NyitóoldalAdományozásZöldútCivil-TársEseményekMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánításokIdőszalag

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Civil Társ

A civil szervezetek jogi-szabályozási környezetének fejlesztését szolgáló program 2008-ban két fő témában vállalt aktív, kezdeményező szerepet.

Helyi érdek – Helyi érték

A Szociális és Munkaügyi Minisztériummal együttműködve az Ökotárs Alapítvány és partnerszervezetei a tavasz folyamán hét régióközpontban tartottak ingyenes képzéseket önkormányzati munkatársak számára, „Helyi érdek, helyi érték” címmel. A képzések célja a helyi civil referensek és felelősök munkájának segítése és hatékonyabbá tétele, valamint a civil szervezetek és az önkormányzatok közötti kapcsolatok erősítése volt.

A képzéseken civil szakértők mutatták be a civil-önkormányzati partnerség különböző módszereit és technikáit, a létező „jó gyakorlatokat” és sikeres példákat. A munkát hasonló címmel könyv és CD formájában kiadott segédanyag is támogatta, amelyet minden résztvevő kézhez kapott.

A közigazgatás-civil együttműködés elvi alapjai már korábban is megjelentek az Ökotárs által kiadott Civil Jövőkép: Átfogó nonprofit jogi reform koncepcióban. Az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés jogi akadályait nagyobb részletességgel mutatta be Bíró Endre A KCR-dimenzió – A közfeladat-ellátásban való civil részvétel jogi akadályai című tanulmánya. A gyakorlati példák bemutatásában pedig a „Valódi Civil Partnerségért” díj létrehozása nyújt segítséget.

Alapítványok az új Polgári Törvénykönyv Tervezetéről

Szeptember elején az Országgyűlés (hosszú előkészítő munka után) megkezdte az új Polgári Törvénykönyv tervezetének vitáját, amelynek első könyve fekteti le az alapítványok létrehozására és működésére vonatkozó alapvető szabályokat. Ennek apropóján a Civil-Társ Programiroda tanulmányt készített azzal a céllal, hogy rávilágítson: miért szükséges és hogyan lehetséges az alapítványi szabályozást alapvetően megváltoztatni annak érdekében, hogy a nonprofit szektor e jelentős szegmense továbbfejlődhessen, és érdemben hozzá tudjon járulni az égető társadalmi problémák enyhítéséhez Magyarországon.

A jogalkotók munkájának segítése érdekében a Civil-Társ Programiroda javaslatokat is tett a szabályozás módosítására illetve továbbfejlesztésére, annak érdekében, hogy az alapítványok szabályozása a minél könnyebb napi működést szolgálja, ugyanakkor elősegítse a szektor nagyobb átláthatóságát.

A Civil-Társ a tanulmányt és az ajánlásokat eljuttatta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetékeseihez, akik – megértve a felvetések létjogosultságát – támogatták a törvényjavaslat ilyen irányú módosítását. Októberben több jelentős hazai alapítvány – többek között az Autonómia Alapítvány, a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, a Mosoly Alapítvány, a Nonprofit Információs és Oktató Központ, az Önkéntes Központ Alapítvány, a Rák Ellen az Emberért, Holnapért Alapítvány valamint a Transparency International – közös állásfoglalást fogadott el az alapítványi szabályozás továbbfejlesztésének kívánatos irányairól, amelyet az érintett parlamenti bizottságokhoz is eljuttattak. Az új Polgári Törvénykönyvet, benne a javaslatokat tükröző módosító indítványokkal várhatóan 2009 tavaszán fogadja el a parlament.