BevezetőIdőszalag 2009Adományi adatbázisEsemények
Lezárult a Norvég Civil Támogatási AlapElindult a ZÖME (Zöldutak Módszertani Egyesület)Megjelent a ZöldútmutatóÁlom és rémálom: tanulmány a támogatási jogviszonyrólA legkisebbek a legjobbak – Év Adományozottja és Valódi Civil Partnerségért díjátadó
MagunkrólMunkatársakElérhetőségekPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Megjelent a Zöldútmutató

2005 után immár másodszor, bővített-átdolgozott formában jelent meg a zöldutasok kézikönyve az Ökotárs gondozásában. Az új kiadás elkészítését az az egyre szélesebb körben megfogalmazódó igény sarkallta, hogy a helyi értékeken, a megőrzött természeti és kulturális kincseken, a hagyományok és a közösségi kapcsolatok megismerésén, megőrzésén keresztül tegyük élhetőbbé közvetlen környezetünket – erre adhat esélyt a zöldút.

A 88 oldalas könyv célja, hogy ötleteket adjon például kerékpárút, tanösvény, tájház kialakításához, ösztönözze a helyi közösségeket, hogy kitalálják saját természeti és kulturális értékeiket gyöngysorrá fűző túraútjaik, kerékpáros útvonaluk, kincskereső ösvényeik rendszerét, és e munka során a közösségben rejlő hatalmas energiákat mozgósítva, térségi kapcsolataikat is kihasználva, közösségi tervezéssel alakítsák ki helyi/térségi zöldútjaikat. Hagyományőrzés, ökoturisztikai szolgáltatások, helyi közösségek építése, motormentes közlekedési módok – ezek együttesen és még egy sereg más dolog alkotja a zöldutakat, s mindezekről szó is esik ebben a gondolatébresztő könyvben, amely immár az elmúlt években létrejött hazai zöldutakat is bemutatja.

A könyv ünnepélyes bemutatója színes és hangulatos rendezvény keretében zajlott le június 11-én Szigetmonostoron. Egy „minikonferencia” keretében előadóink a szélesebb földrajzi kitekintéstől a szűkebb felé haladva mutatták be a zöldutak nemzetközi, hazai és helyi történetét, fejlődését a mintegy hetven érdeklődő számára. A házigazda köszöntője után David Murphy, az Environmental Partnership for Sustainable Development egyesület igazgatója mutatta be a zöldút kezdeményezések nemzetközi gyökereit és a Közép-Európai Zöldutak modellprogramot. Ezután Víg Tamás turisztikai szakértő tudományos igényű előadásában összegezte a hazai zöldutak szervezőivel készített interjúk és esettanulmányok tapasztalatait. Végül a drégelypalánki Sugárkankalin Turisztikai Egyesület képviseletében Pásztor Ildikó ismertette egy sikeres hazai zöldút, az Örökségeink Útján fejlődését. Az ismertető előadások után a Zöldútmutatót Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója mellett a támogató Toyota Motors Hungary képviseletében Varga Péter méltatta.

A rendezvénynek helyt adó Rosinante fogadó udvarán az előadások után a hazai zöldutak standokkal, ízletes helyi termékekkel – lekvárokkal, mézzel, sajttal – kézművesekkel és hagyományőrző műsorokkal, kórussal, mesemondással, lovasokkal mutatkoztak be, a gyakorlatban, „kézzelfoghatóan” szemléltetve az elhangzottakat. A kötetlen „vásári forgatag” nemcsak a már működő kezdeményezések számára teremtett alkalmat a tapasztalatcserére, egymás még jobb megismerésére, a zöldutak gondolatával még csak most ismerkedő érdeklődők is valódi, élő betekintést kaptak, ötleteket meríthettek új kezdeményezések elindításához.