Adományi adatbázis

Keresés
Program neve Szervezet neve A pályázat címe Település Támogatási összeg
Adományi program E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Visszatérítendő támogatás Nyíregyháza 10 000 000 Ft
Adományi program Páty Zsámbéki-kanyar Lakóparkért Egyesület Falugyűlés, Páty - SOS pályázat Páty 100 000 Ft
A falu közéletében folyamatosan tapasztalható botrányok - és különösen a golfpálya ügye - felszínre hozták a település vezetésével kapcsolatos problémákat, melyek közül a legfontosabb a hosszú távú jövőkép hiánya és a közösség akaratának figyelmen kívül hagyása. Az ebből adódó konfliktusok elérték azt a szintet, amikor a különböző érdekcsoportok gyakorlatilag büntető feljelentéseken keresztül kommunikálnak egymással. Ezen konfliktusok mentén több civil csoport is elkezdte megtanulni és egyre hatékonyabban alkalmazni a civil érdekérvényesítés eszközeit. A kialakult helyzet jó lehetőséget teremtett egy részvételi demokratikus folyamat elindításához és az ahhoz kapcsolódó struktúra felépítéséhez. A programban ezen folyamat kezdő eseményét, egy falugyűlés megszervezését támogattuk.
Adományi program Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Visszatérítendő támogatás Budapest 4 000 000 Ft
Carbon Detectives projekt előfinanszírozása
Adományi program Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Visszatérítendő támogatás Esztergom 8 000 000 Ft
Melléktermékek mint energiaforrások
Adományi program CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Alacsony költségvetésű és határon túli zöld szervezetek képviseleti lehetőségének segítése a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XX. Országos Találkozóján Szeged 500 000 Ft
Kis költségvetésű civil szervezetek utazási költségeinek támogatása a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XX. Országos Találkozójára.
Adományi program Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület SOS pályázat – a Veszprém megyei vörösiszap-ömlés katasztrófaelhárítási munkáiban való részvétel Veszprém 250 000 Ft
A Csalán munkatársai és önkéntesei alapos tájékozódás után kiderítették, hogy elsősorban védőfelszerelések vásárlásával tudnak segíteni a vörösiszap-katasztrófa elhárítási munkáiban. Az Ökotárs adományával együtt összesen 755 000 Ft értékben vásároltak védőfelszereléseket és a takarítást segítő eszközöket.
Adományi program Reflex Környezetvédő Egyesület SOS pályázat – a Veszprém megyei vörösiszap-ömlés katasztrófaelhárítási munkáiban való részvétel Győr 250 000 Ft
A Reflex Egyesület katasztrófa-elhárítási munkáját védőfelszerelések vásárlásához adott támogatással segítettük.
Civil Társ és Érdekérvényesítés Reflex Környezetvédő Egyesület Civil érdekérvényesítés segítése az Aarhusi Egyezmény hatékonyabb alkalmazásával Győr 1 240 000 Ft
A támogatott program súlypontja a Magyarországon tíz éve hatályba léptetett Aarhusi Egyezmény végrehajtási deficitjének mérséklése. A témával kapcsolatos eddigi történések azt jelzik, hogy az előrelépéshez a civil szervezeteket helyzetbe – az adatkezelő, jogalkalmazó szerveket pedig lépéskényszerbe kell hozni. A projektben kidolgozásra került kilenc akció és két elektronikus segédanyag elsősorban az egyezmény második oszlopára (a nyilvánosság döntéshozatalokban való erősítésére) és a részvételre való képesítés segítésére koncentrál.
Civil Társ és Érdekérvényesítés Barangoló Közhasznú Egyesület Civil Kerekasztal folyamatos működtetése Végegyházán Végegyháza 190 000 Ft
A Barangoló Egyesület a végegyházi Civil Kerekasztal folyamatos működtetésére és programjainak megvalósítására kapott támogatást. A kerakasztal 2009 óta szolgál a község érdekegyeztető és együttműködési fórumaként. Részt vesznek benne a község civil szervezetei, önszerveződő közösségei és intézményei is.
