NyitóoldalAdományozásZöldútCivil-TársEseményekMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánításokIdőszalag

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Zöldút

2008-ban a Zöldút program több irányban is továbblépett a helyi és térségi szintről, és erőfeszítéseket tett a módszer szélesebb körű, országos megismertetése és a gyakorlatba való átültetése érdekében. A partnerekkel közös munkát és fejlesztést elősegítendő, az év végén az Ökotárs és partnerszervezetei képviselőinek részvételével megalakult a Zöldutas Módszertani Egyesület (ZÖME) is, amely célként tűzte ki a hálózat koordinálását, segítését is.

Emellett az év új fontos stratégiai iránya a hosszú távú zöldutak fejlesztése lett. A Krakkótól Budapestig ívelő Borostyánkőút mentén egyrészt megerősödtek kapcsolataink a helyi hazai és külföldi partnerekkel. Másrészt ennek eredményeként számos új forrást sikerül bevonni elsősorban a Pilisben tervezett túra- és kerékpáros útvonal fejlesztésébe. Tervezési fázisba jutott a Duna-menti Zöldút, valamint a Vasfüggöny Zöldút.

A módszer minél szélesebb körben való terjesztése és szakmai ismertsége érdekében új partnerségeket alakítottunk ki nemzeti parkokkal és több szakmai szervezettel is. A Corvinus Egyetem 2008 második félévében „Zöldút fejlesztés” címmel kurzust indított, ahol az Ökotárs munkatársai és partnerei is előadóként szerepeltek. Emellett részt vesznek a Kerékpáros Magyarország Szövetség turisztikai munkacsoportjának munkájában, így érvényesítve a zöldutas módszer elterjesztését a kerékpáros turisztikai fejlesztésekben.

A zöldutak (Greenways) olyan természeti folyosók, útvonalak, melyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Segítik a helyi gazdaság fejlődését és a helyi közösségek megerősödését.