NyitóoldalAdományozásEseményekZöldút – VidékfejlesztésCivil TársMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Zöldút – Vidékfejlesztés

„A zöldutak (Greenways) olyan természeti folyosók, útvonalak, melyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Segítik a helyi gazdaság fejlődését és a helyi közösségek megerősödését.”

2007-ben négy újabb térség csatlakozott a magyarországi Zöldút Programhoz: elindult a Budavidék Zöldút a Zsámbéki medencében, a Tanyakör Zöldút Kiskunmajsán, a Cserháti Zöldút és a Föld Szíve Pilisi Zöldút.

Régi és új partnereink számára egyaránt tevékenyen telt az év, a számos helyi akció, megnyitó és tervezési folyamat mellett részt vettek az országos események szervezésében is.

Februárban az egyik legrégebbi zöldutas szervezet, a Börzsönyvidék Alapítvány bemutatta Békaland című filmjét, mellyel a helyi közösségek és vállalkozások valamint a kirándulók figyelmét szeretné a Duna-Ipoly Zöldútra felhívni.

A Duna-Ipoly Zöldúthoz kapcsolódó Örökségeink Útján Zöldút megnyitó rendezvényét április végén szervezte az utat koordináló Sugárkankalin Turisztikai Egyesület. A Börzsöny északi lábánál fekvő, kilenc települést érintő kerékpártúrán több mint 150-en vettek részt.

Március végén Magyarország legnagyobb turisztikai vásárán, az Utazás Kiállításon önálló standdal jelent meg a Zöldút Program és a helyi zöldutak. 2007-nyarán először jelentünk meg a népszerű Kapolcsi fesztiválon. A rendezvényre jelent meg a Zöldút szellemiségét és a hazai kezdeményezéseket bemutató „Zöldútravaló” című kiadvány is.

Az év során több eseményt szerveztünk, mely a hazai Zöldutak résztvevőinek továbbképzését és együttműködését segítette. Májusban az utak koordinátorai munkatársaikkal – köztük néhány polgármesterrel - lengyelországi tanulmányúton vettek részt. Itt megismerték a Borostyánkő-út már jól működő lengyelországi modelljét, és hasznos tapasztalatokat hoztak haza saját Zöldútjaik fejlesztéséhez. Jászszentlászlón, immár 6 térség részvételével zajlott a május végi zöldutas tréning. A közös zöldutas értékrend, a fejlesztési módszerek és az együttműködési lehetőségek voltak a találkozó legfontosabb témái. Az év utolsó közös rendezvénye Zsámbékon, a Budavidék Zöldúton zajlott, ahol a résztvevők egy háromnapos műhelymunkán értékelték eddigi munkájukat, tervezték a jövő feladatait.

Novemberben készült el a Magyarországi Zöldutak Partnerségi Nyilatkozata, mely a Zöldutak küldetését tartalmazza, és meghatározza az országos együttműködés kereteit. A nyilatkozatot a Zöldút módszer alapján dolgozó fejlesztő szervezetek írták alá.