NyitóoldalAdományozásZöldútCivil-TársEsemények
Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret?Valódi Civil Partnerség és Év Adományozottja DíjJótékonysági aukcióNorvég Civil Támogatási Alap megnyitó konferencia
Magunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánításokIdőszalag

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret?

Konferencia és könyvbemutató

Az immár harmadik éve nagy sikernek örvendő Zöldövezet programhoz kapcsolódóan jelentette meg az Ökotárs Alapítvány a MOL-Csoport támogatásával a „Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret? – Kézikönyv jól működő közösségi terek létrehozásához” című kötetet.

A három évtizedes múltra visszatekintő New York-i Közterekért Projekt (Project for Public Spaces, PPS) tapasztalatait egybesűrítő és az általuk kialakított „tértervezési” módszertant részletesen, lépésről-lépésre ismertető könyv bármely helyi közösség, civil szervezet, önkormányzat vagy akár a környezetükért tenni akaró állampolgár számára hasznos útmutatóként szolgálhat.

A már eddig is több nyelvre lefordított kézikönyv bemutatja a jól működő közösségi terek létrehozásának 11 alapelvét, eszközöket és módszereket ad ezek felméréséhez, értékeléséhez és a közös munka sikeres megvalósításához. Olvasói megérthetik, hogy a rövid távon kivitelezhető, látható változások hogyan vezetnek egy köztér hangulatának, sikerességének javulásához.

A magyar változat több mint egyszerű fordítás: már megvalósult magyarországi közösségi akciók – egyebek mellett a Zöldövezet Program támogatásával létrehozott parkok, kertek és egyéb zöldfelületek – bemutatásával igyekszik rávilágítani a hazai lehetőségekre és buktatókra.

Október 7-én, a konferenciával egybekötött nagy sikerű könyvbemutatón – amelyen részt vett Steve Davies, a PPS elnökhelyettese is – mintegy 70 fős, önkormányzati szakemberekből, civil szervezetek képviselőiből és egyetemi hallgatókból álló közönség ismerkedett meg a „tértervezés” elveivel. Emellett cseh, szlovák és erdélyi testvérszervezeteink képviselői is bemutatták a módszertan közép-európai adaptálása terén tett eddigi erőfeszítéseket és eredményeket, és a Zöldövezet programban már korábban támogatott szervezetek néhány képviselője is beszámolt a közösségi akció keretében létrehozott vagy megújított zöldfelületek sikeres hazai példáiról.