NyitóoldalAdományi ProgramZöldút ? VidékfejlesztésCivil Társ
Civil jogszabályokFőbb állomások, eredményekKiadványokEseményekAdományokCivilek a médiában
Kerekítsd a világotMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Civil Társ

A közép-kelet-európai régióban működő Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe nevű alap támogatásával 2003-ban Magyarországon is elindult a nonprofit szektor fenntarthatósága és felemelkedése érdekében létrehozott program. Hazánkban három szervezet nyerte el a Trust támogatását: a Soros Alapítvány intézményi adományozással, az Ökotárs Alapítvány a jogi-, szabályozási környezet átalakításának elősegítésével, a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány pedig intézményi kapacitásépítéssel járult hozzá a hazai civil nonprofit szektor fenntarthatóságának növeléséhez.

A civilbarát jogi környezet megteremtése érdekében az Ökotárs Alapítvány az elmúlt három évben szerteágazó tevékenységet végzett stratégiai partnereivel – az Európai Nonprofit Jogi Központtal (ECNL) és a Nonprofit Szektor Analízis (NOSZA) projekttel – közösen létrehozott Civil-Társ Trust programiroda keretében. Szakértői tanulmányok, többoldalú kerekasztalok és egyéb események segítségével lerakta egy átfogó nonprofit jogi reform elméleti alapjait, illetve naprakészen reagálva az aktuális jogalkotási folyamatokra, formális és informális lobbi eszközök intenzív használatával, professzionális támogatással aktívan befolyásolta a civil szektor számára fontos új törvények és rendeletek megalkotását. Mindeme tevékenységek támogatására és eredményességének nyomon követéséhez intenzív sajtómunkát és folyamatos médiafigyelést végzett.

Az alábbiakban az elmúlt három és fél évben e három fő területen elért eredményeink összefoglalója olvasható