NyitóoldalAdományi ProgramZöldút ? Vidékfejlesztés
Film a Duna-Ipoly Zöldút megnyitójáról
Civil TársKerekítsd a világotMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Zöldút - vidékfejlesztés

Sikerek a Zöldúton

A Zöldutak (Greenways) olyan természeti folyosók, útvonalak, melyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Segítik a helyi gazdaság fejlődését és a helyi közösségek megerősödését.

2006-ban a Zöldút programba fektetett eddigi erőfeszítéseink számos eredményt hoztak. Elsődleges célunk volt, hogy a partnereinkkel közösen kialakított stratégiai tervek alapján az év második felére valódi Zöldutakon kerékpározhassunk, gyalogolhassunk és kirándulhassunk. Mindez megvalósult!

Ezt elősegítette a Toyota Europe Fund további támogatása is, melynek köszönhetően ismét négy szervezet Zöldút fejlesztési projektjét tudtuk támogatni (Ld. az adományi listát). Megnyílt a soproni Ifjúsági Tábor Zöldút Információs Centruma és két Zöldúthoz kapcsolódó, tematikus tanösvénye. Elkészült az Örökségeink Útján Zöldút Drégelypalánk térségében, valamint az Alsó-Ipoly-menti Duna-Ipoly Zöldút egy jelentős része. „Békaland” címmel film készült a Börzsönyvidék Alapítványnak köszönhetően, mely az érintett térség lakói körében segít a Zöldutak népszerűsítésében.

A 2006-os év legnagyobb Zöldutas eseménye ezen útszakasz kétnapos megnyitó túrája volt, amelyet az Európai Mobilitási Hét első hétvégéjén, szeptember 16–17-én tartottunk. A rendezvényen több, mint 100 lelkes résztvevő, köztük számos család és iskolai csoport vett részt és tekert majd 100 kilométert.

A turisták Zöldutakra csalogatása érdekében megjelentünk a 2006-os Utazás Kiállításon, ahol a standunkon az érdeklődők a Zöldutak természetközeli és értékőrző hangulatával találkozhattak. A kiállításon való megjelenésnek is köszönhetően egyre bővült a Zöldutak iránt érdeklődő szervezetek, térségek és turisták száma, és sikerült a média figyelmét is a Zöldutakra irányítani.

Ismereteink bővítése érdekében augusztusban tanulmányutat szerveztünk Erdélybe. A résztvevők – helyi Zöldutas partnereink képviselői – itt nemcsak keleti szomszédaink borvizes forrásaira épülő Zöldútjait ismerhették meg, de közvetlenül megtapasztalhatták a Zöldutakra érkező ökoturisták egyik fontos tevékenységét is: önkéntes munkánkkal segítettük a Barátok Feredője borvizes fürdő és forrás kalákában szervezett megépítését.

Film a Duna Ipoly Zöldút megnyitó kerékpártúrájáról

Sugárkankalin Turisztikai Egyesület – Örökségeink Útján

A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület 2006-os célkitűzései között szerepelt, hogy kialakítsa a 9 települést átölelő, Duna-Ipoly Zöldúthoz kapcsolódó „Örökségeink útján” Zöldút tematikus útvonalát. A kilenc települést összekötő Zöldút kijelölése 2006 áprilisában kezdődött, majd májusban és júniusban megtörtént a közösen kialakított útvonal bejárása, amelyet képekkel, sajtóban is megjelent cikkekkel dokumentáltak, ismertettek meg az itt élő emberekkel. Ezután került sor az útvonal kitáblázására, melynek során egységes arculatú, a természeti értékeket és látnivalókat bemutató térképes táblákat és irányjelző oszlopokat helyeztek el a településeken és a Zöldút mentén. Az önkormányzatok hozzájárulásával népszerűsítő plakátok, kiadványok készültek minden egyes településről és a Zöldútról.

Az útvonal mentén számos kezdeményezés született a szolgáltatások kiépítésére (szálláshelyek, étkezési lehetőségek), egy-két település kivételével minden községben létrejött falusi szálláshely, bakancsos turistaszállás. A gyermekek, fiatalok és felnőttek körében egyre népszerűbb a kerékpározás és a kirándulás, az itt élő emberek fokozottabb figyelmet fordítanak a természeti értékek megbecsülésére, megóvására. A térségben működő civil szervezetek, amatőr csoportok és közösségek megismerték egymást, élő, működő kapcsolat jött létre közöttük.

Az egyesület a 2007-es Utazás Kiállításon az Ökotárs Alapítvány standján mutatta be először a szélesebb nyilvánosságnak munkáját, a mikrotérség természeti, történelmi, irodalmi és néprajzi értékeit.