NyitóoldalAdományi Program
Példák adományainkbólAdományi adatbázisStatisztikákAz év adományozottjaKözösségi faültetésAlternatíva az atomenergiára
Zöldút ? VidékfejlesztésCivil TársKerekítsd a világotMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Kód Szervezet neve Projektnév Megítélve Típus Téma Megye Város
PPAutonómia AlapítványHitel10 000 000 FtakcioáltalánosBudapest
Az alapítvány által vezetett Borsodi Romák Innovatív Társadalmi és Gazdaságfejlesztési Programja (BRIDGE) Fejlesztési Partnerség 2005-ben nyert az EU EQUAL pályázati kiírásán. Az Ökotárs visszatérítendő támogatása az esedékes részletek kifizetésének csúszása miatt keletkezett pénzügyi problémák áthidalásában segített.
PPAz Élő Bodrogért EgyesületMűködési kérelem Az Élő Bodrogért Egyesület 2006. évi forráshiányának csökkentésére150 000 FtakciovízSárospatak
Az egyesület 2005-ben alakult, azzal a céllal, hogy a Bodrog folyó sárospataki szakaszán a vízi/vízparti infrastruktúra fejlesztési lehetőségeit feltárja, a partszakasz rehabilitációját előmozdítsa. A Bodrog és környezete megóvásáért igyekeznek a városi lakosság Bodrog iránti felelősségérzetét erősíteni, a Bodrog-parti életet fellendíteni. Céljuk eléréséért hulladékgyűjtési, zöldfelület-ápolási akciókat, ismeretterjesztő fórumokat szerveznek.
PPBükkvidéki Természetvédők EgyesületePályázat a Bükkvidéki Természetvédők Egyesülete működési költségeire, irodai berendezéseire300 000 Ftműködési költségtermészetvédelem, mezőgazdaságTardona
A fiatal szervezet a szilvásváradi Istállóskői-barlang természetvédelmi gondnokságával, a barlangi idegenvezetéssel, a tardonai ex lege védettségű láp gondnokságával, rekonstrukciójával foglalkozik. Az Ökotárs a működési költségekhez járult hozzá.
PPCsalán Környezet- és Természetvédő EgyesületA film forog tovább?300 000 FtinformacioáltalánosVeszprém
Az Ökotárs egy, az egyesületet bemutató kisfilm elkészítését támogatta. A film segítségével a Csalán ismertségét szeretné növelni valamint potenciális támogatóknak, önkénteseknek szeretné bemutatni tevékenységét.
PPCsalán Környezet- és Természetvédő EgyesületÉv Adományozottja Díj250 000 FtakcioáltalánosVeszprém
A Csalán Egyesület hosszú évek óta jelentős szerepet játszik Veszprém és környéke környezet- és természetvédelmi programjainak elindításában és fenntartásában. A fogyasztóvédelem és a környezeti nevelés területén végzett munkája, valamint faültetési programja egyedülálló a térségben.
PPCSEMETESzt. István téri víztorony- és térrehabilitáció (hitel)4 380 000 Ftakcioközlekedés, levegőSzeged
A szervezet a már elnyert és végrehajtott EU pályázat utolsó részletének megérkezéséig kapott áthidaló támogatást hitel formájában.
PPCsongrád és Térsége Biokultúra EgyesületBio-reformkonyha a Csiramálé és Búzaünnepen 200 000 FtakcioáltalánosCsongrád
A „Csirimálé és Búzaünnep”, vagyis a dél-alföldi természetgyógyászati, környezetvédelmi, biokultúra és reform élelmiszervásár, kiállítás és konferencia egyre szélesebb közönséget vonzó rendezvény. A fesztivál megrendezését az Ökotárs adománya segítette.
PPÉlővíz Természetvédelmi EgyesületBékamentő akció130 000 Ftakciotermészetvédelem, mezőgazdaságJászberény
A 311-es műút kettészeli a barna ásóbékák vonulási útvonalát, évente több ezer kétéltű halálát okozva. Az egyesület önkéntesei – gyerekektől az időskorúakig – évek óta mentik az úton átvonuló békákat: terelőfóliát és gyűjtőedényeket helyeznek ki, melyeket reggel és este ürítenek. Az Ökotárs adománya a békamentő akciót támogatta.
PPEltűnőfélben Lévő Kultúrákért EgyesületÉlő tradíciók és környezeti problémák a XXI. század elején200 000 FtinformacioáltalánosBudapest
Az Élő tradíciók és környezeti problémák a XXI. században címet viselő fotókiállítás az Amazonas mentén a természettel szoros kapcsolatban élő bennszülött népek mindennapjain és ünnepein keresztül mutatja be a globális környezeti problémákat.
PPErdei Iskola AlapítványAz Erdei Iskola Alapítvány stratégiai tervének kialakítása400 000 Ftműködési költségáltalánosSzentendre
Az alapítvány célja, hogy az ember, mint a természet szerves része, cselekvő felelősséget érezzen környezete harmóniájáért. Ezt a Dunakanyarban megvalósuló, kisgyermekkortól bármely korosztály számára nyújtott, saját élményen alapuló, pozitív érzelmekre építő tevékenységekkel érik el. Oktatóházuk és táboruk révén mára nonprofit vállalkozással biztosítják az alapítvány fennmaradását (környezeti nevelési szolgáltatások, táborok, szállás-étkeztetés, programok). 2006-ra eljött az ideje, hogy a következő öt évre stratégiai tervet készítsenek, ehhez kérték az Ökotárs segítségét (facilitátor díja és a tervezés költségei).
PPESZKE – Együtt Szentlászlóért Közhasznú Egyesület„Görkorcsolyán” a fenntarthatóság felé [Szervezeti fenntarthatóságot növelő program]300 000 Ftműködési költségáltalánosPilisszentlászló
Az Ökotárs adománya a szervezet stabilitásának növelését szolgálja.
