésére és faültetésre fordította.

Adományi programCsalán Környezet- és Természetvédő EgyesületVeszprém6 000 000 Ft

visszatérítendő támogatás

Adományi programNimfea Természetvédelmi EgyesületTúrkeve6 000 000 Ft

visszatérítendő támogatás

Adományi programMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületBudapest5 000 000 Ft

visszatérítendő támogatás

Adományi programÖnkéntes Központ AlapítványBudapest4 500 000 Ft

visszatérítendő támogatás

Adományi programTudatos Vásárlók EgyesületeBudapest6 000 000 Ft

visszatérítendő támogatás

Adományi programLevegő MunkacsoportBudapest3 800 000 Ft

visszatérítendő támogatás

Civil érdekérvényesítésKözösségfejlesztők EgyesületeBudapest570 000 Ft

Városmegújítás

A Közösségfejlesztők Egyesülete Városmegújító Munkacsoportjának célja, hogy legyenek közösségi részvétellel megvalósuló szociális város-rehabilitációs programok Magyarországon. Ennek kapcsán a már kidolgozott képzési programuk megvalósítását tervezik, ehhez kaptak támogatást.

Civil érdekérvényesítésDialóg a Közösségekért Közhasznú EgyesületMiskolc470 000 Ft

Közösségi mozgások az Avason

Miskolc városában korábban a helyi tervezési tervek rendszerint a helyiek kihagyásával születtek. Ennek eredményeképpen konfliktusok alakultak ki: mire az emberek észrevették, hogy mi zajlik körülöttük, addigra már általában késő volt. Hiába tiltakoztak, a fákat már kivágták, az addigi csendes városrész közlekedési csomóponttá alakult. A Dialóg Egyesület most ezt szeretné megelőzni azzal, hogy Miskolc Avas városrészének Integrált Városfejlesztési Stratégiájának, valamint a szociális városrehabilitációs programjának közösségi tervezésére tesz kísérletet.

Civil érdekérvényesítésMagyar Helsinki BizottságBudapest400 000 Ft

Mit véd a jogvédelem?

A projekt keretén belül két darab 10-15 perces kisfilmet készítenek, amelyek emberi sorsokon keresztül mutatják be a Helsinki Bizottság munkájának lényegét, értelmét, célját. Tapasztalatuk szerint ugyanis az általuk végzett munka sokak számára túl elvontnak tűnik, a jogi értékeléseik nehezen befogadhatóak, ezért a lakosság köréből kevesen tudnak róluk, kevesen értékelik munkájukat. A filmekkel ezen a helyzeten kívánnak változtatni.

Civil érdekérvényesítésKalamáris EgyesületNyíregyháza540 000 Ft

Szamosújlaki "Nyitott porta napok"

Az Egyesület Szamosújlakon vásárolt egy ingatlant, amelyben közösségi szolgáltatásokat tervez indítani. A településen eddig nemigen volt közösségi összefogás, szerveződés. A létesítendő központtal a helyi civil életet kívánják serkenteni, a helyi közösségi szerveződéshez mintát szeretnének mutatni. A helyiekkel való intenzívebb kommunikáció és szorosabb kapcsolat kialakítása érdekében egy „Nyitott porta nap”-ot szerveznek, sok közös beszélgetéssel, rendhagyó előadásokkal. Ezek során tisztáznák, hogy a siker eléréséhez kinek mit kell tennie, mi a szerepe az Egyesületnek, s mi a feladata a helyieknek.

Civil érdekérvényesítésMozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális EgyesületeVác280 000 Ft

Pest megyei mozgáskorlátozott szervezetek vezetőinek képzése

Az Egyesület képzést szervez 25 helyi szervezetének vezetői számára. A képzések témái: kapcsolattartás önkormányzatokkal, az érdekérvényesítés módszerei, konfliktuskezelés, szociálpolitikai ismeretek, az EU fogyatékosügyi törekvései, fogyatékosügyi ismeretek. A képzésektől azt várják, hogy erősödik a helyi szervezetek önállósága, valamint sikeresebben közvetítik majd igényeiket, javaslataikat a helyi önkormányzatok felé.

