NyitóoldalAdományozásZöldútCivil-TársEsemények
Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret?Valódi Civil Partnerség és Év Adományozottja DíjJótékonysági aukcióNorvég Civil Támogatási Alap megnyitó konferencia
Magunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánításokIdőszalag

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Valódi Civil Partnerség és Év Adományozottja Díj

2008. március 21-én harmadik alkalommal adta át az Ökotárs Alapítvány által koordinált Civil-Társ Programiroda a közigazgatási szervek elismerése érdekében életre hívott „Valódi Civil Partnerségért” díjat, amelyet idén is egy helyi önkormányzat, Nádasd Község Polgármesteri Hivatala vehetett át. A Közösségfejlesztők Egyesülete által jelölt önkormányzat azért kapta meg a kitüntető elismerést, mert egy településfejlesztési koncepció megalkotásának teljes folyamatába bevonta a helyben élőket, innovatív, hazánkban nem sokszor alkalmazott módszerekkel.

Az idei díjazott valóban azt a fajta együttműködést valósította meg, amelynek elismerésére ezt a díjat az Ökotárs létrehozta. További megerősítést adott, hogy jó úton járunk, amikor civil szervezetek jelölése alapján ítéljük oda ezt a szimbolikus értékű díjat. Így tényleg olyan, egyenrangú partnerségen alapuló együttműködéseket mutathatunk be, amelyeket nem torzítanak el a felek önös érdekei, és nemcsak egy papíron kipipálandó feladatot jelentenek. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a civil szervezetek 2008-ban sem jelöltek egyetlen központi közigazgatási szervet sem a díjra. Ennek magyarázata az lehet, hogy a közöttük fennálló kapcsolat az esetek többségében rendkívül körülményes, így ezek az intézmények nem tudnak olyan „jó példákat” felmutatni, amelyek más közigazgatási szervek számára is követendőek lehetnének.”

A 2006 óta átadásra kerülő szimbolikus díjra civil szervezetek olyan helyi – önkormányzati vagy területi – közigazgatási intézményeket jelölhetnek, amelyek példás együttműködése a civil szervezetekkel követendő lehet más közigazgatási intézmények számára is. A jelölési feltételek módosításával 2007-től a civilek központi közigazgatási szerveket is jelölhetnek a díjra.

Év Adományozottja

Márciusban szintén átadtuk az Ökotárs „Az Év Adományozottja” díját, melyet a Kerekerdő Alapítvány vehetett át.

A díj a civil szervezetek által véghezvitt programok sikerei mellett az átlátható, nyílt adomány-felhasználást is elismeri. A szombathelyi Kerekerdő Alapítvány újszerű kezdeményezései révén a térség jelentős szervezetévé vált az elmúlt 10 évben. A díj elnyerésében komoly szerepet játszott a Kerekerdő azon innovatív projektjének elindítása és eredményes lefolytatása, mely elősegíti a környezetvédelem szempontjainak érvényesítését és a különböző csoportok (önkormányzatok, gazdálkodók) bevonását az erdészeti tervezés folyamatába.