PPFair Világ Méltányos Kereskedelem SzövetségA magyar méltányos mozgalom bekapcsolása a nemzetközi fair trade hálózatba150 000 FtinformacioáltalánosBudapest
A szövetséget 2006. januárjában hat civil szervezet alapította, hogy a méltányos kereskedelem szociális, társadalmi és környezetvédelmi fontosságát megismertesse a hazai közönséggel. Az Ökotárs támogatása elősegíti a szövetség nemzetközi mozgalomba történő bekapcsolódását azáltal, hogy anyagi fedezetet nyújt a nemzetközi konferenciákon való részvételhez.
PPFauna EgyesületFauna Hírlevél kiadása mint az egyéni adományszerzés eszköze591 400 Ftinformaciotermészetvédelem, mezőgazdaságBudapest
A szervezet egy hírlevél segítségével kíván a korábbi tagokkal, önkéntesekkel, szimpatizánsokkal újra kapcsolatba lépni, valamint új, potenciális adományozókat gyűjteni. Az Ökotárs a kiadvány nyomdaköltségeihez járult hozzá.
PPFelső Tisza AlapítványÖtletkosár – Közösségi programok a fenntartható fogyasztás jegyében240 000 FtinformacionevelésNyíregyháza
Az alapítvány 1992 óta tevékenykedik a Felső-Tisza és térsége természetes értékeinek megőrzéséért. Emellett a környezeti nevelés területén kiemelten az óvodai és általános iskolai korosztályt célozza meg. A szervezet kezdeményezésére és szakmai támogatásával Szabolcs-Szatmár-Bereg megye óvodái és a velük kapcsolatban álló közösségi tagok egy, a környezetbarát vásárlási szokásokat bemutató akciónapot szerveztek. A programokba az óvodapedagógusok és óvodások mellett a szülőket, a helyi civil és döntéshozó szervezetek képviselőit is bevonták. A programok rajzpályázattal zárultak. Az programot és a rajzokat digitális „Ötletkosár” néven az ország valamennyi óvodája számára hozzáférhetővé teszik a világhálón, a megye 243 óvodájába pedig CD-n is eljuttatják. Az Ökotárs az akciónap költségeit finanszírozta.
PPFöld Napja AlapítványA világ helyzete 2006 című könyv kiadása és országos terjesztése (hitel)500 000 FtinformacioáltalánosBudaörs
Az alapítvány immár tizenhatodik alkalommal adta ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. A kötet minden évben a Földünk jövőjét meghatározó 10 aktuális környezeti kérdést jár körül 10 fejezetben az ökológiai globalizációtól a túlnépesedésen át az éghajlatváltozásig. Az Ökotárs visszatérítendő támogatása a könyvkiadás költségeihez járult hozzá.
PPFüggetlen Ökológiai Központ AlapítványMOL közösségi faültetés projekt szakértése100 000 FtakcioáltalánosBudapest
Az Ökotárs a faültetési programokban nagy tapasztalatokkal rendelkező szervezet szakértői közreműködését támogatta.
PPFüggetlen Ökológiai Központ Alapítvány„PAJTÁS” kaláka Vigántpetenden350 000 FtinformacioáltalánosBudapest
Az 1998-ban létrejött központ a természet- és környezetvédelemért, valamint a közösségfejlesztésért dolgozik: vizsgálja, keresi, ajánlja és előmozdítja a kistájak, városok, helyi közösségek fenntartható életének, organikus fejlődésének feltételeit. A FÖK vigántpetendi Tájvédelmi Oktatóközpontjában (TOK) 2007 tavaszán 11 napos „PAJTÁS” kalákát szervezett, melynek során helyi és zöld mozgalmi önkéntesekkel, valamint építőipari szakképzésben résztvevő diákok bevonásával tetőt készítettek egy majdan előadóteremként szolgáló pajtára, valamint különböző kertépítészeti feladatokat végeztek el a TOK kertjében. A falu számára elkészítettek egy „mindenkipadjá”-t a főutcára és egy délutánt pataktakarításra szántak. Az Ökotárs ezen tevékenységek költségeit finanszírozta.
PPHajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő KörHajdú-Bihar-megyei könyezetvédő szervezetek együttműködése környezetvédelem és a szakmai érdekérvényesítés érdekében700 000 FtakcioáltalánosHajdúböszörmény
Az egyesület hiánypótló kezdeményezése nyomán az Ökotárs egy debreceni lakossági tanácsadó iroda kialakítását támogatta, mely egyben a helyi zöld szervezetek koordinációs irodájaként is működik.
PPHarmónia Háza Hagyományőrző és Természetvédő Közhasznú EgyesületA soroksári Kis-Dunaág élővilágnak védelme, szépítése, kotrása, partrendezése és természetvédelmi bemutatókon környezetvédelmi szempontból való továbbhasznosítása200 000 FtakciovízBudapest
A szervezet az Ökotárs támogatása révén tíz alkalommal szállt vízre, hogy ellenőrizze a soroksári dunaág kotrásának előkészítését.
PPHomo Faber AlapítványBioritmus Fesztivál megrendezése – A helyi termesztésű bioélelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése300 000 Ftakciotermészetvédelem, mezőgazdaságBékéscsaba
Az alapítvány 1999-ben jött létre. A támogatott fesztiválon tájékoztató előadások, szemléletformáló kiállítás és bioélelmiszer kóstoltatások szervezésével a térség lakosságának minél szélesebb rétegében kívánták tudatosítani az egészséges táplálkozás fontosságát.
PPKARSZT Természet- és Környezetvédelmi Egyesület„A műanyag termékek otthoni égetésének veszélyei” felvilágosító kampányakció200 000 FtinformaciohulladékSzögliget
Az egyesületet 1997-ben hozták létre az aggteleki, bükki és hortobágyi nemzeti parkokhoz kapcsolódó szakemberek. A program 20 településen kb. 12 000 emberrel ismertette meg a műanyag égetésének káros hatásait.