ZöldövezetHUMAN-NET Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Humán Erőforrás Fejlesztési AlapítványNyíregyháza900 000 Ft

Éltetőt az élhetőért

A szervezet visszalépett a megvalósítástól.

ZöldövezetAquincum-Mocsáros Egyesület460 000 Ft

Levenduláskert a Gladiátor utcában

Az Egyesület Budapest III. kerületében az elmúlt években igen sok munkával csodálatos családi pihenőparkot épített ki. Ezúttal levendulakertet alakítottak ki a bejárat két oldalára. A levendulából rendszeresen szüretelnek, s a gyerekek segítségével kis csomagokat készítenek belőlük a segítő családok számára.

ZöldövezetVértesboglár Község Önkéntes Tűzoltó EgyesületVértesboglár590 800 Ft

Zöldövezet Díj 2011

A vértesbogláriak a Díj összegét a Templom-tér parkjának parkosítására használták fel. A helyiek szívesen találkoznak itt és számos ünnep kapcsán gyűlnek össze az emberek ezen a helyen. Arra gondoltak hát, hogy árnyékot adó fák és cserjék a teret még szebbé, hívogatóbbá és kellemesebbé tehetnék.

Civil érdekérvényesítésKÁVA Kulturális Műhely EgyesületBudapest400 000 Ft

Civil érdekérvényesítés a DICE projekt eredményeire építve

A Káva Kulturális Műhely célja, hogy drámapedagógiai eszközökkel segítse a fiatalokat abban, hogy különböző társadalmi, etikai, életvezetési kérdések kapcsán véleményüket ki tudják fejezni, azokat másokkal demokratikus keretek között meg tudják vitatni. 9 éve foglalkoznak hátrányos helyzetű (főleg roma) fiatalokkal is. A konkrét projektben egy olyan 10 oldalas kiadvány elkészítése a céljuk, amely alkalmas arra, hogy a döntéshozók számára bemutassa a módszert, mint az érdekérvényesítés fejlesztésének egyik eszközét. Szándékuk szerint az oktatási rendszerben ennek az eszköznek nagyobb hangsúlyt kell kapnia, hiszen ennek eredményeként a közéletben jobban részt venni tudó diákok kerülhetnek ki az iskolapadok mögül.

Civil érdekérvényesítésKör AlapítványVeszprém700 000 Ft

Környezetvédelmi civil szervezetek bekapcsolása a régiós területfejlesztési folyamatokba a Közép-dunántúlon

A szervezet korábbi érdekérvényesítő tevékenységének eredményeképp 2011-ben támogatási forrás nyílt a Közép-dunántúli Régióban környezetvédelmi civil szervezetek számára. Az Alapítvány most azért dolgozik, hogy a pályázati kiírás egyszerre szolgálja a környezetvédelemi célokat és a szektor fejlődését is: egy általános civil szervezeti infrastrukturális kiírás egyeztetési folyamatát szeretnék elindítani. A projekt keretében ehhez szerveznek civil háttértámogatást, együttműködést.

Adományi programVédegyletBudapest5 000 000 Ft

Visszatérítendő támogatás

A szervezet egy nemzetközi projekt előfinanszírozásához kapott támogatást.

ZöldövezetKisbajomi Kolónia EgyesületKisbajom400 000 Ft

Zöldövezet Program (2010)

Az Egyesület egy 1800 m2-es területet parkosított, összesen 36 önkéntessel. Segítségükkel 44 db fát, 200 cserjét ültettek el, tűzrakó helyet alakítottak ki, bevetették fűmaggal a focipályát, lefestették a focikapukat, és létrehoztak egy szép, fedett kiülő padot, amely véd az eső, a tűző napfény ellen.

Civil érdekérvényesítésPolyán EgyesületMikóháza700 000 Ft

Mikóházi fenntarthatósági terv felé

A Polyán Egyesület programjának célja, hogy érték alapú közös jövőképet alakítsanak ki Mikóházán, amely alapján a helyiek bevonásával egy fenntartható falu programot dolgozhatnak ki. Ennek érdekében közösségi eseményeket szerveznek, amelyeken a helyi termékek értékeiről esik szó, majd pedig egy – az állampolgári tanácsra alapozó módszer szerint – párbeszéd körökben fejtik ki a téma mélyebb rétegeit. A közös gondolkodás eredményei alapján készül majd az a fenntarthatósági terv, amelyet az önkormányzati testület elé terjesztenek.

Civil érdekérvényesítésKörös-sárréti Civil Szervezetek SzövetségeSzeghalom1 000 000 Ft

Körös-sárréti Önsegítő Civil Hálózat

A szövetség a projektben egy évig működteti a Térségi Önsegítő Civil Hálózatot és kialakítja annak koordináló irodáját. Az iroda és a hálózat célja, hogy a Szövetség közvetlen működési területének 10 településén dolgozó nonprofit szervezeteteket és nem bejegyzett csoportokat helyben lássa el a működéshez szükséges információkkal, ha szükséges gyakorlati segítséggel, a településeken a Szövetség által létrehozott Civil Információs Pontok bevonásával. A projekt ideje alatt megszervezi, és hosszú távon megalapozza a civil érdekképviselet gyakorlatát a térségben.

Civil érdekérvényesítésKöz-Pont Ifjúsági Egyesület (ex- Városi Diákönkormányzatért Egyesület)Debrecen500 000 Ft

Te is lehetsz Önkéntes!

A szervezet egyik célja, hogy fejlessze az önkéntesek és fogadószervezetek között kommunikációt, közöttük kapcsolatrendszert alakítson ki az Észak-Alföldi régióban. Ennek módszerei a toborzás, felvilágosítás, folyamatos szakmai háttér biztosítása. A fogadó intézmények, szociális szervezetek számára tanácsadást biztosítanak önkéntesség témában. Újdonságként ebben az évben megtervezik és elkészítik az „Önkéntesség” társasjátékot, valamint egy térképet, amely bemutatja az Észak-alföldi régió önkénteseket fogadó szervezeteit, intézményeit (szociális, nevelési, kulturális).

Civil érdekérvényesítésFiatalok Képzését Szervező, Polgári Nevelését Támogató (FIKSZ PONT) EgyesületHajdúhadház450 000 Ft

A "Hadházi" Civil Kerekasztal működésének továbbfejlesztése.

A "Hadházi" Civil Kerekasztal a helyi civil szervezetek írásos megállapodásán nyugvó együttműködése. Célja, hogy a civil szervezeteket képessé tegye társadalmi szerepük betöltésére. Ennek érdekében a projekt során 30 órás képzést szerveznek civileknek, tanácsadást biztosítanak jogi, pénzügyi és pályázati kérdésekben, valamint havonta 1 alkalommal szakmai műhelyt szerveznek az aktuális problémák megbeszélésére.

Civil érdekérvényesítésConsensus Humanus Mediációs KözpontSolymár550 000 Ft

Közösségi mediáció Esztergomban

Esztergom különböző történelmi városrészeiben a közlekedési forgalmi rend jelentős átrendezése nagy botrányt kavart a lakosság körében, a helyiek azóta is változatlan ellenérzésekkel viseltetnek az újítással szemben. A projekt célja, hogy a mediáció, mint alternatív konfliktuskezelési technika alkalmazásával olyan közösségi konferenciákat készítsen elő és bonyolítson le, ahol a konfliktusban állók megjeleníthetik érdekeiket. A résztvevők ezen érdekek mentén tárgyalhatnak egymással, eljutva egy megnyugtató megoldásig, elősegítve ezzel a közösség saját erőforrásainak felismerését és felhasználását.

Civil érdekérvényesítésKörnyezeti Management és Jog Egyesület (EMLA)Budapest1 200 000 Ft

Környezeti jogsegély - Civil képességfejlesztés

A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) környezetvédelmi jogi tanácsadást és jogi képviseletet lát el magánszemélyek és civil szervezetek számára térítésmentesen közérdekű ügyekben. Projektünk célja ennek a szolgáltatásnak a fenntartása és ezen keresztül a civil szektor szereplőinek részvételre képesítése.

Civil érdekérvényesítésSzent Lázár AlapítványBékés750 000 Ft

Érdekvédelmi kerekasztal a szociális foglalkoztatásról Békés megye szervezetei részére

Az Alapítvány az elmúlt években sikeres modellprogramot valósított meg, amely során 250 megváltozott munkaképességű embernek adnak munkát különböző intézményekben. Az Ökotárs Alapítványtól egy szakmai és érdekvédelmi kerekasztal létrehozásához és működtetéséhez kaptak támogatást. A kerekasztalt a következő két évben kéthavonta szervezik meg, ezeken aktuális jogi és szakmai ügyeket tárgyalnak meg, fejlesztési terveket dolgoznak ki.

ZöldövezetKomlóstetői Kerékpáros Sport KlubMiskolc300 000 Ft

Komlóstetői Bike Park

A miskolci Bike Park egy 8 ezer fős külterületen lévő városrészben helyezkedik el. A projekt célja a meglévő eszközök felújítása, karbantartása mellett új kiülők, pihenők megépítése és kihelyezése volt. A terület kopársága miatt nagy szükség volt a fásításra is.

ZöldövezetKohó Kulturális és Közművelődési EgyesületBudapest500 000 Ft

A még zöldebb Budakesziért

A még zöldebb Budakesziért program során egy olyan közösségi teret hoztak létre, amelynek fontos szerepet szánnak a környezettudatosságra nevelésben, hiszen a terület helyi védettségű az ott álló mamutfenyők miatt. Az Egyesület célja az volt, hogy a helyet a látogatók és az iskolások számára is egy kellemes, barátságos parkká alakítsák, ahol nemcsak üldögélni, főzőcskézni lehet, de információs táblákról tájékozódni lehet a mamutfenyőkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is.

ZöldövezetPéterhidáért EgyesületPéterhida160 000 Ft

Zöld lépések Péterhidán

A Péterhidáért Egyesület egy 1500 nm-es terület rendbetételét vállalta. A terep megtisztítását követően egy 8 fős tűzrakó helyet készítettek, kihelyeztek két asztalt, négy padot, egy szemeteskukát és két virágtartónak használt csónakot. Összesen több mint 300 cserjét és 20 fát ültettek el.

ZöldövezetBárándért EgyesületBáránd503 000 Ft

Bárándi Zöldfelület Fejlesztés

A helyiek a bárándi sportpálya környékét tették rendbe Zöldövezet támogatásból. Összesen 73 fát és 300 cserjét ültettek el közösségi munkában. Az egyesület beszámolója szerint a program megvalósítása az egyesület életét is felpezsdítette.

ZöldövezetNagycsaládosok Petőfiszállási EgyesületePetőfiszállás351 000 Ft

Ujjé, a ligetben nagyszerű!

A program során 27 fát és 326 cserjét ültettek el, a munkálatokba közel kétszáz embert vontak be. Adományként téglákat is kaptak, ebből közösségi kemence épült. Az Egyesület Facsemete-jegyekkel gyűjtött adományokat a park szépítéséhez.

ZöldövezetPalotás Ifjúságért AlapítványPalotás424 000 Ft

Pihenőpark, és a mini arborétum továbbfejlesztése

Az Alapítvány egy hektárnyi területen ültetett el 125 fát. A munkában 75 fő vett részt: a munkában sikerült bevonni az iskolát, annak szülői munkaközösségét, a diákönkormányzatot, a nyugdíjas klubot, egy helyi vállalkozót és önkormányzati közmunkásokat is. A munka eredményeként a helyiek lerakták egy őshonos fákból álló mini arborétum alapjait.

