BevezetőIdőszalag 2009Adományi adatbázisEsemények
Lezárult a Norvég Civil Támogatási AlapElindult a ZÖME (Zöldutak Módszertani Egyesület)Megjelent a ZöldútmutatóÁlom és rémálom: tanulmány a támogatási jogviszonyrólA legkisebbek a legjobbak – Év Adományozottja és Valódi Civil Partnerségért díjátadó
MagunkrólMunkatársakElérhetőségekPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Lezárult a Norvég Civil Támogatási Alap

Az Ökotárs Alapítvány és partnerei 2009 elején hirdették meg a Norvég Civil Támogatási Alap második pályázati felhívását. Erre az áprilisi határidőig összesen 875 pályázat érkezett az Alap négy témakörében, amelyek közül az értékelő bizottságok július elején 86 projekt támogatására tettek javaslatot összesen 1 552 775 euró összeggel (a szervezetek részletes listája  megtalálható az adományi adatbázisban).

A beérkezett pályázatok mennyiségére és minőségére való tekintettel, az értékelő bizottságok nem használták ki maradéktalanul a rendelkezésre álló keretösszeget, mivel nem volt cél a gyengébbnek ítélt vagy a program célkitűzéseihez és alapelveihez nem teljesen illeszkedő pályázatok támogatása csak azért, hogy minél több pénzt „elköltsünk”.

Ekkorra már ismeretes volt az is, hogy az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus kiegészítő forrásokban részesíti az alapot. Így a második körben megmaradt összeggel együtt szeptemberben lehetőség nyílt egy újabb, harmadik pályázati kör meghirdetésére is. A korábbi tapasztalatok alapján ez alkalommal változott az eljárásrend: a pályázat kétfordulóssá vált. Első körben, október 5-ig csak egy rövid projektötletet kellett benyújtani, amelyek közül az értékelő bizottságok választották ki a részletes kidolgozásra ajánlott legígéretesebbeket. Ennek elősegítésére az Ökotárs és partner-alapítványai november folyamán projekttervező műhelymunkákat tartottak valamennyi régióban annak érdekében, hogy minél jobb minőségű és a sikerre esélyes anyagok szülessenek. A december 21-i beadási határidőre 172 kidolgozott pályázat érkezett, amelyek közül a nyertesek kiválasztására már az újévben került sor.

A harmadik körben beérkezett pályázatok értékelésével és a támogatási döntéssel a Norvég Civil Támogatási Alap lezárult, a rendelkezésre álló forrásokat a lebonyolító alapítványok kiosztották. A támogatott pályázatok eredményei, lehetőség szerint fotókkal, dokumentumokkal illusztrálva egészen a projektek lezárásáig (jövő év elejéig) a honlapon folyamatosan nyomon követhetőek lesznek.