BevezetőIdőszalag 2009Adományi adatbázisEsemények
Lezárult a Norvég Civil Támogatási AlapElindult a ZÖME (Zöldutak Módszertani Egyesület)Megjelent a ZöldútmutatóÁlom és rémálom: tanulmány a támogatási jogviszonyrólA legkisebbek a legjobbak – Év Adományozottja és Valódi Civil Partnerségért díjátadó
MagunkrólMunkatársakElérhetőségekPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

A legkisebbek a legjobbak

Év Adományozottja és Valódi Civil Partnerségért díjátadó

Az Ökotárs Alapítvány 2009-ben negyedik alkalommal adta át a civil szervezetek és a közigazgatási szervek példaértékű együttműködését elismerő „Valódi Civil Partnerségért” díjat, amelyet – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét egy községi önkormányzat, Kunadacs polgármestere vehetett át. Ezzel egyidejűleg átadtuk „Az Év Adományozottja” díjat is, amelyet Vida Viktor, a Védegylet képviselője vett át.

A „Valódi Civil Partnerségért” díjat minden évben – civilszervezeti jelölés alapján – olyan közigazgatási szerv kapja meg, amely hatékony, példaértékű, valós partneri viszonyt tart fenn civil szervezetekkel. Az Ökotárs Alapítvány által felkért bíráló bizottság döntése értelmében az idei díjat – a Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete jelölése nyomán – Kunadacs Község Önkormányzata vehette át.

A díjátadón elhangzott: a civil-közigazgatási együttműködés Kunadacson nem új keletű; 1997-től eseti jelleggel már együttműködött a helyi önkormányzat több civil szervezettel, 2002-től azonban egy strukturált kapcsolatfelvétel és összefogás indult, amelynek keretében – közművelődési feladat-ellátásra szerződve – az Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete és az önkormányzat szorosabbra fűzte viszonyát. Kunadacs önkormányzata a térségben egyedülálló módon, új keretbe helyezte a civilekkel való partnerséget, és rendeletet alkotott a közösségi színtér civil szervezetek általi működtetésére, amely a helyiek életében fontos szerepet játszó programok szervezése, a közösségi élet felpezsdítése mellett az egész térség működésére is kihat (pl. Phare támogatással létrehozott térségi mosoda).

A még hosszabb múltra visszatekintő „Az Év Adományozottja” díjat 2009-ben a Védegylet kapta. Ezzel azon korábbi támogatottjainkat ismerjük el, akik sikeres programjaik mellett beérkező adományaikat átlátható módon használták fel. A Védegylet számos sikeres akciót és kampányt valósított már meg fennállása óta, így mintegy „életműdíjként” ezzel kívántuk elismerni mindazt a munkát, amit a szervezetnek köszönhet a közösség és környezetünk is.