ZöldövezetMihálygergéért AlapítványMihálygerge368 750 Ft

Zöldövezetben a kultúra központja

Az önkormányzat a falurendezési program keretében egy többfunkciós közösségi tér kialakítását kezdte meg. Ennek része volt a Zöldövezet program, amely során a művelődési ház körüli gondozatlan területét tették rendbe és zöldítették be.

ZöldövezetSzikszó Városért AlapítványSzikszó900 000 Ft

Zöldövezet Program Abaúj kapujában

Az Alapítvány az ültetés előtt több rendezvényt is szervezett a felújítandó területre, hogy adományokat gyűjtsön a felújításra és egyben minél több helyi lakó figyelmét felhívják a Zöldövezet programra. Az akciónapon a konkrét munkálatokhoz igen sokan járultak hozzá: helyi vállalkozók, helyi lakosok, más civil szervezetek, a Bethánia óvoda dolgozói, a cigány, lengyel, ruszin kisebbségi önkormányzat önkéntesei.

ZöldövezetNagykovácsi Természet- és Környezetvédő EgyesületNagykovácsi468 000 Ft

Játszótér parkosítás Nagykovácsiban

A falu központjában lévő játszótéren igen kevés a növény, így egyrészt nem volt túl kellemes itt lenni, másrészt nyáron igencsak odatűzött a nap. A helyiek ide ültettek fákat, bokrokat, s a helyet vonzó közösségi hellyé alakították.

ZöldövezetFaluvédő Egylet-Hulladékkommandó Társadalmi JárőrszolgálatSzázhalombatta720 000 Ft

Panelrengetegből a szabadba!

A helyi szervezet egy 6,2 hektáron elterülő tó környékét tette rendbe az önkormányzattal együttműködve. Összesen 38 fát és 50 db cserjét ültettek el. Padokat, asztalokat, szemeteseket helyeztek ki a területre. Az ültetésben a MOL Nyrt. önkéntesei is részt vettek. Az önkormányzat a területre egy ivókutat is felállít.

ZöldövezetIszkaszentgyörgyi természet- és Környezetvédő EgyesületIszkaszentgyörgy653 000 Ft

Zöld Iszkaszentgyörgy

A közösségi park széleskörű összefogással jött létre. Sok felajánlás érkezett: növényeket, kész köztéri elemeket adományoztak a lakók. A gépi munkálatokat az önkormányzat biztosította, a nehéz fizikai munkákat a polgárőrség tagjai végezték. A növények rendszeres locsolását a tűzoltók, a növények gyomlálását a foltvarró klub tagjai vállalták.

Civil érdekérvényesítésTabulapláza AlapítványNyíregyháza700 000 Ft

Érdekérvényesítés a városban élőkért – döntés előkészítés másként

ZöldövezetSióagárd Jövője AlapítványSióagárd600 000 Ft

Zöld út a Gödörből

A helyiek egy funkció nélküli, rendezetlen zöldterületet tettek rendbe. A terület szinte állandóan vízzel volt tele, ezért elsőként biztonságossá kellett tenni a víz melletti területet. Ezt követte a takarítás, ami több napon keresztül tartott. Végül sor került a parkosításra is. A munkákban összesen 160 önkéntes segített, köztük a MOL 15 dolgozója is.

ZöldövezetMezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú AlapítványMezőnyárád400 000 Ft

Összefogás a parkunkért

Az Alapítvány a falu lakosságának majdnem 20%-át be tudta vonni a programba. A népes csapat 223 fát és 174 cserjét ültetett el. A felújított parkba sziklakert és tűzrakóhelyek készültek, a tanösvényre információs táblák kerültek. A parkot az iskola tanulói gondozzák.