Civil Társ és Érdekérvényesítés Tabulapláza Alapítvány Érdekérvényesítés a városban élőkért – döntés-előkészítés másként Nyíregyháza 700 000 Ft
„A megértés a megismeréssel kezdődik”, a megvalósítás pedig az érdekek közös felismerésével. A Tabulapláza Alapítvány az „Élő Újság” nevű közéleti-közösségi kommunikációs módszer segítségével szeretné összehangolni a városlakó polgárok és a városirányító politika akaratát. A hat alkalomból álló rendezvénysorozat támogatta a helyi érdekérvényesítést, a helyi partneri együttműködést az önkormányzati szervek, a pártok, a civil szerveződések és a város polgárai között.
Civil Társ és Érdekérvényesítés Magyar Közlekedési Klub Helyi érdekérvényesítés segítése a Kál-Kápolna-Kisterenye vasút újraindításáért Budapest 400 000 Ft
A Kál-Kápolna-Kisterenye vasútvonal 2007. március 4-e óta szünetel, pedig az akkor bezárt vonalak között az egyik legnagyobb utasszámmal és lehetőségekkel bíró vonal volt. A bezárás ellen hiába tiltakozott az érintett 15 település és 4500 lakos, és sajnos a 2010. évi újranyitási listákra sem került fel a vonal. A térség a Magyar Közlekedési Klub segítségét kérte, igényüket egy megvalósíthatósági tanulmánnyal felérő elemzéssel támasztották alá. Az MKK jelen programjában a helyi lobbicsoport érdekérvényesítő erejének erősítésére és beadványok, tárgyalások, fórumok megvalósításában való segítségnyújtásra kapott támogatást.
Civil Társ és Érdekérvényesítés Trinitásvölgy Alapitvány Közösségfejlesztés a gyermek- és ifjúsági korosztály bevonásával Vokány 200 000 Ft
A vokányi szervezet a Trinitásvölgyi Hírmondó újság további kiadására és gyerekek részére szervezendő újságíró napközis tábor megrendezésére kapott támogatást.
Élő-Tisza Szövetség az Élõ Tiszáért Egyesület Tisza védjegyrendszer fejlesztése – a Tisza árterének fenntartható gazdálkodásáért Nagykörű 950 000 Ft
Tisza védjegyrendszer fejlesztése – a Tisza árterének fenntartható gazdálkodásáért
Zöldövezet Wekerlei Társaskör Egyesület "Cél" kereszteződésben a szelektív szemetesek Budapest 450 000 Ft
A Wekerlei Társaskör Egyesület a tereket a közösség számára újra élhetővé, a közösségi lét szerves részévé kívánja tenni. A tervezéskor a közvetlen közelben élők és az oktatási intézmények igényei mellett a terület műemléki státuszát is figyelembe kellett venniük az egyesület dolgozóinak.
Zöldövezet Zsíroshegyi Kilátások Egyesület Zöldövezet Program 2009 Nagykovácsi 300 000 Ft
A Zsíroshegyi Kilátások Egyesület egy játszóteret és annak környékét újította fel. A helyi lakók és az iskola közösségének segítségével a park melletti rendezetlen földkupacos, gazos területet, rendezetté és zölddé varázsolták, úgy hogy a földet ne kelljen elszállítani. A kialakított dombokat a gyerekek és a fiatalok biciklizésre, szánkózásra, játékra tudják majd használni. A virágföldből és a fűmagból mindkét területre jutott és így 1500 m2-nyi rendezett és zöld területet tudtak kialakítani. A játszótér köré gyertyán sövényt telepítettek, és elhelyeztek egy pollyball sporteszközt is.
Zöldövezet Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület A kanizsai MAORT-telepen lévő Papp Simon sétány közösségi rehabilitációja Nagykanizsa 550 000 Ft
A támogatást nyert projektben egy közösségi akció keretében a nagykanizsai MAORT-telepen lévő Papp Simon sétányt, valamint az azt övező Sétakertet környezetbarát módszerekkel rehabilitálták. A cél érdekében az említett területen számos környezetvédelmi és környezetépítő akciót szerveztek.
