NyitóoldalAdományozásEsemények
Közösségi kezdeményezések és regionális együttműködés Kelet-Európában 2000 után – Fórum a CEU-nZöld elnökök a Budakeszi Vadasparkban – A Zöldút program rendkívüli bemutatójaJótékonysági aukcióZöldút stand Kapolcson
Zöldút – VidékfejlesztésCivil TársMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Fórum a CEU-n

Közösségi kezdeményezések és regionális együttműködés Kelet-Európában 2000 után

Ezzel a címmel rendezett nyilvános fórumot a hat független adományozó alapítványt – köztük az Ökotársat – tömörítő Környezeti Partnerség a Fenntartható Fejlődésért Egyesület (EPSD) és a Közép-európai Egyetem (CEU) október utolsó napján. Az EPSD tagszervezetek éves közgyűléséhez kapcsolódó eseményen a cseh, szlovák, magyar, román és bolgár alapítvány vezetői mutatták be tevékenységüket, az adott ország jellemző környezeti problémáit, illetve eszmét cseréltek a civil szervezetek, mozgalmak helyzetéről és az előttük álló legfontosabb kihívásokról.

A konkrét ügyek között szóba került a hazai közönséget is izgató verespataki aranybánya ügye, a romániai illegális erdőirtások kérdése és a bulgáriai hulladékhelyzet. A civil szektor tevékenységéről, hatásáról szólva kiderült, hogy az egyes országokban alapvetően hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük a szervezeteknek. Peter Medved, a szlovák Ekopolis Alapítvány vezetője vetette fel, hogy bár a környezeti információk nyilvánosságát előremutató szabályok biztosítják, a civileknek nap mint nap szinte harcolniuk kell a hatóságokkal ezek tényleges megszerzéséért – nem különb a helyzet nálunk sem.

Szintén közös probléma az európai uniós támogatások ügye, amelyektől noha mindenki sokat várt, mára kiderült: csak a szervezetek elenyésző, jól intézményesült, erős pénzügyi bázissal rendelkező töredéke számára hozzáférhetőek. Potozky László a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány vezetője lengyel adatokat idézett: ott a szervezetek mindössze 9%-a volt képes pályázni e forrásokra, és csak 3%-uknak sikerült ténylegesen is támogatást szereznie az európai alapokból.

Felmerült emellett a civil szervezetek átpolitizálódásának veszélye is, de mint arra Lubomira Kolcheva, a Fundaciya Eko’obshnost igazgatója rámutatott, a térség szervezeteinek – egyelőre legalábbis – sikerült elkerülniük ezt a csapdát, még akkor is, ha a külvilág sokszor megpróbálja „beskatulyázni” őket. Végül, de nem utolsósorban szó esett a média és a kommunikáció fontosságáról is – mint Jakub Rejlek, a cseh Nadace Partnerství képviselője elmondta, hosszú évek tudatos munkájával sikerült elérniük, hogy a sajtó immár minden héten 20-30 ízben tudósít róluk – ez mások számára is példa lehet.

A rendezvényre a hazai civil szervezetek és intézmények képviselői mellett a CEU hallgatói és tanárai is meghívást kaptak. A számos országból – Afrikából, Ázsiából is – érkező diákok hozzászólásaikban további érdekes szempontokkal gazdagították a mindenki számára nyitott beszélgetést, amely így eredeti címén túlmutatva a helyi közösségi önszerveződés és állampolgári együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet.