NyitóoldalAdományozás
Adományi adatbázisStatisztikákNyitott társadalom – Egészséges KörnyezetZöldövezetÉlő TiszaZöld Forrás 2007
EseményekZöldút – VidékfejlesztésCivil TársMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Kód Szervezet neve Projektnév Megítélve Típus Téma Megye Város
A Bicskei 2. sz. Általános Iskola Tanulóiért AlapítványZöldövezet kialakítása Bicske- Kertváros Ligetében200 000 Ftakcióközlekedés, levegőBicske
A kertvárosi területen 600 m2-es pihenőparkot alakított a bicskei alapítvány.
A Gyulai Református Iskoláért AlapítványÖkológiai bemutatókert létrehozása400 000 Ftakcióközlekedés, levegőGyula
A Gyulai Református Iskola kertjében ökológiai bemutatókertet hoztak létre támogatásunkkal. A kertbe közel 100 növényfajt telepítettek, valamint madárvédelmi berendezéseket és padokat helyeztek el a helyszínen.
A Miskolc - tapolcai Iskoláért AlapítványA Miskolc-tapolcai Iskola udvarának korszerű továbbfejlesztése164 000 Ftakcióközlekedés, levegőMiskolc
A környezeti neveléssel is foglalkozó iskola egy már korábban elkészített szabadtéri osztálytermének növényekkel való beültetésére kapott adományt.
Abonyi Gyermekekért AlapítványEgyütt a gyermekekért !120 000 Ftakcióközlekedés, levegőAbony
Az Abonyi Gyermekekért Alapítvány fásítási programot szervezett, a tevékenységet összekötve egy „faültetési ceremóniának” elnevezett ünnepséggel.
PPArt-Éra Kulturális és Környezetvédelmi EgyesületLegyen vagy ne legyen? - NATO lokátor a Tubesen1 000 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságPécs
A korábban a Zengőre tervezett NATO lokátorállomást most a Tubes hegyen szeretnék megépíteni. A beruházás mind a természeti környezetet, mind a társadalmat károsan érintené. Az Art-Éra Egyesület a Civilek a Mecsekért mozgalom tagjaként igyekszik megakadályozni az állomás megépítését. A projekt a társadalom mozgósítására és figyelemfelkeltésre, a radar elleni jogi lépésekre, valamint a radarral kapcsolatos kritikákat, érveket alátámasztó tanulmányok és elemzések együttesére építve kívánja elérni célját. Hosszú távú célja a részvételi demokrácia erősítése helyi szinten, összhangban egy fejlettebb politikai kultúra kialakításával.
PPAutonómia AlapítványHitel15 000 000 FtakcióáltalánosBudapest
Az alapítvány egy 2005-ben indított, EQUAL által támogatott programjának megvalósításában segített az Ökotárs. A visszatérítendő támogatás az esedékes részletek kifizetésének csúszása miatt keletkezett pénzügyi problémák áthidalásában segített.
PPAutonómia AlapítványHitel1 500 000 FtakcióáltalánosBudapest
Az alapítvány egy 2005-ben indított EQUAL által támogatott programjának megvalósításában segített az Ökotárs. A visszatérítendő támogatása az esedékes részletek kifizetésének csúszása miatt keletkezett pénzügyi problémák áthidalásában segített.
Az Orosházi 4.számú Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány„Czina Park”250 000 Ftakcióközlekedés, levegőOrosháza
Az iskolai alapítvány 19 facsemetét és 800 tő fagyalt telepített a szülők, pedagógusok és a tanulók segítségével az iskola udvarára.
Balassi '92 AlapítványBalassi iskolakert program100 000 Ftakcióközlekedés, levegőBudapest
Az iskolát támogató alapítvány az adományból a hiányzó növényeket cserélte és pótolta. Ezen kívül füvesítettek, létrehoztak egy sziklakertet és padokat helyeztek el.
TISZABalázs JánosHelyi Termék Fesztivál a Mezőcsáti Kistérségben850 000 FtakcióvízTiszabábolna
A Mezőcsáti kistérségben helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítésére kiállítás és vásár rendezését, valamint a kistérség termékeinek, szolgáltatásainak feltérképezését, ezek alapján termék adatbázis létrehozását támogattuk.
TISZABalog ZsoltGyepgazdálkodás a Kis-Sárréten700 000 FtakcióvízGeszt
A Körös-Maros Nemzeti Park tulajdonában lévő ősgyepen történő környezettudatos gazdálkodáshoz kapott támogatást Balog Zsolt.
TISZABarát JózsefA veszélyeztetett ártéri gyümölcsösök visszavezetése800 000 FtakcióvízNagykörű
Termelői, kereskedelmi és kutatási tapasztalatokra építve készítik elő egy új termékcsoport, az „ártéri pálinkák” bevezetését Nagykörűn. Ily módon lehetővé válik az ártereken meglévő, csak töredékeiben hasznosított, kiváló tulajdonságokkal rendelkező gyümölcsök feldolgozása és értékesítése.
Barcsi Környezetvédelmi EgyesületA Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakképző Iskola Zöldterület-rehabilitációja329 000 Ftakcióközlekedés, levegőBarcs
A barcsi kereskedelmi szakképző iskola környezetét és udvarát a diákok részvételével és a Barcsi Városfejlesztési Irodával együttműködve rehabilitálták.
TISZABereczki ZsoltÁllatállomány bővítés és legeltetést elősegítő eszköz beszerzése Biharugrán950 000 FtakcióvízBiharugra
A biharugrai gazdálkodó juhállományának bővítésére illetve napelemmel működő villanypásztor rendszer kiépítésére kapott támogatást. Az újítások bevezetésével gazdaságosabbá teheti termelését, valamint képes lesz jobban kihasználni gyepterülete adottságait.
TISZABodrogközi Régi Magyar Kultúra Közhasznú AlapítványVizes élőhely létrehozása, halastó kialakítása az Árpád-kori Régészeti Parkban950 000 FtakcióvízKisrozvágy
Egy régészeti parkban található, elmocsarasodott tómeder kotrásával halastó jöhet létre, támogatásunk segítségével.
TISZABoros Zsolt ZsigmondHelyi termékek értékesítésének fejlesztése950 000 FtakcióvízTiszaroff
A tiszaroffi tejgazdaság értékesítési hely kialakításához kapott támogatást.
TISZABorsodi Mezőségi Gazdakör Egyesület Borsodi-Mezőség – Külterületi földingatlan-adatbázis tervezése500 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságMezőcsát
A Borsodi-Mezőség vidékfejlesztési projektjeinek tervezését fogja segíteni a programon belül létrejövő külterületi földingatlan-adatbázis, melyhez a fejlesztési menedzsment, az együttműködő helyi szereplők fognak hozzáférni.
TISZABöllérudvar Kft.Borsodi-Mezőség - Fejlesztési erőforrás és kapacitás leltár - tervezés650 000 FtakcióvízMezőnagymihály
120 Borsod-mezőségi gazdaság kapacitásának felmérésére kapott támogatást a Böllérudvar Kft. A felmérés az ökológiai-mezőgazdasági szerkezetváltási és élőhely-rehabilitálási tervek végrehajtását alapozza meg.
TISZABuka LajosÁllatvásárlás, a gyepterületek biodiverzitásának fenntartása legeltetéssel870 000 FtakcióvízBiharugra
A Buka Lajos tulajdonában lévő föld a „Natura 2000” hálózat kijelölt területei alá esik és a Körös-Maros Nemzeti Park veszi körbe. A biodiverzitás megőrzésének legjobb módja épp ezért ezen a területen a juhokkal való legeltetéses gazdálkodás. Ezen cél érdekében a farmer juh-állományának növelésére kapott támogatást.
PPCromo Közhasznú AlapítványKlímaváltozás ellen a hétköznapokban – Állampolgári Tanács400 000 FtakcióáltalánosBudapest
A Globfesztet második alkalommal rendezték meg, hogy felhívják az emberek figyelmét a mindannyiunkat érintő globális veszélyekre és kihívásokra. A szervezők plenáris beszélgetésekkel, műhelyekkel és vitákkal kívánták ráébreszteni az állampolgárokat saját szerepükre, véleményük megfogalmazásának fontosságára. A Globfeszt keretében idén először szervezték meg az Állampolgári Tanácsot, amely egy egyenlő részvételen alapuló demokratikus döntési eljárás. A meghívottak hétköznapi állampolgárok, a téma pedig a klímaváltozás volt. Az ÁT célja, hogy hitelesen és érthetően fogalmazzuk meg a közösség véleményét, elvárásait a döntéshozók felé, illetve a hétköznapi emberek cselekvési lehetőségeit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
TISZACzető IstvánGazdasághoz kapcsolódó ágazatbővítés950 000 FtakcióvízKarcsa
A karcsai farmer gazdasága bővítését tudja megvalósítani a támogatás segítségével. A projekt során a területe lekerítését és egy híd felújítását is elvégezte.
TISZACZS-Sándor Bt.Földhasználati elemzés az ökológiai hálózat bővítése céljából - tervezés750 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságTiszakeszi
2003-ban elkészült a Borsodi-mezőségi kistérség vidékfejlesztését megalapozó tanulmány: „Integrált vízgazdálkodási rendszer az árvízvédelmi, a természetvédelmi és a vidéki foglalkoztatási problémák egyidejű kezelésére” címmel. Jelen projekt célja a tanulmány kiterjesztése a kistérséghez később csatlakozott településekre.
PPCsemeteKörnyezetvédő szervezetek részvétele az OT-n500 000 FtakcióáltalánosSzeged
A Csemete által 2007-ben rendezett Országos Találkozó résztvevőinek utazási költségeit támogatta az Ökotárs.
CSEMETEZöldövezet Program228 000 Ftakcióközlekedés, levegőSzeged
A Csemete és az iskola dolgozói valamint tanulói egy 3000 négyzetméteres területet rehabilitáltak. Az iskola hátsó udvarát a lakótelepen lakók számára is megnyitották.
TISZACseresznye és Napraforgó SzövetkezetÁrtéri faiskola létrehozása Nagykörűben950 000 FtakcióvízNagykörű
Az ártéri gazdálkodók igényeit kielégítő faiskolában az ártéri körülményeket garantáltan bíró fafajtákhoz lehet majd hozzájutni Nagykörűn.
Csontváry EgyesületHétszínvirág-hétszínvilág250 000 Ftakcióközlekedés, levegőHosszúpályi
A Bődi István Falumúzeum kertjében alakított ki egy hangulatos kertet a múzeumot támogató szervezet és annak önkéntesei.
TISZADanó SándorSzilvalekvár-főző helyiség építése a Danó portán475 000 FtakcióvízTivadar
A Danó vendégház szilvalekvár főző helyiség építésére kapott támogatást. A termékeket főként turisták részére fogják árusítani, de egyben szeretnének hozzájárulni a hagyományos módszerekkel főzött „penyigei” vagy „nemtudom” szilvalekvár népszerűsítéséhez, fennmaradásához.
Dévaványai Városszépítő EgyesületDévaványa Sport utca 908. hrsz. terület parkosítása300 000 Ftakcióközlekedés, levegőDévaványa
A helyi önkormányzat embereinek segítségével a Sport utca 908 hrsz. terület parkosítását végezték el Dévaványán. A területet füvesítéssel, növények telepítésével, valamint pihenő padok elhelyezésével rehabilitálták.
ATGEgyütt Szentlászlóért Közhasznú EgyesületFöld Szíve Pilisi Zöldút előkészítése 700 000 FtakcióáltalánosPilisszentlászló
A Föld Szíve Pilisi Zöldút bemutatja majd a Dunakanyar-Pilis kistérség művészeti-, építészeti-, természeti örökségeit, hagyományait. A Zöldút előkészítéséhez az ESZKE Egyesület többek között értékleltárt készít a térségről, megtervezi a leendő túraútvonalakat, információs központot és projekt-irodát alakít ki, és kiadványokat készít.
PPÉlő-Táj EgyesületCivil szervezetek érdekérvényesítő képességének javítása a fenntartható víz- és tájgazdálkodás terén212 000 FtakcióvízSzentendre
Magyarországon több tízezer km kisvízfolyás található, melyek tekintélyes része drasztikus fizikai beavatkozáson esett át, ill. esik át több-kisebb rendszerességgel évről-évre: medrüket csak (egyfajta) vízgazdálkodási szempontból szabályozták, és annak megfelelően tartják fenn őket. A „rendezések” eredményei a mély, szűk, fátlan, trapezoid, esetenként burkolt medrek, melyeket sokszor 30 éves tervek alapján (1-5-30 évente) tartanak fenn. Ezen gyakorlat megváltoztatását úgy szeretné elérni az Élő-Táj, hogy egy új nemzeti szabványt dolgoz ki és vezettet be. Az új szabvány olyan értékelési és tervezési szempontokat határoz meg, melyek kevesebb fizikai változtatást eredményeznek az építés és karbantartás során. Az Ökotárs a szabvány bevezetésének költségeit fedezi.
TISZAElső Ártéri SzövetkezetAz Anyita-tó műtárgyainak felújítása, a tájrehabilitáció folytatása950 000 FtakcióvízNagykörű
Az Anyita-tó nyárigátján lévő szakadást az átbukó áradó és apadó víz folyamatosan rombolja, így nem érhető el a gazdálkodáshoz megfelelő vízszint. A projekt során a „szakadás”-t helyrehozták valamint a halágy kotrásával, kimélyítésével egy kis szigetet hoztak létre, mely elsősorban a madarak megfigyelésére szolgál majd.
AAEnergia KlubErőmű bővítések, PLEX és uránbányák ellen 1 797 891 FtinformációenergiaBudapest
2003 óta az Energia Klub képviseli hazánkat a kelet-európai, atomenergiával kapcsolatos együttműködésben. 2007-ben az összefogás fókuszában a régió atomenergiához kötődő bővítési tervei (új reaktorok építése, uránbánya) álltak. Az Ökotárs az Espooi folyamatokban és nemzetközi kampányokban való részvételt valamint egy nemzetközi weboldalhoz (www.nuclear-waste-watch.org) szükséges anyagok elkészítését támogatta.
AAEnergia KlubKampány az erőműbővítések és élettartam hosszabbítás kapcsán1 187 335 FtinformációenergiaBudapest
Az új magyar energiapolitika megalkotása kapcsán egyre többször kerül elő a Paksi erőmű bővítése. Ezen tervek megakadályozására az Energia Klub széleskörű információs kampányt indított. A kampány célja, hogy az atomenergiával kapcsolatos objektív tényeket juttasson el a döntéshozókhoz, újságírókhoz, zöldekhez és a közvéleményhez.
AAEnergia KlubÚj kihívások: új reaktor építése és uránbányászat3 312 896 FtinformációenergiaBudapest
A támogatott program célja az atomenergia szektor átláthatóságának növelése és a társadalmi részvétel biztosítása a döntéshozatalban. A cél érdekében az Energia Klub folyamatos kapcsolatot tartott a nukleáris hatóságokkal, parlamenti képviselőkkel, folyamatosan tájékoztatta a médiát, európai szervezeteket és az Európai Parlamentet. Emellett felkészítette az érintett hazai civil szervezeteket a témával kapcsolatban.
Eötvös József AlapítványEötvös-park400 000 Ftakcióközlekedés, levegőVásárosnamény
Vásárosnaményban az Eötvös József Általános Iskola területén egy többfunkciós pihenőparkot alakítottak ki, melyet az iskola tanulói mellett a városlakók is használhatnak. Az „Eötvös-park” létrehozásával rendbe hozták a területet, valamint növelték a zöld felületet e városban.
TISZAErdélyi ZoltánMéhészeti öko-telephely létrehozása a nemzeti park szomszédságában870 000 FtakcióvízKomádi
Családi méhészet kialakítását támogattuk, melynek során egy tájidegen szántóterületet alakítottak át méhészeti telephellyé őshonos növények telepítésével. A méhészeti termékeket a helyiek és a turisták körében szeretné árusítani a gazda.
TISZAEsze TiborExtenzív szarvasmarha állattartás bővítése használatlan gyepek kezelésére950 000 FtakcióvízTarpa
A szintén Tarpán gazdálkodó Esze Tibor szarvasmarha vásárláshoz kapott támogatást. Gazdasága fejlesztése megalapozza családjának megélhetését.
PPFüggetlen Ökológiai KözpontCivil aktivitás növelése a biológiai aktivitásérték növeléséért600 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságBudapest
Az építési törvény 2006-os módosítása vezette be a biológiai aktivitásérték fogalmát („egy adott területen a jellemző növényzetnek a település ökológiai állapotára és az emberek egészségi állapotára kifejtett hatását mutató érték”), mely egy-egy településen nem csökkenhet. A számítás szabályait meghatározó ÖTM rendelet sem foglalkozik a szankciókkal, így nélkülözhetetlen a civil kontroll erősítése. A projekt keretében interjúk készülnek az érintettekkel a tapasztalatokról, melyek alapján letölthető (http://fenntarthato.hu) szakmai tanulmányt és civil útmutatót állít össze a FÖK. Végül tájékoztató szórólapon, és a pécsi OT városi környezet szekciójában ismertetik a projekt eredményeit.
Füredi Jóbarátok EgyesületZöldövezet Program 332 000 Ftakcióközlekedés, levegőTiszafüred
A füredi egyesület a Tiszafüred központjában található tér és a mellette lévő iskola leromlott állapotú zöld területét hozta rendbe.
TISZAFüssi- Nagy SzabolcsMentett oldali gyep hosszútávú fenntartható kezelése950 000 FtakcióvízSárospatak
Tájhasználat-váltással gyepes élőhellyé alakítottak át Sárospatakon egy területet. Az Ökotárs a műveléshez szükséges állatállomány megvásárlását illetve a szükséges férőhelyek kialakítását támogatta.
TISZAGál IstvánLegelő helyreállítása950 000 FtakcióvízJánd
Egy elgyomosodott legelőterület kitisztítása vált lehetővé támogatásunkkal. A legelőn többek közt egy gémeskutat valamint utakat is felújítottak, a vízelvezető árkokat megtisztították. A természetes egyensúlyt legeltetéses gazdálkodással fogják fenntartani.
TISZAGoral Állattenyésztő, Mezőgazdasági, Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft.Tisza-menti Tájtermékek Boltja, röviden: „Táj Bolt”700 000 FtakcióvízNagykörű
Az Ökotárs támogatásával megnyíló bolt a Tisza menti településeken az ártéri gazdálkodásból keletkező termékeket kívánja árusítani. A pályázó reményei szerint a bolt katalizátorként fog hatni a gazdálkodók, mesterek, művészek és az érdeklődők, vásárlók között.
Gödöllői Waldorf-pedagógiai EgyesületNégy évszak, négy égtáj – harmóniában a természettel, harmóniában az emberekkel700 000 Ftakcióközlekedés, levegőGödöllő
A gödöllői iskola körül egy a négy évszakot jelképező zöld területet, füves sport- és futópályát valamint egy korcsolyapályát alakítottak ki.
TISZAGyőri KálmánFarmszintű többcélú olajüzem létrehozása950 000 FtakcióvízÁroktő
A projekt célja egy olyan tipizált mini olajüzem létrehozása volt, ami képes étolaj előállításán kívül egy gazdaság üzemanyag-szükségletének előállítására a gazdaságban megtermelt anyagokból (repce, napraforgó stb.) is. A pályázó az üzem építészeti-, technológiai-, gépészeti tervezésére, kivitelezésére, és a működés engedélyezéséhez szükséges jogi feltételek tervezésére kapott támogatást.
Gyulafirátótért Közhasznú EgyesületMűvelődési ház melletti tér parkosítása300 000 Ftakcióközlekedés, levegőVeszprém
a támogatott program keretében 24 db fa és 166 db cserje került elültetésre. A helyi vállalkozók nagyban hozzájárultak a program sikeréhez földmunkagépeikkel.
PPHatvani Környezetvédő EgyesületKörnyezeti Érdekérvényesítés200 000 Ftinformációtermészetvédelem, mezőgazdaságHatvan
Észak-Magyarországon a társadalmi kommunikáció - környezet és természetvédelmi témában - nem érvényesül megfelelően a régió egész területén. A szervezet az e régióban tervezett nagyobb beruházásokkal kapcsolatos környezeti érdekérvényesítést szeretné erősíteni. Ezért intenzívebbé tennék a település, megyei és regionális szintű adatkérést, és a jogi ügyfélként való bejelentkezések számát. A folyamat célja, hogy a tervezett beruházások esetében kiszűrjék a környezetre káros tevékenységeket, és pozitív irányban befolyásolják azokat.
Herman Ottó Természetvédő KörHOTEK erdő gondozási program243 000 Ftakcióközlekedés, levegőTúrkeve
A túrkevei szervezet a HOTEK-erdő 7 hektáros területére cserje és fafajokat ültetett, valamint takarítási napot szervezett. Támogatásunkból a területen működő madárrepatriáló állomás karbantartását, és a területre érkező látogatók kerékpár tárolását is megoldották.
TISZAHorváth JánosA gazdálkodás fejlesztése kettős hasznosítású szarvasmarhával950 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságKarcsa
Egy alapvetően mezőgazdasági termékeket előállító gazda állatállományának bővítésére, hagyományos Magyar Tarka tehenek beszerzésére kapott támogatást. A gazdaságban megmaradó takarmányt így a legkisebb kockázattal fogja tudni hasznosítani és újabb hús- és tejtermékeket tud előállítani.
PPHUMUSZCivil szervezetek érdekérvényesítő képességének javítása hulladékos projektek kapcsán600 000 FtinformációhulladékBudapest
A program célja a lakosság és azon civilek kapacitásának növelése akik hulladékégetők ellen szeretnének fellépni. Ehhez az alábbi témakörökben szerzett ismereteit, tapasztalatát szeretné megosztani a szervezet: médiamunka, jogi érdekérvényesítés, hulladékos szakmai háttér, akciószervezés, lakosság bevonása, nemzetközi kapcsolatok felhasználása.
Inotai Iskolásokért AlapítványAz Inotai Általános Iskola és Tagóvodái játszóudvarának rehabilitációja220 000 Ftakcióközlekedés, levegőVárpalota
A várpalotán működő szervezet a helyi általános iskola udvarán készített „zöld tantermet”. Ezen túlmenően a helyi családokkal és iskolásokkal összefogva fásított és családi sarkot is kialakított a támogatásból.
PPIstenkúti Közösségért EgyesületFegyvertelen Erők Napja393 000 FtakcióáltalánosPécs
A Tubes-re tervezett Nato lokátor megakadályozására létrejött mozgalomhoz kapcsolódóan rendezték meg a Fegyvertelen Erők Napja antimilitarista eseményt. A szervezők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy nem létezik pusztán „védelmi fegyver”, mivel minden fegyver hadászati célokat szolgál, s a radar is egy hadászati rendszer része. A békeakcióhoz más országokból is csatlakoztak, például a Czech Ne Zakladnám mozgalom, mely az amerikai rakétabázis telepítése ellen küzd.
TISZAKalló LászlóÖkoturisztikai szolgálatok bővítése750 000 FtakcióvízEtyek
A Kis-Tisza holtág partján működő panzió ökoturisztikai szolgáltatásainak bővítésére, egy kilátó és egy stég megépítésére kapott támogatást.
TISZAKelemen ElekExtenzív szarvasmarha állattartás bővítése használatlan gyepek kezelésére950 000 FtakcióvízTarpa
Tarpán igen jelentős közös használatban lévő elhanyagolt, cserjésedett kezeletlen gyep terület van, melynek következménye, hogy a táj elvesztette korábbi arculatát. Bár ezek a területek vízállásosak, de a tavaszi kiszáradás után kiválóan alkalmasak extenzív legeltetéses állattartásra késő őszig. A gyepek kezelését Kelemen Elek szarvasmarha legeltetéssel kívánja megoldani. Támogatást állományának bővítésére kapott.
PPKerekerdő AlapítványTársadalmi érdekérvényesítés az erdészeti szakigazgatási eljárásokban, Vas megyében500 000 Ftinformációtermészetvédelem, mezőgazdaságSzombathely
A projekt egy szombathelyi parkerdő miatt indult el, mely megfelelő szabályozás híján tarvágásra került. A program célja, hogy gyakorlattá tegye az önkormányzatok részvételét a körzeti erdőtervezésben, és növelje a társadalmi nyilvánosságot a hasonló, mindenkit érintő ügyekben. A támogatást az önkormányzatokkal, gazdálkodó szervezetekkel, erdőtervezőkkel való tárgyalásokra, közmeghallgatásokra, szakértői javaslatok kidolgozására és intenzív média munkára kapta a szervezet.
PPKicsiny Falunkért - Közhasznú EgyesületTudatos Vidéki Hulladékgazdálkodás Mintaprogram200 000 FtinformációhulladékSzentkatalin
A Baranya megyében indított modell program a hulladékkezelés fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet, és az ezzel kapcsolatos jó gyakorlatokat szeretné bemutatni. A falu egyetlen civil szervezete előadásokat szervezett a szelektív hulladékgyűjtésről, és a szelektív gyűjtéshez szükséges edényeket (komposztáló, elemgyűjtő, közösségi szemétgyűjtők) helyezett el a faluban.
Kincskereső Iskola AlapítványIskola nincs kert nélkül270 000 Ftakcióközlekedés, levegőBudapest
A fővárosi Fogócska utcai iskola kertjét a Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda tervei alapján alakították át.
TISZAKirály JózsefExtenzív állattartás megvalósítása Tákoson950 000 FtakcióvízTákos
A Tákoson található farmon extenzív állattartás megvalósítását támogattuk. A farmot nyári szállással valamint itatóval bővíti gazdája, a jelenlegi szántó művelési ágú területet gyep művelési ágú területté minősítteti át.
TISZAKissné Ollé MártaÉlőhelykezelés és fejlesztési tájgazdálkodás850 000 FtakcióvízTiszabó
Őshonos tájgazdálkodást folytató gazda kapott támogatást ökológiai tartású mangalica tenyésztésre.
TISZAKovács ZoltánBeszerzési és Értékesítési Szövetkezet (BÉSZ) működtetése720 000 FtakcióvízTiszavalk
A tiszaújvárosi központtal működő szövetkezet arra kapott támogatást, hogy hatékonyabban tudja szolgálni a kistérség gazdáinak együttműködését.
PPKöthálóKÖTHÁLÓ a környezeti jogérvényesítésért650 000 FtinformációáltalánosVeszprém
A KÖTHÁLÓ többek közt szakértői, igazságügyi szakértői és jogi képviseletet nyújt a hozzá forduló állampolgároknak. Ezen szolgáltatásuk 2007-es évi költségeihez nyújtottunk támogatást valamint egy kiadványhoz, mely a hatóságok közzétételi hirdetmények megjelentetésével kapcsolatos gyakorlat fejlesztése érdekében készült a közhivatalnokok számára.
Lakható Lacházáért EgyesületKiskunlacháza - pihenőpark kialakítása540 344 Ftakcióközlekedés, levegőKiskunlacháza
A kiskunlacházi egyesület a Lehár és az Erdei Ferenc utca sarkán lévő 3000 négyzetméternyi területet hozta rendbe. A teret fűvel és bokrokkal ültették be, a meglévő fás területet megtisztították, és sétaösvényt alakítottak ki rajta.
TISZALapostyá BarnabásBorsodi-Mezőség –Helyi irányítású víztársulat(ok) megtervezése400 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságTiszadorogma
Az EU Víz Keret Irányelve előírásainak teljesítése a szubszidiaritás érvényesülése mentén lehet a leghatékonyabb. A helyi gazdák elemi érdeke, hogy saját hatáskörben oldják meg a felszíni vízkormányzás feladatait. A jelen projekt célja az önigazgató vízkormányzás alapját képező, a helyi érdekeltek felügyelete alatt működő víztársulat(ok) megtervezése.
Lovakért és lovaglásért Alapítvány„Tegyük szebbé a tétényi Duna-partot!”260 000 Ftakcióközlekedés, levegőBudapest
A lovas sport népszerűsítésével foglalkozó szervezet a Duna-part parkosítását vállalta fel és valósította meg a helyiek lelkes segítségével.
TISZALudman ÁrpádBorsodi-Mezőség - Kényszervágóhíd reaktiválása - tervezés450 000 FtakcióvízDebrecen
Az Agrár-környezetgazdálkodási Program ÉTT zonális programjába belépett gazdák folyamatosan növelik legelő állatállományukat. A kistérség belső piacát ellátandó ezért szükség van egy időszakos üzemelésű, de EU megfelelőségű vágóhídra. A támogatott projekt során a térségben fellelhető hajdani vágóhidak egyikének reaktiválását megalapozó megvalósíthatósági tanulmányterv készült el.
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai AlapítványOrganikus közösségi pihenőhely kialakítása Nagymaroson, a Duna-Ipoly Zöldút mentén400 000 Ftakcióközlekedés, levegőVác
Az ökoturizmussal foglalkozó alapítvány a helyi szereplők és tájépítészek segítségével új pihenőhelyet alakított ki kerékpárosok számára.
PPMagyar Közlekedési KlubAlkotmányos jogokra alapozott beadványok a szüneteltetésre ítélt vasútvonalak újraindításáért320 000 Ftinformációközlekedés, levegőBudapest
2007. március 4-ével 14 vasúti mellékvonalon szűnt meg a forgalom, ezzel 84 település 211 ezer lakosa számára szűnt meg a vasúti közlekedés. A helyettesítő buszjárat nem vált be. A lakosság közlekedési alapellátása romlott, nehezebben jut el iskolába, orvoshoz, munkába. A helyzet várhatóan még rosszabb lesz, mert a kisforgalmú buszjáratokat a volánvállalatok nem kívánják üzemeltetni, így számos falu maradhat tömegközlekedés nélkül. A fiatalok és a tehetősebbek nagyvárosokba költöznek. A 4000 lakosú Recsken például 100 eladó házat kínálnak a vonalbezárás óta. A projektben térségre szabva beadványokat, petíciókat készítenek térségre szabva, melyeket eljuttatnak az illetékesekhez és közjogi méltóságokhoz, emellett térségi fórumokat szerveznek.
ATGMárianosztáért Közhasznú EgyesületMária-kút felújítása200 000 Ftakcióközlekedés, levegőMárianosztra
A Márianosztrán található, több mint 100 éves Mária-kút újbóli üzembe helyezése és pihenőhely kialakítása a projekt célja. A kút és az asztalokkal, padokkal ellátott pihenőhely egyben a Duna-Ipoly Zöldút egyik állomása is lesz, információs táblákkal. A tábla egyik oldala a Mária-kút történetét mutatja majd be az arra járóknak, a másik oldala pedig a Duna-Ipoly Zöldutat. Ezenkívül szórólap készül a kút történetéről, a Zöldútról és a Márianosztrai turisztikai lehetőségekről.
PPMesszelátó EgyesületTour de Klíma140 000 Ftakcióközlekedés, levegőBudapest
A projekt a klímaváltozás kérdésében segíti elő a környezeti érdekérvényesítést, a megoldásban való társadalmi részvételt és a nyilvánosságot. Az Ökotárs támogatásával hozzájárult a Heathrow mellett megrendezett Climate Camp-en való részvételhez, a tábor folyamatának dokumentálásához és közzétételéhez. Az egyesület egy hasonló magyarországi eseményt szeretne kezdeményezni a Climate Camp-en szerzett tapasztalatok és információk birtokában.
TISZAMolnár GézaKert átalakítása legelővé és ártéri rét (kaszáló) rehabilitációja, fenntartható kezelése950 000 Ftakcióvíz Zalkod
Gazdasága fejlesztéséhez az alábbiakhoz kapott támogatást egy zalkodi gazda: istálló felújítása, kerített legelő kialakítása, mangalicahízó, ló, lószerszám, szekér vásárlása, szénatároló építése, Zalkod határában két hektárnyi ligetes kaszáló rehabilitációja, bemutató jelleggel történő kezelése.
TISZANedeczki FerencÖnellátást segítő gazdálkodás kialakítása950 000 FtakcióvízViss
Önellátó gazdaság kialakításához kapott támogatást Nedeczki Ferenc. Gazdálkodásában a műtrágya és gépek mellőzésével olyan gazdasági szerkezetet alakított ki, amellyel meg tudja valósítani az önellátáshoz szükséges komplex gazdasági egységet, és a gázolaj felhasználását is a minimumra csökkentette.
PPNyitott Kert AlapítványGödöllői Zöld Kerekasztal megalakítása és létének megszilárdítása200 000 Ftinformációtermészetvédelem, mezőgazdaságGödöllő
A Nyitott Kert Alapítvány egy bio-élelmiszer hálózatot üzemeltet, környezeti nevelési programokat vezet és fogyatékos embereket foglalkoztat. Új projektjük keretében környezet és egészségvédelemről szeretnének civil fórumot létrehozni Gödöllő és a környező települések részvételével. A támogatást csapatépítő tréning keretében stratégia tervezésre fordítják, valamint az együttműködést bemutató kampány költségeire.
TISZAOlter ÉvaBorsodi-Mezőség – Farmigazgatási rendszer megtervezése400 000 FtakcióvízTiszakeszi
A Borsodi-Mezőség farmigazgatási rendszerének előkészítésére irányuló projekt célja egy piaci alapon működő intézőhálózat kialakítása, mely kb. 1500-2000 hektáronként vagy 10-12 farmonként egy-egy intézőt tud alkalmazni.
PPOrmánság AlapítványTéli Élőfalu Találkozó, Drávafok, 2008260 000 Ft
Évek óta évente két (egy téli és egy nyári) élőfalu találkozón találkozik az a kb. 30 ember, akik „élőfaluban” laknak, azt kívánnak létrehozni, az élőfalvak számára valamilyen szolgáltatást nyújtanak, vagy csak érdeklődők. Az élőfalvak a faluközösség szintjén kívánják a helyi „fenntartható fejlődést” megvalósítani. Önellátásuk és önrendelkezésük fokozásával a külső függőség csökkentésére és – helyi szinten – az emberiség jelenlegi problémáinak enyhítésére törekednek. Az élőfalvakkal kapcsolatos problémáikat az élőfalu találkozókon beszélik meg, ahol fönntartják a személyes ismeretségeket és szervezik az – egyre gyakoribb – együttműködéseket.
PPÖkológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért AlapítványEgyetemi hallgatók bevezetése a fenntartható fejlődés gömörszőlősi iskolájába500 000 Ftképzéstermészetvédelem, mezőgazdaságMiskolc
Az intézet egyetemi hallgatók részére szervez kétszer öt napos képzést azzal a céllal, hogy elsajátítsák a fenntartható fejlődés rendszerszemléletű gondolkodásmódját, s önállóan tudják alkalmazni ezen ismereteket, nézeteket. Emellett részletesen megismerkednek a „Gömörszőlős, egy fenntartható falu” program működésével és tevékenységeivel, és így kedvük szerint a későbbiekben közreműködhetnek a falu és az alapítvány tevékenységében.
Palotás Ifjúságért AlapítványAkarjunk közösen élhetőbb, szebb, zöldebb Palotást !200 000 Ftakcióközlekedés, levegőPalotás
A Cserhát és Magyarország őshonos fáiból tervezett pihenőpark és arborétum létrehozását az iskolások bevonásával valósította meg az alapítvány.
TISZAPápai AttilaÁllatállomány bővítése800 000 FtakcióvízBiharugra
34 db tenyésztésbe állítható magyar merinó anyajuh, valamint a minőség javítása érdekében 1 db törzskos vásárlását támogattuk Biharugrán.
PPPécsi Zöld KörA környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek 2008. évi Országos Találkozója400 000 FtakcióáltalánosPécs
A Környezetvédő Szervezetek Országos Találkozója 2008-ban Pécsett kerül megrendezésre. A rendezvényen több plenáris és szekcióülés ad lehetőséget a különböző szakmai vélemények ütköztetésére, és az OT szabályzatnak megfelelően kiválasztásra kerülnek az érdekérvényesítést ellátó delegáltak, akik a különféle környezetvédelmi szakmai bizottságokban látják el teendőiket. A 2008-as OT-t a tervek szerint gazdag kulturális és környezetvédelmi programok fogják kísérni a városban, így az ott élők is megismerkedhetnek az ökologikus gondolkodással. Az Ökotárs Alapítvány a rászoruló résztvevők útiköltségét támogatja.
PPPécsi Zöld KörPécs-Pogányi Repülőtér bővítésével kapcsolatos hatósági eljárás nyomon követése100 000 Ftinformációközlekedés, levegőPécs
Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. A kitüntető cím óriási megtiszteltetés, egyben soha vissza nem térő alkalom a súlyos gazdasági-társadalmi problémákkal küszködő város és térsége számára. Az EKF-program sikerességét erősen megkérdőjelezi a másik két kulturális főváros (Essen és Isztambul) vonzereje, emiatt Pécsen sokan kételkedve fogadják a városi vezetők optimista szólamait. A Pécsi Zöld Kör 2010-hez közeledve áttekinti, hogy milyen változások történnek majd a város megközelíthetőségét illetően. A legproblematikusabb kérdés e téren, hogy milyen hatásokkal fog járni a meglévő Pécs-Pogány reptér és a kifutópálya bővítése. Alapítványunk a tervezett reptérbővítés engedélyezési eljárásának nyomon követését támogatta.
TISZAPucsok SándorRét helyreállítása a tiszadadai hullámtérben lévő erdőterületünkön900 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságTiszadada
Tiszadadán az Élő Tisza és a Holt Tisza között található egy erdő. Az osztatlan közös tulajdonú területből 45 ha erdő, 6 ha szántó és 4 ha rét. A termelőszövetkezet felszámolása után a szántó és a rét teljesen elvadult. A 10 hektáros területből még körülbelül 6 ha terület kaszálóvá helyreállítható lenne.
Püspökladányi Természetvédő CsoportPüspökladány vásártér rehabilitációja300 000 Ftakcióközlekedés, levegőPüspökladány
A Vásártér területrészen játszóteret alakítottak ki a gyermekek részére, mely közösségi térként az iskolai, óvodai programok mellett az idősebb korosztály pihenését is szolgálni fogja.
Rákoscsaba Újtelepért EgyesületBudapest XVII. Ker. Demjén Diadal úti játszótér felújítása300 000 Ftakcióközlekedés, levegőBudapest
A budapesti szervezet a helyi játszótéren az alábbi munkákat végezte el: játszótér takarítás, játszóeszközök festése, fák, virágok és cserjék ültetése.
Rédicsi Iskolakörzet Gyermekeiért AlapítványCsicsergő Park kialakítása – Közösen a közösségért és környezetünkért!200 000 Ftakcióközlekedés, levegőRédics
A Csicsergő Park kialakításával egy közösségi teret alakítottak ki Rédicsen. A parkban sétautakat alakítottak ki, padokat, szemeteseket helyeztek el, a zöld területet cserjék, virágok, fák ültetésével gazdagították.
PPReflex Környezetvédő EgyesületTársadalmi részvétel a gyakorlatban750 000 FtinformációáltalánosGyőr
A demokratikus átalakulás egyik sarokköve volt a Gabcikovo-Nagymaros vízlépcsőrendszer elleni nyilvános, civil fellépés. Ezek a tiltakozások ma is ösztönző példaként hatnak. A pályázattal érintett terület is a Duna jobb partjához kötött, bár az említett nagyberuházáshoz már nincs sok közük. Érint kilenc alsó-szigetközi települést (Bácsa, Gönyű, Györszentiván, Kisbajcs, Likócs, Nagybajcs, Nagyszentjános, Szőgye és Vének), ahol immár nemcsak országos, hanem profitorientált nyugati cégek készítenek elő konkrét beruházásokat. Olyan hatósági engedélyhez kötött létesítményekről van szó, amelyekre már beindultak a szokásos, kapcsolati rendszerű (elvi) engedélyeztetési folyamatok. A komplex program céljai, hogy a térségben tervezett beruházások megalapozott szakmai kritikáját és a lakosság körében végzett közvélemény-kutatás eredményét a beruházók és a döntéshozók elfogadják és beépítsék, valamint a Reflex közreműködésének eredményeként keressék a lehető legkisebb környezeti károkozást (BAT érvényesítése), és válasszanak konfliktusmentes alternatív megoldást, esetleg álljanak el a megvalósítástól.
Remény Nagycsaládos EgyesületZÖ 2006119 840 Ftakcióközlekedés, levegőÜllés
Az üllési szervezet a Zöldövezet program segítségével 4 db padot, 2 db asztalt és 2 db hulladékgyűjtőt tudott elhelyezni, így a meglévő játékokkal pihenőparkká varázsolták a teret, amely családi programoknak adhat helyt.
TISZARózsa ViktorTermészetes fennmaradásunk legeltetéses állattartással950 000 FtakcióvízBiharugra
A támogatott projekt célja a természeti értékek megtartása és természetes használata Mezőgyán községben, melyet a pályázó állatállomány bővítésével szeretne elérni.
S.O.S. Innovációs Ifjúsági Információs EgyesületEgyütt a Föld Napján a zöldebb Kalocsáért225 000 Ftakcióközlekedés, levegőKalocsa
A kalocsai szervezet a Föld Napja alkalmából szemétgyűjtést szervezett, valamint a belvárosi lakóközösség által parkosított játszóteret a Speciális Iskola diákjainak részvételével felújította.
ATGSugárkankalin Turisztikai EgyesületMadárbarát megfigyelő- és pihenőhely kialakítása a Csadó-tanyán700 000 Ftakcióközlekedés, levegőDrégelypalánk
Az Örökségeink Útján Zöldút egyik állomása, a Csadó-tanya az egyik legértékesebb vizes élőhely az Ipoly mentén. Kiváló a rálátás a vizes területre, ideális a madarászok és természetjárók számára. A támogatást egy madár megfigyelőhely kialakítására fordítja a Sugárkankalin Egyesület. A megfigyelőhely egyben pihenőhelyként is szolgál majd, a rönkasztalokkal, padokkal ellátott állomáshoz esőbeálló és kerékpártároló is épülni fog. A területen előforduló védett madarakról táblák tájékoztatják majd a kirándulókat.
TISZASzabó AntalExtenzív juhtartás800 000 FtakcióvízMezőgyán
Támogatásunkkal Szabó Antal meglévő juhállományát anyajuh és törzskos vásárlással bővítette. Telephelye kitűnő lehetőséget biztosít az extenzív juhtartásra, mivel a Körös-Maros Nemzeti Park tulajdonában lévő gyepterület veszi körül, ahol a legeltetési időszakban kint lehetnek az állatok, illetve a téli takarmány szükségletet is biztosítani lehet. A projekt a melléktermékként keletkező trágya hasznosításával is foglalkozik.
Szikáncs Jövőjéért Egyesület„Kis Világunk”150 000 Ftakcióközlekedés, levegőHódmezővásárhely-Szikáncs
Az egyesület tagjai a helyi játszóteret parkosították, ahol elültettek 50 db fát, és 150 db cserjét helyi gazdálkodók és a Szikáncsi Részönkormányzat tagjai részvételével.
TISZASzilágyi SzabolcsMéhészet létrehozása a Beregben művelési ág-váltással950 000 FtakcióvízGelénes
Egy induló méhészeti vállalkozás kapott támogatást Gelénes községben. A gazdálkodó 2,7 ha szántót vásárol meg és alakít át méhlegelőnek, valamint beszerzi a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket. Termékeit elsősorban a helyi piacokon fogja értékesíteni.
TISZATarpa Natura Kft.Termékek a Tisza partjáról475 000 FtakcióvízTarpa
A Tarpa Natura Kft. a helyben termett és feldolgozott gyümölcsök értékesítését végzi. Támogatásunkkal a vállalkozás a termékek ökológiai eredetére alapozva termék és csomagolásfejlesztést hajt végre.
PPTársaság a Szabadságjogokért (TASZ)Jogi Tanácsadás és Képviselet környezeti információkkal kapcsolatos közérdekű adatok a jövőben600 000 Ftinformációtermészetvédelem, mezőgazdaságBudapest
A közérdekű adatokhoz való hozzáférés a működő demokrácia alapja. Jelenleg az adatvédelmi biztoshoz érkező kérelmeknek csupán 10%-a vonatkozik közérdekű adatokra, és alacsony az adatszolgáltatás megtagadása miatt indított perek száma is. A TASZ ezen területen szerzett tapasztalataival a környezetvédő szervezeteket támogatná a közérdekű adatok kikérésében, adatmegtagadáshoz kapcsolódó perek lebonyolításában.
TISZATaskó JózsefBorsodi-Mezőség – Közösségi terménytároló - tervezés400 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságMezőcsát
A Borsodi-Mezőség talpraálló gazdatársadalmában egy közösségi tulajdonú és üzemeltetésű terménytároló létrehozása nagy segítséget jelent. A támogatott projekt által ennek tervezése valósulhatott meg.
PPTavirózsa Környezet- és Természetvédő EgyesületHalbarát víz program350 000 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságVeresegyház
A Halbarát Víz program általános célkitűzése a természetvédelmi, ökológiai szempontok érvényesítése a horgászati hasznosítású állóvizek kezelésében, a jó ökológiai állapot elérése érdekében. Ez közvetlenül mintegy 300 000 horgászt és kb 1000 kezelő szervezetet, illetve közel ugyanennyi tavat, holtágat érint. A meghirdetésre tervezett „Halbarát Víz” címet és logót olyan horgászvizek kaphatják, melyek horgászati hasznosítása, állapota, a biológiai sokféleség fennmaradását szolgálja. A címet objektív értékelési szempontrendszer alapján egy civil, állami, gazdasági szektort és a sajtót képviselő szakmai szervezetek tagjaiból álló bizottság ítéli oda, a címet kapott kezelőket folyamatosan ellenőrizni fogják. A program fontos része a kommunikáció és média jelenlét. A címet szerzett vizek kezelői között díjakat is kisorsolnak melyeket részben szponzorok adnak (pl. horgászeszközök, őshonos halak telepítésére, természetvédelmi kezelésre, rehabilitációra adott támogatás).