PPKék Forrás Környezet- és Természetvédelmi EgyesületVízhintés projekt460 000 FtakciovízJászberény
Az 1989 óta létező egyesület a legszélesebb értelemben vett környezetvédelmi közművelődés terjesztését tekinti feladatának. A Vízhintés Projekt egy közművelődési tevékenység-sorozat a víz és a társadalom „koegzisztenciájának” bemutatására: előadások, rádióműsor, strandok jelene és múltja program, forráskutatás, Víz Világnapja stb. formájában. Az Ökotárs a programokhoz szükséges szervezési és infrastrukturális költségeket támogatta.
PPKerekerdő AlapítványTermészet és kultúra – Környezetvédelem társadalmi bázisának erősítése kulturális programok segítségével Szombathelyen450 000 FtinformacioáltalánosSzombathely
Az 1997-ben alakult alapítvány célja a természet és az emberi környezet védelme, a környezeti kultúra fejlesztése, a környezeti nevelés, a természetes biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítése. A projekt a szervezet társadalmi bázisának erősítését, illetve egyben a környezetvédelmi ismeretterjesztés megvalósítását szolgálja közösségi eseményeken keresztül. Ennek érdekében kétféle programblokkot terveztek: kulturális esteket, illetve városi szintű kulturális rendezvényeket, melyekben együtt, egymást erősítve van jelen a humán- és természettudományos kultúra. Az Ökotárs a rendezvények szervezési költségeihez járult hozzá.
PPKörnyezetünkért – Erdei Iskola AlapítványHogyan építkezzünk szalmából?75 000 FtinformacioáltalánosHarkakötöny
Az alapítvány a szalmabálás építkezés technológiáját ismertette meg a lakossággal és a helyi vezetőkkel, mivel ez a módszer olcsósága mellett az alapanyagok előállítása révén bevételi forrást jelenthet a helyi gazdálkodóknak is. Az Ökotárs a népszerűsítés költségeit fedezte.
PPKörnyezetvédő Egyesület ÉrdÖsszefogással az élő világért300 000 Ftakciotermészetvédelem, mezőgazdaságÉrd
Az egyesület 2005 novembere óta jelenteti meg havi rendszerességgel hírlevelét „A Városvédő” címmel. Az Ökotárs az újság anyagköltségeihez járult hozzá.
PPMadárkórház AlapítványMadármentő vándorkiállítás [Szervezetek fenntarthatóságát növelő program]820 000 Ftakciotermészetvédelem, mezőgazdaságHortobágy
A szervezet stabilitásának növelése érdekében vándorkiállítást hozott létre, madárparkot épített és felújítja a madárkórházat. Az Ökotárs Alapítvány ezen célok eléréséhez járult hozzá adományával.
PPMagyar Környezeti Nevelési Egyesület„Kísérleti MÉTA Tájkutató Műhelyek” – kutatási eredmények közvetlen hasznosítása civil szervezetek szemléletformáló és gyakorlati helyi fenntarthatósági projektjeiben200 000 FtinformacionevelésBudapest
Az 1992-ben alakult egyesület fő célja a környezeti tudatosság és felelősség fejlesztése, környezetbarát életmód terjesztése és a környezeti nevelők munkájának segítése. A projekt az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete MÉTA adatbázisának tudástranszferét, ezen belül is a fenntarthatóságra nevelés terén való hasznosulását szolgálja. Az oktatás különböző színterein gyakorlatban dolgozó környezeti nevelők vezette csoportok a helyi közösség szereplőinek bevonásával és a MÉTA szakembereinek segítségével dolgoznak ki és valósítanak meg olyan helyi projekteket, melyek a MÉTA adatbázis segítségével tárnak fel és oldanak meg helyi jelentőségű környezeti, fenntarthatósági problémákat. Az Ökotárs a támogatással 4 civil szervezet által működtetett kísérleti MÉTA Tájkutató Műhely egyéves munkáját segíti.
PPMáriahalmi Polgárőr és Faluvédő Egyesület„Gondolkodj globálisan cselekedj lokálisan” – De hogyan?80 000 Ftakcioközlekedés, levegőMáriahalom
Az egyesület a vízgazdálkodás, az energiagazdálkodás, és a hulladékgazdálkodás kistelepülési és háztartáson belüli problémáit és gyakorlati megoldásait mutatta be három diavetítéssel egybekötött előadás és két terepi gyakorlat alkalmával. Az Ökotárs Alapítvány ezek költségeihez járult hozzá.
PPMelius AlapítványMelius Akciónapok130 000 FtinformacioáltalánosPécs
A 2006. augusztus 10–13. közötti Melius Akciónapok keretében számos környezetvédelemhez kapcsolódó programot szervezett az 1990-ben alakult alapítvány.
PPMi Falunkért Alapítvány[Szervezetek fenntarthatóságát növelő program]840 000 Ftműködési költségtermészetvédelem, mezőgazdaságMezőnagymihály
Az Ökotárs adománya a szervezet stabilitásának növelését szolgálja.
PPMŐBIUSZ EgyesületMűködési költségek200 000 Ftműködési költségáltalánosDebrecen
Az egyesület egyszerre végez környezetvédelmi és ifjúságvédelmi feladatokat: egyebek mellett az ifjúság bevonásával feltérképezik a környékükön lévő folyóvizeket, majd az összegyűjtött dokumentumokból kiállítást szerveznek, illetve honlap, kiadvány készül. Az Ökotárs Alapítvány a fiatal szervezetet működési költségeik támogatásával segítette.
PPNagyrédei Környezetvédők és Hagyományőrzők EgyesületeKözösségi tér létrehozása [Szervezetek fenntarthatóságát növelő program]880 000 FtakcioáltalánosNagyréde
Az Ökotárs adománya a szervezet stabilitásának növelését szolgálja.
PPNemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND szövetség)Új kihívások a nemzetközi fejlesztésben című konferencia (hitel)3 500 000 FtképzésáltalánosBudapest
A konferencia célja a nemzetközi fejlesztés hazai társadalmi és politikai támogatottságának növelése volt. Résztvevői a nemzetközi fejlesztés politikai döntéshozói és egyéb szereplők voltak. Az utófinanszírozott program megrendezését az Ökotárs visszatérítendő támogatással segítette.
PPNimfea Természetvédelmi EgyesületLóbértartási szolgáltatás beindítása [Szervezet fenntarthatóságát növelő program]500 000 Ftműködési költségtermészetvédelem, mezőgazdaságTúrkeve
A vállalkozási tevékenység beindítása a szervezet stabilitásának növelését, pénzügyi több lábon állását szolgálja.
PPNOÉ Bárkája EgyesületNoé kert kialakítása150 000 Ftakciotermészetvédelem, mezőgazdaságGödöllő
Az egyesület 2001-ben alakult, főbb céljai a természet és az emberi egészség védelme, a magyar parasztkertek vegyeskultúrás termesztésének feltámasztása, az önellátás megvalósítása és a gyógynövények hatásainak széles körben való megismertetése. Egy olyan bemutatókert létrehozásán munkálkodnak, amellyel népszerűsíthetik a gyógy-, fűszer- és ritka zöldségnövényeket, ahol fajtagyűjteményt és génbankot működtethetnek, szakmai kapcsolatokat alakíthatnak ki, és elősegíthetik a vidéki lakosság gyógynövény-termesztését és ebből származó jövedelemszerzését. Az Ökotárs Alapítvány a kert létrehozásához szükséges anyagok és eszközök beszerzését támogatta.
PPNOE Ludotéka – FerencvárosBúzakalásztól a szőlőfürtig – a zöld-fehér Ferencvárosban100 000 FtakcioáltalánosBudapest
A ferencvárosi lakóközösség nemcsak a saját háztömbje de a környék lakosságát is igyekszik a környezettudatos életformával megismertetni, saját mindennapi életük példamutatásán keresztül. Az Ökotárs által támogatott egész éves programsorozat is ezt szolgálja.
PPNyírség Könyvtár AlapítványTérségünk természeti kincsei és a természetvédelem200 000 Ftakciotermészetvédelem, mezőgazdaságNyíregyháza
Az alapítvány a térségben élő gyerekeket ismertette meg a vidék térség természeti kincseivel: a környezetvédelmet bemutató előadássorozatot, vetélkedőket, természetfilm vetítést szervezett, illetve ellátogattak a Nyíregyházi Állatparkba is. Az Ökotárs ezen programok megvalósulását támogatta.
PPNyitott Kert AlapítványÁtmeneti szervezeti működési támogatás, új stratégia végrehajtására1 016 000 Ftműködési költségtermészetvédelem, mezőgazdaságGödöllő
A régóta működő, biogazdálkodással foglalkozó szervezet új arculatának kialakításához járult hozzá az adomány, amely egy fő főállású munkaerő bérét is magában foglalta.
PPÖreghegyi Élettér EgyesületMűködési költség50 000 Ftműködési költségáltalánosSóskút
A 2006 márciusában alakult egyesület működési területe a sóskúti Öreghegy. Mint minden, Budapest vonzáskörzetéhez tartozó településnek, Sóskútnak is meg kell küzdenie saját arculatának megőrzéséért. Az egyesület tagsága már korábban is – magánszemélyként – óvta közvetlen élettere élő- és élettelen természeti értékeit, együttműködött az Öreghegy arculatának, hangulatának fenntartásában. Civil szervezetként folyamatos működését saját tagjai finanszírozzák, illetve pályázatokkal próbálnak pótlólagos forráshoz jutni. Az Ökotárs Alapítvány működési támogatását a megalakulás utáni időszakban felmerülő, működéshez közvetlenül szükséges költségekre kívánják fordítani.
PPPalocsa EgyesületKörnyezeti hatástanulmány készítése a Vas megyei Gyöngyös-patak Megyehíd község és a rábai torkolat közé eső, szabályozott szakaszának revitalizációjához500 000 FtinformaciovízZalkod
Az Ökotárs az elmúlt évtizedek vízrendezései nyomán elhalt vasi Gyöngyös-patak természetes gyógyulását segítő újjáélesztését megalapozó környezeti hatástanulmány elkészítését támogatta. Az elkészült tervet az érintettek (önkormányzatok, lakosok) is megkapják, és ennek megvitatása után elindítják a tényleges kivitelezéshez szükséges engedélyezési eljárást.
PPPlanet Alapítvány„Dinamikus PLANET 2006”253 280 FtképzésnevelésBudapest
A szervezet dolgozói és kuratóriumi tagjai 2006-ban négy alkalommal ültek össze azért, hogy kialakítsanak egy szilárd, de rugalmas szervezeti rendszert és egy stratégiai tervet, annak érdekében hogy minél több ember számára biztosíthassanak a nemzetközi önkéntes lehetőséget, illetve minél szélesebb réteghez juttassák el az önkéntesség, az aktív állampolgárság értékeit. Az Ökotárs Alapítvány a tréningsorozat költségeit támogatta.
PPPolgár-Társ AlapítványKobátfali faluközpont rehabilitáció1 000 000 FtakcioáltalánosCsíkszereda
A szolidaritási adomány az Ökotárs romániai testvérszervezetének erőfeszítéseihez járult hozzá, melynek során a 2004-es erdélyi árvizek által elmosott község központját építették újjá a helyi lakossággal való szoros együttműködésben.
PPRába SzövetségA Rába Szövetség működésének támogatása235 000 Ftműködési költségvízSobor
A szövetség küldetése a Rába menti táj és az ott élők érdekeinek képviselete. Fejlesztik a hálózatos, környezetbarát folyómenti turizmust, kulturális, tájjellegű rendezvényeket szerveznek, közérdekű kérdésekben segítik az összefogást Az Ökotárs a szervezet működési költségeit támogatta.