ZöldövezetVasvár Városi Önkéntes Tűzoltó EgyesületVasvár500 000 Ft

Szépülő város - több zöldövezet

Az önkéntes tűzoltók a város központjában lévő műemléképület, a "Békeház" parkját újították fel. A ház a szegények orvosának nevezett dr. Tretter László lakóhelye is volt. Az épületet éppen a program ideje alatt újították fel, s hamarosan civil szervezetek központja lesz.

ZöldövezetZáhony város fejlődéséért AlapítványZáhony800 000 Ft

Kertvárosi park létesítése Záhonyban

A záhonyiak a város egyik bekötőútja mellett alakítottak ki kisebb pihenőparkot, őshonos fákat bemutató tankerttel.

ZöldövezetSzarvasi Város- és Környezetvédő EgyesületSzarvas968 955 Ft

Martinovics úti liget

Szarvason, a Martinovics utcában egy tó partján alakítottak ki egy közösségi teret, ahol kisgyerekek, a fiatalok és idősek egyaránt jól érezhetik magukat. A terület egyik részét az aktív tevékenységekhez (sport, rendezvények, összejövetelek) alakították, a másik részét pedig a csöndesebb pihenésre tették alkalmassá.

ZöldövezetDiák és Öntevékeny Körök EgyesületePécs400 730 Ft

Adj (köz)teret egy megújuló városnak!

A választott tér a belvárosi központ után a város második legtöbb funkciót ellátó területe. Építése óta semmilyen felújítást nem végeztek rajta. A felújítás során a tér eredeti funkcióit erősítették meg: emlékhely, közlekedési csomópont, társasági találkozóhely.

ZöldövezetNagykanizsai Civil Kerekasztal EgyesületNagykanizsa450 000 Ft

Az 56-os Emlékkert közösségi összefogással történő rehabilitációja

Civilek, önkormányzat, iskolák és a helyi tévé összefogásának köszönhetően újult meg a nagykanizsai Kálvin tér, az '56-os emlékkert és a könyvtár előtti tér. A területen kültéri padokat helyeztek el, valamint 35 fát és 35 cserjét ültettek el közel 100 önkéntes bevonásával. A program folytatásaként a megújított teret egy helyi általános iskola és egy gimnázium diákjai fogadták örökbe, ők fogják gondozni a terület fáit és rendben tartani a területet.

ZöldövezetZöld Kör – A Föld Barátai Magyarország tagjaHajdúböszörmény393 000 Ft

A hajdúböszörményi Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont zöldterületének vihar utáni rehabilitációja

A hajdúböszörményi Zöld Kör a helyi szabadidőközpont viharkár által érintett zöldterületének rehabilitációját végezte el. 102 db facsemetét ültettek el. A tervezés, a terep előkészítés és az ültetés során is sok segítséget kaptak helyi intézményektől, vállalkozóktól, iskolásoktól és tanáraiktól.

ZöldövezetMikulásfalva-Mesefalu Fejlődéséért Fejlesztési AlapítványDunaújváros135 300 Ft

Nagykarácsony régi Iskolakert parkosítása

A mintegy 100 elültetett fát és a labirintus növényeit az ott élők adományozták a településnek: meggyfák, birsalmafák, dió- és szilvafák, valamint különféle cserjék érkeztek nagy mennyiségben. A közös kaláka napon szalonnasütő helyeket is építették ki, ebben a MOL önkéntesei is sokat segítettek.

ZöldövezetMagosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai AlapítványVác543 000 Ft

Őseink kertje - közös erővel a hagyományok felélesztéséért

Egy váci építészmérnök Kismaroson közcélú park létrehozására ajánlotta fel önálló ingatlanát. A Magosfa terve az, hogy a területen a Dunakanyar gyümölcskertészeti hagyományait gyűjtő és bemutató tájkertet hozzanak létre. Ennek a munkának láttak neki a Zöldövezet program keretében. Célunk, hogy az épített környezetbe illesztve megjelenítsék a kert és gyümölcskultúra hagyományait. A kertet oktatási célra is használják.