TISZATisza Tájközpont Kht.Tájközpont - hagyományos gazdálkodási és környezeti nevelési központ fejlesztése gyeprehabilitációval550 000 FtakcióvízNagykörű
A Karádi környezeti tájgazdálkodási és nevelési központot mintagazdasággá szeretnék fejleszteni üzemeltetői. Az Ökotárs a biztonságosabb állattartáshoz, és a hatékonyabb környezeti neveléshez szükséges fejlesztéseket támogatta.
TISZATiszacsegei Horgász és Természetvédelmi EgyesületÖsí vízrendszer Horgászati célú rekonstrukciója900 000 FtakcióvízTiszacsege
Az egyesület tulajdonában levő vízterület (Árkus-ér) környezetének rendezése és halasítása. A területen 2006-ban kezdtek hozzá a rekonstrukcióhoz - kotrás, partrendezés, akácok kivágása, az őshonos fafajok (fűz, kőris, szil, kocsányos tölgy) meghagyása. A pályázatból haltelepítést és az önkéntes munkával készülő kerítés anyagának a megvásárlását (akácoszlopok) szeretnénk megoldani.
TISZATiszadobi Természetvédők EgyesületeHullámtéri halívóhely fejlesztése és monitorozása750 000 FtakcióvízTiszadob
A 2000. évi árvíz után Tiszadobon átépítették a gátat. Ennek során az anyagnyerő helyeket a hullámtéren lévő vizes élőhelyekkel (kubikok és egy holtágmaradvány) 5ha kiterjedésű, 2km hosszú vízrendszerré alakították, két fokon át kötötték az élő Tiszához. A pályázatban a fokokat szeretnék szabályozhatóvá tenni és monitorozni, mely a kialakult rendszer hatását, halivadék összetételét és mennyiségét vizsgálná.
TISZATiszamente TársulásTisza-tó feletti holtágak és vizes élőhelyek revitalizálása és hasznosítása850 000 FtakcióvízTiszacsege
Tiszacsege és Egyek között, a mentett oldali volt ártérben 11 km hosszon 9 holtág, több lapos, morotvák és erek hálózata található. Ezek közül több helyen indultak ökoturisztikai fejlesztések. A pályázat az itteni kezdeményezések összefogását, bemutatását és fejlesztését szeretné segíteni.
PPTiszántúli TermészetvédőkKözösségi jogok érvényesítése a Debreceni Erdő védelmében293 216 Ftakciótermészetvédelem, mezőgazdaságDebrecen
Az egyesület Magyarországról első civil szervezetként - 2005. január 5-én 4000 debreceni állampolgár aláírásával megerősített petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához. A beadvánnyal a szervezet célja, hogy a Debreceni Nagyerdőnek a Natura 2000 hálózatába kijelölt részeinek területi integritását és ökológiai állapotát megóvja. Az Ökotárs Alapítvány a jogi eljárás költségeit fedezte.
Tiszántúli Természetvédők Társulata (T.T.T.)A nagyerdei parkerdő szívében fekvő közpark felújítása450 000 Ftakcióközlekedés, levegőDebrecen
A Nagyerdei Parkerdő közlekedési csomópontjánál lévő terület parkosítására kapott támogatást a helyi szervezet.
TISZATorma GáborÉlőhely létrehozása és a kaszálók extenzív fenntartásának elősegítése950 000 FtakcióvízKaros
Intenzív legelők extenzív művelésűvé alakítását támogattuk, így új élőhely kialakítása vált lehetővé. A meglévő gyepterület szélére mezővédő erdősávot telepítettek a gyepterület fenntartásához 4 Hereford szarvasmarhát vásároltak. Kiépítésre került továbbá egy karám, és a szakaszoló legeltetést biztosító villanypásztor rendszer.
TISZATóth IlonaTenyészállomány növelése valamint minőségi javítása950 000 FtakcióvízTiszaújváros
Egy a tavaszi árvizek során gyakran vízzel borított terület erdővel való beültetését és a legeltetéses gazdálkodás kiterjesztését valósította meg a gazda a támogatott projekt során. Alapítványunk a juhállomány növelését támogatta.
TISZATörös BálintExtenzív szarvasmarha állattartás bővítése használatlan gyepek kezelésére950 000 FtakcióvízTarpa
Törös Bálint egy közös használatú gyep kezelésében tud közreműködni szarvasmarhával történő legeltetéses gazdálkodással. Állatállományának növeléséhez kapott támogatást.
Uniclub Körmendi Kulturális EgyesületKörmendi várkert látogatóbarát helyreállítása485 000 Ftakcióközlekedés, levegőKörmend
A körmendi Várkert területén 8 takarítási akciót szerveztek, alkalmanként 50-80 fő részvételével. A területen padokat és hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki.
Vadvirág Természetvédelmi és Kulturális EgyesületKözösségi célú madárbarát kert kialakítása Szeghalom szívében597 360 Ftakcióközlekedés, levegőSzeghalom
A szervezet célja a helyi teleház közösségi terének folytatása „zöld kuckókkal”, ahol bemutatásra kerülnének a hazai fák és cserjék, gyógynövények és madárvédelmi eszközök.
PPVálaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő EgyesületLakossági érdekképviseleti feladatok ellátása és részvételre képesítés Debrecen környékének környezeti konfliktusos ügyein keresztül290 000 FtinformációáltalánosTiszagyenda
A pályázat célja Hajdú Bihar megye környezeti konfliktusaiban (Hőerőmű, TEVA Gyógyszergyár stb.) a lakossági érdekképviselet ellátása, a részvételre képesítés erősítése mind a civil szervezetek, mind a lakosság körében. Az alkalmazott módszerek adatgyűjtés, lakossági fórumok, gyárlátogatás, érdekképviseleti tevékenységek, előadások és internetes megjelenés volt.
TISZAVarga GyörgySzántó terület gyepesítése, extenzív kecsketenyésztés500 000 FtakcióvízNagykörű
Nagykörűn extenzív kecsketartás megvalósításához két és fél hektárnyi területet kerítettek el és gyepesítettek. A későbbiekben az így kialakított állománnyal az árterek elgazosodott területeinek kezelése valósulhat meg.
Városszépítõ és Honismereti Egyesület Érd 2000„Kalotaszegi tér” közterületi fejlesztése300 000 Ftakcióközlekedés, levegőÉrd
A program célja a fásítással és a park kialakításával az átmenő forgalom csökkentése, ezzel a helyiek életkörülményének javítása volt.
Városszépítő Egyesület KiskunmajsaBelvárosi Fásítási Akció400 000 Ftakcióközlekedés, levegőKiskunmajsa
Az Egyesület a város főutcájának fásítását hajtotta végre több helyi vállalkozót is bevonva.
ATGVárosszépítő Egyesület KiskunmajsaTanyakör Zöldút 760 000 Ftakcióközlekedés, levegőKiskunmajsa
A kiskunmajsai egyesület az épülőben lévő kistérségi kerékpárút, a helyi keskeny-nyomtávú vasútvonal, a lovas-tradíció összekapcsolásával és egy együttműködési hálózat megteremtésére alapozva hozza létre a Tanyakör Zöldutat. A támogatott projektben többek közt a máig élő homokhátsági tanyasi pásztor és lovas kultúrát is szeretnék bemutatni.
Városvédő És Szépítő EgyesületSátoraljaújhelyi Városliget rehabilitációja közösségi használat céljából275 500 Ftakcióközlekedés, levegőSátoraljaújhely
A „Városliget” elnevezésű program során megtörtént a zöldterület fásítása, szeméttárolók pótlása, padok kihelyezése és festése, valamint a park takarítása.
PPVédegyletNemzetközi Duna konferencia200 000 FtakcióvízBudapest
Az EU közeljövőre vonatkozó szállításfejlesztési tervei részeként növelni kívánja a hajón való szállítás arányát. Ezen tervek szerint jönne létre a Rajna Majna Duna csatorna. A dunai rész erősen érintett a fejlesztési tervekben, melyek a belvízi hajózás arányát kívánják növelni a Duna hajózható részének növelésével. A kapacitás növelés természetesen súlyos beavatkozásokkal járna a folyó természeti értékeit és ökológiai szolgáltatásait illetően. A Védegylet nemzetközi összefogást kezdeményezett az ügy kapcsán, melybe a Duna országok civil szervezeteit vonja be. Egy konferencia keretében elkezdték egy stratégia kidolgozását a Duna medencéről, és műhelymunkák keretében elkezdték a nemzeti szintű Duna-stratégiák harmonizálását.
TISZAVolenszki GergelyÖkológiai gazdálkodás bevezetése kedvezőtlen termelési adottságú ártéri területeken950 000 FtakcióvízTiszaeszlár
A projekt olyan ártéri tájgazdálkodás bevezetését és fenntartását célozta meg, mely a Tisza mentén elhelyezkedő árterületek környezetkímélő fenntartásán alapulva elősegíti az extenzív földhasználatra való áttérést.
TISZAYas-Coop Ipari, kereskedelmi és Szolgáltató Kft.Bemutató nemeztermékek készítése400 000 FtakcióvízNagykörű
A nagykörűi vállalkozás ökológiai termelésű gyapjút állít elő. Támogatásunkkal a gazdálkodás nemezkészítő műhellyel bővül, a vállalkozásban résztvevők pedig kitanulják a nemezelés mesterségét.
PPZöld Fiatalok EgyesületBabakocsiSokk170 727 Ftakcióközlekedés, levegőBudapest
A Babakocsisok demonstráció célja a városi-gyalogos, elsősorban babakocsis közlekedés könnyítése és akadálymentesítése, valamint az illetékes várospolitikusok figyelmének felkeltése a vonatkozó EU-s jogszabályok betartására.
PPZöld Fiatalok EgyesületGigamatrica akció276 000 Ftakcióközlekedés, levegőBudapest
Az egynapos akció során a Critical Mass biciklis felvonulás résztvevői között egy előzetesen feldarabolt óriásmatrica részeit osztották szét, melyet a résztvevőknek a célba való beérkezéskor az ott álló molinóra kellett felragasztaniuk számozás alapján a megfelelő helyre. A matricák által kiadott kép üzenete a klímaváltozás és a közlekedés kapcsolatára utalt. Ez a kép azonos volt a ZöFi által kiadott Autóirtó újság aznap megjelent számának borítóján lévő képpel. A helyszínen a ragasztgatás közben és után zene, kávézó és vetítés színesítették a programot.
PPZöld Kapcsolat EgyesületJogi tanácsadás430 000 Ftinformációtermészetvédelem, mezőgazdaságMiskolc
Az Zöld Kapcsolat az Észak-Magyarországi régióban ingyenes jogsegélyszolgálatot működtet, mely szolgáltatás iránt a lakosság igénye egyre nő. A szervezetet abban támogattuk, hogy eme kapacitását növelni tudja, hogy minél több esetben tudjon segíteni a hozzá fordulókon.
PPZöld Kapcsolat EgyesületSzivattyús energiatározós erőművek Dél-Zemplénben: civil együttműködés, érdekérvényesítés, kommunikáció és tapasztatalat feldolgozás egy engedélyezési folyamatban400 000 FtinformációenergiaMiskolc
A Zöld Kapcsolat Egyesület a Zempléni Hegységben tervezett szivattyús energiatározós beruházásokat szeretné megakadályozni. A projekt során nemzeti és regionális zöld szervezetekkel alakít ki együttműködést az energiapolitika és stratégia területén, informálja az érintetteket (lakosság, önkormányzat, állami intézmények, befektetők) és tárgyalásokat kezdeményez velük valamint jogi lépéseket tesz az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan. Részleges eredménynek mondható, hogy 2007-ben a Környezetvédelmi Hatóság a két tervezett beruházásból egyet elutasított.
PPZöld KörTervezett regionális hulladékégető-beruházás elleni tiltakozás, a meglevő hulladékgazdálkodási terv végrehajtása érdekében350 000 FtakcióhulladékHajdúböszörmény
Egy hulladékégető beruházás kapcsán a társadalmi nyilvánosságot és részvételt szeretné erősíteni a szervezet. A lakosság tájékoztatása mellett népszavazást kezdeményeztek, melyhez pár hét alatt több ezer aláírást gyűjtöttek össze. Emellett a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Társulás településeinek vezetőivel is egyeztettek, hogy valódi együttműködést alakítsanak ki a hulladékgazdálkodási terv megvalósítására. A pályázók erőfeszítéseit siker koronázta amikor a Környezetvédelmi Hatóság visszavonta a hulladékégető tervének engedélyét.
ATGZöld Szerpentin KHTZöldút a Cserhátban600 000 FtakcióáltalánosSzente
A Cserháti Zöldút előkészítését a Zöld Szerpentin Kht. koordinálja. Első fázisként a Zöldút kialakításának munkaterve készül, mely azoknak a magánembereknek, szervezeteknek, intézményeknek, önkormányzatoknak fog útmutatóul szolgálni, akik részt kívánnak venni a Cserháti Zöldút kialakításában. A munkaterv készítésében részt vesznek a helyi lakosok, környezetvédelemi szakemberek, aktív természetjárók. A projekt eredményeként létrejön egy szövetség a Zöldút kialakítására.
ATGZsámbéki Medence Idegenforgalmi Egyesület Buda-vidék Zöldút700 000 Ftakcióközlekedés, levegőZsámbék
A pályázat célja a Zsámbéki-medence településeit összekötő Buda-vidék Zöldút kialakítása. Az átalakítás nélkül használható utak feltérképezése és kijelölése mellett, ahol szükséges, a lehető legkisebb környezeti változtatással, használhatóvá teszik a nehezebben járható szakaszokat is. Az útvonalra felfűzik a szép kilátópontokat, műemlékeket, „nyitott műtermeket”, lovaglási lehetőséget, „lókikötőket”, vendéglátó helyeket, vagy akár szálláshelyeket, borospincéket. Cél a térség turisztikai szolgáltatóinak és őstermelőinek bevonása. A projekt során elkészül az útvonalakat jelölő táblarendszer és egy térképpel ellátott népszerűsítő kiadvány.
TISZAZsoldos ZoltánMezőgazdasági tevékenység fejlesztése az élőhely kezelés és az élőhely rekonstrukció érdekében700 000 FtakcióvízMezőgyán
Bizonyos ártéri élőhelyeken a legeltetéses állattartás az egyik legoptimálisabb természetvédelmi kezelési módszer. A pályázó arra kapott támogatást, hogy a tulajdonában lévő, évtizede használaton kívüli hodályt megjavítsa, és juh állományát bővítse. Ily módon lehetővé válik az eddig használaton kívüli terület megfelelő kezelése.
TISZAKosár és gyékényfonás hagyományainak fejlesztése és megőrzése630 000 FtakcióvízMiskolc
Tiszavalk és Tiszadorogma nagy hagyományokkal rendelkeznek a gyékény és kosárfonás területén. E jellegzetes ártéri foglalkozások megőrzése akkor lehetséges, ha termékeik eladhatóak, megfelelnek a mai igényeknek. A projekt során a szervezők a Magyar Iparművészeti Egyetemmel és egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező németországi szakközépiskolával alakítanak ki kapcsolatot és szerveznek tanulmányutat és tanfolyamokat a diákok részére.