Zöldövezet Petőfi Sándor Általános Iskoláért Alapítvány A közösség szolgálatában a gödöllői Ökoiskola sportudvarának bővítésével és pihenőhelyek kialakításával Gödöllő 500 000 Ft
A gödöllői iskola saját közösségépítő hagyományát folytatta amikor megnyitotta az iskola sportudvarát és belső udvarait a közösség számára. A Zöldövezet programban ezeket a területeket szépítették tovább növények ültetésével, pihenőhelyek kialakításával. A munkák legjelentősebb része az iskola udvar feltörése és a talaj cseréje volt, amit a növények telepítése követett.
Zöldövezet Pusztaszeri Nagycsaládosok Egyesülete A még zöldebb Pusztaszerért Pusztaszer 300 000 Ft
Az iskola, az óvoda és az önkormányzat bevonásával egy folyamatosan gondozott és felügyelt zöldövezeti részt alakított ki az egyesület, amely a sportpályát és a játszóteret öleli egybe egy szép, új és rendezett terepen. A támogatásból növényeket és fákat ültettek, és rendezték a terepet is.
Zöldövezet Hegypásztor Kör A mi zöld szigetünk Oszkó 425 000 Ft
A Hegypásztor kör 2,5 hektáros birtokán működik az egyesület által üzemeltetett téglaépítésű erdei iskola. A szervezet őshonos fák, gyümölcsfák ültetésére és tájba illő kerékpártároló, asztalos padok kihelyezésére, tűzrakóhely kialakítására kapott támogatást.
Zöldövezet "Miénk a tér" Parkszépítő Egyesület Adj teret! Orosháza 700 000 Ft
Orosháza Szőlő városrészében közösségi tér került kialakításra a helyi lakóközösség bevonásával, játszó- és pihenőpark funkcióval. Összesen 961 db különféle növényt (fák, cserjék, virágok) vásároltak a támogatásból, amelyeket a tereprendezés keretében a résztvevő mintegy 60 fő ültetett el.
Zöldövezet Bárándért Egyesület Bárándi Játszópark Báránd 250 000 Ft
Az Egyesület a Kossuth téren, Önkormányzati tulajdonban lévő, felújításra szoruló játszótér fejlesztésére kapott támogatást. A Bárándért Egyesület és az Önkormányzat között együttműködési megállapodás van érvényben. A felújítás során növényekkel próbálják meg szeparálni a park és a játszótér funkciót.
Zöldövezet Rábapatonáért Közhasznú Egyesület Besenyő Kalandpark Rábapatona 500 000 Ft
A Rábapatona község önkormányzatának tulajdonában levő 1800 m2-es terület az egyetlen olyan zöld, füves része a községnek, amely még nem került rehabilitációra, egy része belvízzel borított, erodált. Az egyesület hosszú távú célja az egész terület rendezése, parkosítása. A Zöldövezet Program során a belvíztől mentes terület rehabilitációját valósították meg. A már meglévő sétautak állapotát feljavították, azok kiegészítésére új sétautakat hoztak létre, őshonos növényeket telepítettek, köztéri elemeket (padokat, szemetes edényeket) helyeztek ki.
Zöldövezet Remete Csemete Alapítvány Bodza Liget - Pihenőpark Remeteszőlősön Remeteszőlős 536 000 Ft
Az alapítvány a helyi pihenőpark létrehozására kapott támogatást. A projekt keretében elsőként a terület megtisztítására és füvesítésére került sor, majd egy oldalt nyitott pavilont, tűzrakóhelyet, padokat és asztalokat helyeztek el. A füves terület futballpályaként, tollaslabda-, illetve röplabdapályaként is működhet. A pihenőparkban madáretetők és szemetesládák mellett egy információs táblát is felállítottak, mely bemutatja a községet és a szomszédságban található Remete-szurdokot.
Zöldövezet Csapókerti Baráti Kör Közhasznú Egyesület Csapókerti Liget tér - élő park Debrecen észak-keleti kertvárosában Debrecen 280 000 Ft
Az egyesület a Debrecen észak-keleti kertvárosában található Csapókert városrészben valósította meg programját, melynek keretében a Liget téri közparkot rehabilitálták, 117 önkéntes részvételével. 1000 cserjét ültettek el, valamint 3 emlékfát, létrehozva ezzel a Csapókerti Civil Emlékparkot.