PPRákoscsaba Újtelepért EgyesületBányatelek társadalmi ellenőrzése Budapest XVII. kerületében200 000 Ftinformaciotermészetvédelem, mezőgazdaságBudapest
A városrész életkörülményeinek javítása és a helyi érdekképviselet céljából alakult egyesület 1994 óta működik. A szervezet támogatja a környezet-helyreállítási programokat, részt vesz az új beruházásoknak és más közérdekű információknak a helyi nyilvánossággal való megismertetésében, valamint megalakulásától kezdve nagy hangsúlyt fektet a Naplás úti volt kavicsbányák és az ott kialakított szemétlerakó telep környezetszennyezési problémáinak megoldására. A szervezet e programja keretében az M0-ás autópálya építése miatt szükségessé vált új bányatelep szabályszerű, a bányahatósági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő működésének társadalmi ellenőrzése érdekében monitoring rendszert kíván működtetni. Az egyesület úgy látja, hogy az önkormányzat az előkészítési, engedélyeztetési eljárásnál több lényeges szempontot nem vett figyelembe. Azt kívánják elérni, hogy a bánya működése a közeli lakott területnek minél kisebb szennyezést okozzon, szabályszerűen üzemeljen és a rekultivációs munka se maradjon el.
PPRetextil AlapítványRetextil Tribe akciócsoport400 000 FtakciohulladékPécs
A 2004-ben létrejött alapítvány a háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításával foglalkozik. A szervezet létrehozta a Retextil Tribe Művészeti Akciócsoportot, amely fesztiválokon igyekszik bemutatni tevékenységét. Az Ökotárs ehhez egy speciális mobilműhely megvásárlásával járult hozzá.
PPRügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú AlapítványSOS pályázat (hitel)720 000 Ftműködési költségközlekedés, levegőBudapest
A szervezet alapítása óta sok jelentős környezetvédelmi akcióban vett részt fő- vagy társszervezőként, segítőként. Pályázati pénzeik csúszása miatt a szervezet válságos anyagi helyzetbe került, ami már a napi fennmaradást veszélyeztette. A válságos időszak átvészelését segítette az Ökotárs visszatérítendő támogatás (kölcsön) nyújtásával.
PPSárbogárd és térségéért egyesületCivil Gondolkodó című kiadványon keresztül a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése250 000 FtinformaciohulladékSárbogárd
Az egyesület egy 6-8 oldalas kiadványt jelentet meg Civil Gondolkodó címmel, mintegy 4000 példányban. Sárbogárd város és térségének lakosait ezen keresztül tájékoztatják a tudatos környezethasználatról és a hulladékok keletkezésének megelőzéséről, valamint a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeiről és előnyeiről. Az Ökotárs a kiadvány nyomdai költségeit fedezte.
PPSolymári Környezetvédők Egyesülete„Zöldmajális”50 000 FtakcioáltalánosSolymár
A szervezet rendezvényével, melyen zöld játszóházat, vetélkedőt, zöldtesztet készítettek, állatsimogatót rendeztek be, saját helyi ismertségét igyekezett növelni.
PPSzeged Filmművészetéért EgyesületCsizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál Pusztaszer, 2006. augusztus 11-13.280 000 FtinformacioáltalánosSzeged
2006-ban második alkalommal rendezték meg a Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivált. A kétnapos programon 75 filmet mutattak be mintegy 750 résztvevőnek. Az Ökotárs az eseményt a nyomdaköltségek fedezésével támogatta.
PPSzemléletváltás Az Életért Ember – és Környezetvédő Közhasznú EgyesületTámogatás80 000 Ftműködési költségáltalánosBudapest
A szervezet célja, hogy a civilizáció ártalmait csökkentse az emberi szervezetre vonatkozóan és a természeti környezettel kapcsolatban. Ennek érdekében kerül sor a havonta megrendezett „Éltető Étkek” című rendezvényre.
PPSzemléletváltás Az Életért Ember- és Környezetvédő Közhasznú EgyesületMűködési Költség80 000 FtinformacioáltalánosBudapest
A szervezet célja az egészségvédelem, a betegségek megelőzése és a kialakult betegségek gyógyítása, a mortalitás csökkentése. Céljaik között szerepel a vászonkender termesztésének megszervezése Somogyvámoson.
PPSzent László-víz Menti Környezetvédelmi és Kulturális Alapítvány (Sze-lá-vi)A Sze-Lá-Ví Alapítvány működési támogatása, egy fő alkalmazott háromhavi munkabére266 000 Ftműködési költségvízTordas
A Szent László-víz revitalizációjával foglalkozó alapítvány egy koordinátor munkabérére kapott támogatást.
PPTanácsadók a Fenntartható FejlődésértMobil iroda233 880 Ftműködési költségáltalánosBudapest
Az egyesület 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy a tréneri-szervezetfejlesztői tudást és módszertanokat ötvözze a fenntartható fejlődés elveivel. Az Ökotárs támogatásával vásárolt számítógép segítséget jelent a képzéseken és a tárgyalásokon is.
PPTermészet Jogaiért Alapítvány (TeJA)A TeJA, Természet Jogaiért Alapítvány működési pályázata a 2006-os évre175 000 Ftműködési költségtermészetvédelem, mezőgazdaságSzekszárd
Az alapítvány fő célkitűzése a napjainkban fokozódó ütemben fogyatkozó idős, őshonos fafajokból álló erdők védelme. Egyelőre elsősorban a Dél-Dunántúl területein élő állományok kezelését kísérik figyelemmel.
PPTokaj Természetvédelmi Egyesület (TOTEM)Összetett környezeti nevelési program Tokajban300 000 FtinformacioáltalánosTokaj
A szervezet célja értelmében összetett környezeti nevelési programot valósított meg: Föld Napi programot szerveztek kisiskolásoknak, mese- és rajzpályázatot írtak ki, részt vettek a Hegyalja Fesztiválon, természetvédelmi tábort szerveztek. Az Ökotárs a Hegy-vidék magazin kiadását támogatta.
PPVálaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő EgyesületKörnyezetvédelem a hátrányos helyzetű térségekben – Tiszagyenda és környékének mintaprogramján keresztül250 000 FtinformaciohulladékTiszagyenda
A 2005 végén alakult tiszagyendai szervezet ismeretterjesztő előadássorozatot, lakossági fórumot tartott a növényvédő szerek hatásáról, a Vásárhelyi tervről és a Natura 2000 települést érintő lehetőségeiről.
PPVédegyletFair Pay – Fair Play: tisztességes fizetség – tisztességes játék100 000 FtakcioáltalánosBudapest
A méltányos kereskedelem fontos célja a kizsákmányoló gyerekmunka felszámolása. Magyarországról a Védegylet közreműködésével 1201, a hazai gyerekek üzenetét hordozó „piros lapot” továbbítottak a németországi kampányközpontba a méltányos kereskedelem világnapján. Az Ökotárs a lapok nyomdaköltségéhez nyújtott támogatást.
PPVédegyletMéltányosság a fesztiválokon filmesítve185 000 FtinformacioáltalánosBudapest
Az Ökotárs támogatásával készült rövidfilm a magyar méltányos kereskedelem mozgalom aktivistáinak munkáján keresztül mutatja be szegény országokban élő kistermelőket támogató rendszer célját és működését.
PPVénic Természetismereti és Természetvédelmi AlapítványVénic Alapítvány működési támogatása100 000 Ftműködési költségtermészetvédelem, mezőgazdaságAjka
Az alapítvány fő célja, hogy az egyes természetvédelmi intézkedésekhez pontos élőlényismeretet kapcsoljon. Kezdésként a természetvédelemben hangsúlyosabb élőlénycsoportokra fókuszálnak (edényes növények, gerincesek, rovarok), majd humán- és eszközbázisuk gyarapodásával más kevésbé ismert élőlénycsoportokra is szeretnék kiterjeszteni munkájukat. Az Ökotárs Alapítvány működési költségeiket támogatta.
PPZöld Fiatalok EgyesületBudapesti piknik300 000 Ftinformaciotermészetvédelem, mezőgazdaságBudapest
Az egyesület ötéves évfordulója alkalmából nagyszabású köztéri pikniket szervezett a főváros máskor autók uralta területén, a Clark Ádám téri alagútban. Színes programokkal hívták fel a figyelmet arra, hogy a budapesti utcák és terek elérték a gépjármű-telítettségnek azt a szintjét, amely már nem tartható fenn fizikai és mentális egészségünk rombolása nélkül. Az Ökotárs a rendezvény költségeivel támogatta a szervezetet.
PPZöld Fiatalok EgyesületBiciklis kézikönyv250 000 Ftakcioközlekedés, levegőBudapest
A fiatalokat tömörítő szervezet egy nemzetközi projekt keretében megszületett, polgármestereknek szóló kézikönyv elkészítésére kapott támogatást.
PPZöld-Híd Regionális Energiahatékonysági és Környezetvédelmi AlapítványGlobális Nevelés – Oktatócsomag fiatalok iskolai és iskolán kívüli neveléséhez c. kiadványának újra, nagyobb példányszámban történő kiadása és bemutatása Pécsett és Budapesten462 000 FtinformacioáltalánosPécs
A környezeti neveléssel foglalkozó pécsi szervezet a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel közösen a Globális Nevelés című oktatócsomagot adta ki újra.
AAEnergia KlubNemzetközi együttműködés a klímaváltozás kérdésében5 659 504 FtakcioenergiaBudapest
Az Energia Klub 16 éve foglalkozik klímavédelemmel és a klímapolitika fejlesztésével. Az Ökotárs támogatása a hatékony kelet-európai együttműködést segíti.
AAEnergia KlubNyilvánosság és tájékoztatás nukleáris ügyekről3 257 867 FtakcioenergiaBudapest
A nukleáris szektor átláthatósága és a társadalmi részvétel biztosítása érdekében az Energia Klub folyamatosan tájékoztatta az érintett feleket és a nyilvánosságot az atomenergiával és a paksi erőművel kapcsolatos kérdésekről.
AAEnergia KlubCsernobil +20: megemlékezés a csernobili katasztrófa 20. évfordulójáról1 233 977 FtakcioenergiaBudapest
2006-ban volt a csernobili katasztrófa a 20. évfordulója. Az Energia Klub a Zöfivel, Védegylettel és a Greenpeace-szel közös kampányt szervezett a katasztrófa áldozatainak emlékére.
AAEnergia KlubSzakmai együttműködés1 850 755 Ftakcioközlekedés, levegőBudapest
Az Energia Klub kelet-európai szervezetekkel közösen szakmai állásfoglalást készített az Európai Bizottság energiapolitikáról közzétett Zöld Könyvéről. A közös állásfoglalást a szervezetek eljuttatták a Bizottsághoz, az érintett európai szervekhez és követik utóéletét is.
TrustEurópai Nonprofit Jogi Központ (ECNL)Helyi érdek – helyi érték4 070 000 FtinformacioáltalánosBudapest
A Civil-Társ program keretében az ECNL koordinálta a helyi közigazgatási szakemberek és döntéshozók számára készült útmutató kidolgozását, amely konkrét javaslatokkal és jó példák bemutatásával segíti a civil szervezetek és a közigazgatás együttműködését.
TrustFüggetlen Ökológiai KözpontNegyedik jelentés a nemzeti stratégiai anyagok tervezésének nyilvánosságáról204 000 Ftakcioközlekedés, levegőBudapest
A Civilek a Nemzeti Fejlesztési Nyilvánosságáért munkacsoport 2005 eleje óta követi nyomon a fejlesztési dokumentumok társadalmi egyeztetésének folyamatát. Tapasztalatait rendszeresen közzétett jelentésekben összegzi. A korábbiakhoz hasonlóan, az Ökotárs a negyedik jelentés nyomdaköltségeit is támogatta.