ZöldövezetTudat Mezsgyéjén AlapítványMagyarszerdahely800 000 Ft

Magyarszerdahelyi kastélypark rehabilitálása, pihenőhely kialakítása

Ebben a programban a magyarszerdahelyi kastélypark rendezésére került sor. Mivel a kastély épületében a Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete működik, a tervezésbe a kastély lakóit is bevonták. A munkálatokban egyaránt részt vettek fogyatékkal élő és ép önkéntesek is: összesen 100 db őshonos cserjét és 100 db őshonos fát ültettek el, és egy sportpályát is rendbe hoztak.

ZöldövezetHomokkomárom Községért EgyesületHomokkomárom475 500 Ft

Homokkomárom - Közösségi Ház udvarának parkosítása

A Homokkomárom Községért Egyesület 35 önkéntes bevonásával összesen 190 fát és cserjét ültetett el egy közel 1700 nm-es területen, a közösségi ház udvarán. Az ültetésben a fiatalok, a lángos sütésben az idősebbek segédkeztek. A munkát ősszel folytatják, amikor is további fákat ültetnek a területre, füvesítenek, illetve fapadokat helyeznek el.

ZöldövezetEzüst Delfin EgyesületBudapest500 000 Ft

Tegyünk közösen az Orczy Parkért!

Az Egyesület a budapesti Orczy kertben 400 cserjéből alakítottak ki egy növénylabirintust egy játszótér mellett. A program során összesen három önkéntes munkaakciót szerveztek, amelyekben MOL önkéntesek, állami gondozott fiatalok, környéki iskolások és külföldi önkéntesek is részt vettek. A találkozó térben üzenőfalat állítottak fel, erre kerültek fel munkában segítő önkéntesekről készült fotók.

ZöldövezetPáty Zsámbéki-kanyar Lakóparkért EgyesületPáty22 500 Ft

Páty Forrási tér parkosítás

Az egyesület a helyi önkormányzat által kezdeményezett köztérfelújítási programba kapcsolódott be. Az Ökotárs támogatásával így kilenc fa ültetésével tudtak hozzájárulni.

Civil érdekérvényesítésBarangoló Közhasznú EgyesületVégegyháza190 000 Ft

Civil Kerekasztal folyamatos működtetése Végegyházán

A Barangoló Egyesület a végegyházi Civil Kerekasztal folyamatos működtetésére és programjainak megvalósítására kapott támogatást. A kerekasztal 2009 óta szolgál a község érdekegyeztető és együttműködési fórumaként. Részt vesznek benne a község civil szervezetei, önszerveződő közösségei és intézményei is.

ZöldövezetVerebi Zöld Völgy AlapítványVereb200 000 Ft

Élet-tér

Ezen a településen nem ez volt az első közösségi összefogás, náluk a közös faluszépítésnek nagy hagyománya van, pl. helyi összefogással készült el a település háromszájú közösségi kemencéje is. Ezúttal a polgármesteri hivatal előtti teret rendezték. Itt fákat és cserjéket ültettek, fűszerkertet és szőlőlugast alakítottak ki. A programban 83 önkéntes vett részt, köztük 22 MOL dolgozó.

ZöldövezetKörnyezeti Nevelési Hálózat Országos EgyesületMáriahalom686 000 Ft

Közösségi Zöld Övezet Egyházasfaluban

Egy 1859-ben állított kereszt környékén alakítottak ki közösségi pihenőhelyet, valamint egy vizes élőhelyet. Elvégezték az útszéli fasor pótlását és zajvédő sávot telepítettek a falu vasút felőli végén. Összesen 450 fát és 150 cserjét ültettek el. A programban együttműködtek a település önkormányzatával, a helyi iskolával, civil szervezetekkel és helyi lakókkal.

ZöldövezetKulturális és Ifjúságfejlesztő EgyesületSáránd230 000 Ft

Név nélkül