TrustLandorhegy Alapítvány148 576 FtinformacioáltalánosZalaegerszeg
A Helyi érdek – helyi érték útmutatót megismertető regionális konferenciasorozat zalaegerszegi állomásának megszervezéséért részesült támogatásban az alapítvány.
TrustMagyar Közlekedési KlubVonattal – a mellékvonalakon is!500 000 Ftakcioközlekedés, levegőBudapest
A klub 1991-esmegalakulását a gépjárműforgalom rohamos növekedése és az ebből adódó környezet- és életminőség romlásának megakadályozása motiválta. A projekt keretében figyelemfelkeltő és tapasztalatszerző utazásokat tesznek a megszűnéssel fenyegetett vasúti mellékvonalakon. Az ilyen utazások társadalmi ösztönzésére tájékoztató füzetet adtak ki, vasúti kilométergyűjtő mozgalmat hirdettek meg. Honlapjukon és hírlevélben szervezik a hasonló céllal küzdő szervezetek, egyének közötti információáramlást. Szakmai konferenciát szerveztek a mellékvonalakról mindkét oldal részvételével, melynek produktumaként ajánlást juttattak az illetékes döntéshozókhoz. Az Ökotárs Alapítvány a fenti tevékenységek költségeit finanszírozta.
TrustÖnkéntes Központ AlapítványÚtmutató az önkéntes törvényhez740 000 FtinformacioáltalánosBudapest
A 2005-ös önkéntes törvény kapcsán megjelent magyarázó kiadvány a törvény alkalmazásában segít az önkénteseket fogadó szervezeteknek. Az Ökotárs a könyv nyomdaköltségéhez és a szerzők honoráriumához járult hozzá.
TrustPécsi Zöld KörA területfejlesztési tanácsok mellett működő civil egyeztető fórumok hálózati együttműködésének kialakítása300 000 FtinformacioáltalánosPécs
A Dél-dunántúli régióban vezető szerepet betöltő egyesület célja a területfejlesztési tanácsok mellett működő civil egyeztető fórumok hálózati együttműködésének kialakítása. Az Ökotárs ezt a folyamatot támogatta.
TrustSzemélyes Környezetvédők Egyesülete (SZIKE)Év adományozottja 2006250 000 Ftakcioközlekedés, levegőBudapest
A SZIKE Egyesület elsősorban az M0-s körgyűrű továbbépítésének engedélyezése körüli visszásságok feltárása kapcsán vált ismertté. A jelentős számú média-megjelenés – és a hirtelen jött népszerűtlenség – sajnálatos módon teljesen elnyomta az egyesület kiemelkedő, értékes környezetvédelmi tevékenységét. Olyan, törvényben biztosított társadalmi részvételi jogok eredményes gyakorlása miatt érte őket sok támadás, amelyek következetes érvényesítése nélkül a demokratikus alapelvek is sérülnek, a környezeti szempontok mellőzése mellett.
TrustSzemélyes Környezetvédők Egyesülete (SZIKE)M0-ás szakértői díjak300 000 Ftakcioközlekedés, levegőBudapest
M0 autópálya környezetvédelmi engedélyéhez kapcsolódó társadalmi részvételi per költségeit támogatta az Ökotárs.
TrustTermészetvédelmi Tanácsadó Szolgálat AlapítványTájakadémia – nyilvános szakmai fórumok a táj sorsát befolyásoló társadalmi és környezeti összefüggésekről240 000 FtinformacioáltalánosBudapest
Az alapítvány már két alkalommal szervezett a Tájakadémia keretében fórumot 2005 óta, e program keretében két további nyilvános fórum szervezésére és lebonyolítására kaptak támogatást az Ökotárstól. A fórumok célja, hogy táji léptékben, a táj jövőjéről egyetemisták, civil szervezetek és a téma szakértői, döntéshozói bevonásával szemléletformáló, moderált szakmaközi párbeszédet folytassanak. Tervezett témák: a 2007-től életbe lépő Nemzeti Fejlesztési Terv ágazati Operatív Programjai ismeretében milyen tendenciák várhatóak a következő évtizedben az élhető és élő vidék, a természetközeli élőhelyek sorsát illetően? Hogyan befolyásolják az agrártámogatási rendszerek a táj sorsát? Milyen hatással vannak a tájalkotó elemekre a vonalas infrastruktúra-fejlesztések?
TrustVédegylet A környezet- és természetvédelmi hatósági rendszer 2003-2006 közti átalakításának értékelése300 000 FtinformacioáltalánosBudapest
A Védegylet egy olyan vizsgálatot készített, amely feltárta az elmúlt években lezajlott hatósági átalakítás tényleges hatásait, a kormányzati célok és elképzelések érvényesülését, illetve a hatósági munka eredményességének változásait. Az Ökotárs a vizsgálat költségeit finanszírozta.
TreeAdy Endre Általános Iskola„A mély gyökerű fák nőnek magasra” (Mistral)115 000 Ftakcioközlekedés, levegőTényő
A támogatott iskola a lehető legtöbbet hozta ki a faültetési akcióból. A közösségi esemény szervezése során ugyanis számos új szimpatizánst szereztek, akik remélhetőleg hosszú távon is támogatni fogják az iskolát.
TreeBorostyán Környezetvédelmi OktatóközpontÜltessünk fát a Földünkért Világnap alkalmából199 870 Ftakcioközlekedés, levegőSzombathely
A helyi környezetvédelmi vetélkedő, „Ültess fát” nevű állomásán a szombathelyi diákok előkészített terepen ültethették el az adományozott fákat.
TreeCSEMETEKözösségi Faültetési Program130 000 Ftműködési költségtermészetvédelem, mezőgazdaságSzeged
Az akció során Szeged zöldfelületben legszegényebb területe 95 db őshonos fával lett gazdagabb .
TreeHatártalan Szív AlapítványKözösségi hely kialakítása: „illegális szemétlerakóhelyből családias zöldövezet kialakítása.”120 000 Ftakcioközlekedés, levegőEsztergom
Egy 15 főből álló önkéntes csoport felszámolta a helyi illegális hulladéklerakót, és a helyére fiatal fákat ültetett.
TreeIpoly Völgyi Közösségi Televíziósok EgyesületeSport liget fásítási program200 000 Ftakcioközlekedés, levegőBalassagyarmat
A balassagyarmati szervezet felhívására az egész település megmozdult. Civil szervezetek, magánszemélyek, vállalkozások, iskolai csoportok és egy online újság is részt vett a sportpálya parkosításában.
TreeKörzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási IntézményZöld Szív200 000 Ftakcioközlekedés, levegőSzil
A falu önkéntesei a helyi iskolaudvarban mini botanikus kertet alakítottak ki, amely a későbbiekben az oktatást is segíti.
TreeLegyetek jók, ha tudtok! – Pilismaróti Gyermekekért és Ifjúságért Kiemelkedően Közhasznú AlapítványKözösségi Faültetési Program 2006193 960 Ftakcioközlekedés, levegőPilismarót
A helyi sportcsarnok melletti terület fásításával a lelkes pilismaróti aktivistáknak egy új közösségi találkozóhelyet sikerült létrehozniuk.
TreeMáriahalmi Polgárőr és Faluvédő EgyesületFaültetés Máriahalmon133 500 FtakcioáltalánosMáriahalom
A helyi önkéntesek az iskola és óvoda udvara mellett a falu játszóterén, a főbb útvonalak és a patakpart mentén ültették el a támogatásból vásárolt fákat.
TreeMátyás Király Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási IntézményEgyütt a zöld környezetért200 000 Ftakcioközlekedés, levegőKaszaper
A kaszaperi faültetés több, mint 300 embert mozgósított. A helyi civil szervezetek a polgármesteri hivatallal és az általános iskola tanulóival közösen összesen 260 őshonos fát ültettek.
TreeMihálygergéért AlapítványA Hársasban nyíljon újra hárs!198 000 Ftakciotermészetvédelem, mezőgazdaságMihálygerge
55 helyi ember vett részt a mihálygergei sportpálya, a templomkert és a temető környékének rehabilitációjában.
TreeMihálygergéért AlapítványKözösségi faültetés díjazottja198 000 Ftakcioközlekedés, levegőMihálygerge
A legkiemelkedőbb faültetési programot lebonyolító szervezetként a 2006-ban árvíz sújtotta település alapítvány vehette át a díjat.
TreeSóshartyáni Pedagógusok és Barátaik EgyesületeEgyütt az egészséges környezetért és levegőért188 360 Ftakcioközlekedés, levegőSóshartyán
Az akció célja az első sóshartyáni játszótér körbekerítése és fásítása volt. Ennek során a szervezők közel 130 fát telepítettek.
TreeTerény Faluvédő És Segítő EgyesületTerényi sétány kialakítása187 150 Ftakcioközlekedés, levegőTerény
A természetesen honos fafajok élőhelyeinek fejlesztésében a helyi lakosság is részt vett.
TreeVáchartyáni Óvodás Gyermekekért AlapítványLombsátor – Faültetés Váchartyánban189 975 Ftakcioközlekedés, levegőVáchartyán
A szervezet felhívására nagyon sok felajánlás érkezett a faültetéses programhoz, így sikerült a helyi óvodába és iskolába 50 facsemetét ültetni.
GWBörzsönyvidék AlapítványZöldút népszerűsítés az Alsó-Ipoly mentén1 040 000 Ftakcioközlekedés, levegőSzob
A mikrorégió közösségi fejlesztésével foglalkozó szervezet Békaland címmel rövid filmet forgatott a Zöldútról. A film segítségével a Zöldútban rejlő vidékfejlesztési lehetőségeket szeretnék bemutatni a helyi lakosságnak.
GWCastanea Környezetvédelmi EgyesületZöldút központ kialakítása a Soproni Gyermek ás Ifjúsági Táborban1 080 000 FtakcionevelésSopron
A soproni Zöldutat kezdeményező szervezet az útvonal létrehozásának egyik lépéseként információs központot alakított ki a Soproni Ifjúsági Táborban. Emellett a napenergiát és az erdő madarait bemutató tanösvényt is kiépítettek, melyek megnyitójára 2007-ben került sor.
GWMagyar Kerékpáros Érdekvédelmi, Szabadidősport és Turisztikai Szolgáltató KlubFöld Napja rendezvénysorozat 2006 április 22-én250 000 Ftakcioközlekedés, levegőBudapest
A 32 000 biciklistát felvonultató Critical Mass szervezésében minden évben számos civil szervezet vesz részt. Az Ökotárs a rendezvények szervezési költségeihez járult hozzá.
GWSugárkankalin Turisztikai EgyesületÖrökségeink Útján1 064 000 Ftakcioközlekedés, levegőDrégelypalánk
A fiatal turisztikai egyesület stratégiai terv alapján látott neki az Örökségeink Útján Zöldút kialakításának. Első lépésként kijelölték az útvonalat, terepbejárásokat szerveztek és kutatást végeztek az út által érintett kilenc településen. A Zöldutat 2007 áprilisában, a Föld Napján nyitják meg.
GWVárosi Művelődési Központ (Rétság)Honismereti Kiskönyvtár sorozat Romhány, Kétbodony, Szente, Kisecset falvait bemutató tagjainak megjelentetése400 000 FtinformacioáltalánosRétság
Az Ökotárs a Zöldút-fejlesztésekhez kapcsolódó bemutatkozó kiadvány költségeit fedezte.