Zöldövezet Veszprémi Waldorf Egyesület Iskolaudvarban nyílt közösségi tér kialakítása Nemesvámos 350 000 Ft
Az Egyesület egy olyan közösségi terület kialakítására kapott támogatást, amely iskolaidőben iskolaudvarként funkcionál, más időszakokban pedig a helyi lakosok és az egyesület tagjai számára alkalmas különböző kulturális programok, események megrendezésére.
Zöldövezet A Kecskemét-Katonatelepi Ifjúságért Alapítvány Katona Zsigmond Emlékpark kialakítása Kecskemét-Katonatelepen Kecskemét 500 000 Ft
Kecskemét Katonatelep nevű kertvárosában mintegy 621 cserje és fa elültetésével egy emlékparkot alakítottak ki a támogatásból, amely Katona Zsigmond nevét viseli. A megvalósításban részt vettek a helyi általános iskola és a gyermekotthon fiataljai, valamint a nyugdíjasklub tagjai is. Az emlékpark a tervek szerint szabadtéri rendezvények, közösségi események szervezésére is szolgál.
Zöldövezet Hejőcsabai Fiatalok Közhasznú Egyesülete Közösen a szépért Miskolc 500 000 Ft
Az Egyesület a már régóta funkció és gondozás nélkül árválkodó terület megtisztítását, a talaj elegyenesítését, füvesítést, parkosítást, fákkal, cserjékkel, évelő növényekkel való szépítését tűzte ki célul. Az említett területet padokkal, szalonnasütőkkel, szemétgyűjtőkkel szerelték fel, a gyerekeknek focipályát, kosárlabdapalánkot, kerékpáros akadálypályát hoztak létre.
Zöldövezet Négy Évszak Waldorf Pedagógia Alapítvány Madárbarát Park Szekszárd 300 000 Ft
Az alapítvány a helyi park madárbarát parkká való átalakítását tűzte ki célul. A Zöldövezet program támogatásával első lépésként a terület talajrendezését, sétaösvény kialakítását valósították meg. A parkot madárbarát növényekkel (fákkal és cserjékkel), madáretető és -itató kihelyezésével tették még csalogatóbbá a madarak számára. A korábban elhanyagolt parkba padok, kézi szemetesek, tájékoztató táblák is kerültek.
Zöldövezet Harmónia Szabadidő és Kulturális Közhasznú Egyesület Összefogással a zöld környezetért Szajol 470 000 Ft
A szajoli szervezet által rehabilitációra kiválasztott terület a település közepén van, mindenki számára jól megközelíthető, s ezért nagyon jól használható lenne közösségi események rendezésére is. A kiválasztott terület szomszédságában van a sportpálya is, így ez a terület szervesen kapcsolódhat a közösségi szabadidős, sport- és szórakoztató rendezvényekhez. A gazos területet fák, bokrok ültetésével kezdték el rehabilitálni, a Zöldövezet támogatásával.
Zöldövezet Csikóstőttősi Faluszépítő Egyesület Park Sétány új elemének kialakítása Csikóstőttősön Csikóstőttős 411 680 Ft
A projekt keretében az Egyesület egy funkció nélküli gyepes területből barátságos, többfunkciós teret alakított ki, mely pihenőhelyként, rekreációs parkként, szabadtéri foglalkoztatóként, tanösvény bemutatójaként, a későbbiekben pedig köztéri alkotás bemutatójaként szolgálja a helyi lakosságot.
Zöldövezet Palotás Ifjúságáért Alapítvány Patakparti pihenőösvény létrehozása Palotáson Palotás 557 000 Ft
Az elhanyagolt patakpart rendbetétele után, közösségi munkavégzéssel egy kellemes, fákkal, cserjékkel beültetett területet alakítottak ki, a helybeliek, valamint az odalátogatók számára egyaránt természetközeli élményt nyújtó, sétára, elmélkedésre alkalmas „patakparti ösvényt”.
Zöldövezet Család és Közösség Alapítvány Pécsváradi középkori városrész (Vár-környék) Pécsvárad 400 000 Ft
Az alapítvány célja, hogy Pécsvárad elhanyagolttá vált történelmi területei újra történeti értéküknek megfelelő állapotba kerüljenek. A projekt fő tevékenysége az említett terület parkosítása, továbbá az oda vezető utakat szegélyező növényzet frissítése, parkolóhelyek kialakítása volt.
Zöldövezet Váci Waldorf Alapítvány Példaadás egy városrésznek és egy új generációnak VÁC 350 000 Ft
A projekt keretében megvalósult a volt Híradós laktanyához tartozó 4100 m²-es kertrész kialakítása az ott lévő értékes faállomány megtartásával, létrejött a klinkertéglás burkolt bejárati rész 187 m²-en (2 db kiemelt gyepágyás körben ülőhelyekkel), kialakították a Rétet, vagyis a gyepes iskolakertet, a Ligetet, a Sétányt, a Fűzfa pavilont és Gyümölcsöst a Biokert körül. Ezek érdekében 24 fát és 20 cserjét telepítettek (többnyire földlabdás fejlettebb példányokat), valamint fűszernövényeket ültettek.
Zöldövezet Aquincum-Mocsáros Közhasznú Egyesület Pihenőpark-bővítés és -fejlesztés a Mocsáros-dűlőben Budapest 500 000 Ft
Az Egyesület által elnyert pályázat célja a Mocsáros-dűlőn található pihenőpark valódi parkjellegének kialakítása volt, amit többek között fák kiültetésével, élősövény telepítésével, padok, kerékpártároló, szemétgyűjtő edények kihelyezésével valósítottak meg.
Zöldövezet Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület Pihenőpark kialakítása Tiszakécskén a Holt-Tisza partján Tiszakécske 658 000 Ft
A projekt célja, hogy a Holt-Tisza környékének parkosításával a Tiszakécskén élők, valamint az oda látogatók szabadidejüket a természetben töltsék.
Zöldövezet Szombathelyi Waldorf Társas Kör Printparti projekt Szombathely 600 000 Ft
A Szombathelyi Waldorf Társas Kör a helyi iskola területéhez szervesen kapcsolódó, korábban már teljes mértékben felújított önkormányzati területet alakította át: természetes "akadályokkal", növényekkel választották el a különböző funkciójú tereket, hogy a kert természeti élményt nyújtson.
Zöldövezet Rotary Club Szolnok Szolnok Sebestény Gyula úti közterület parkosítása Szolnok 476 250 Ft
Egy volt orosz laktanya területén, kb 3000 m2-es területen alakított ki parkot a Rotary Club. 82 fa ültetésével, füvesítéssel, virágok ültetésével, padok, asztalok és ivókút kihelyezésével varázsolták újjá az elhanyagolt területet.
Zöldövezet Ág Alapítvány Virággal az összefogásért - Parkosítás Nagymizdón Nagymizdó 300 000 Ft
Az Ág Alapítvány a falu közepén újított fel egy területet padok, hirdetőtábla, hulladékgyűjtők elhelyezésével, cserjék, őshonos fák, virágok ültetésével. A résztvevők saját forrásaikat felhasználva szalonnasütéshez és bográcsoláshoz alkalmas tűzrakóhelyet is kiépítettek.
Zöldövezet Zamárdi Baráti Kör Zamárdi szabad strand területének fásítása Zamárdi 372 000 Ft
A Zamárdi Baráti Kör a helyi szabad strand területének fásítására kapott támogatást. A telepítésre szánt 39 csemete és 200 cserje kiválasztásakor nagy figyelmet fordítottak az őshonos fajtákra, a terület adottságaira, illetve a fák várható élettartamára. Választásuk tehát a gyorsan növő, megfelelő élettartamú, a parti sáv szél- és vízviszonyait jól tűrő és a strandolóknak árnyékot adó növényekre esett. A terület fokozott közösségi használata, valamint az időjárás szeszélyessége esőbeálló létesítését is indokolta.
Zöldövezet A "Tenki Iskola Jövőjéért" Közhasznú Alapítvány Zöldövezet program 2009 Tenk 249 500 Ft
Az iskolát övező szabadtéri közterületen több évtizede meglévő fás, bokros ligetet fejlesztette a szervezet, az iskola, a helyi lakosok és az önkormányzat bevonásával. A fa- és cserjeállomány frissítése mellett mini tanösvényt és botanikus kertet alakítottak ki.
Zöldövezet Vértesboglár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület Zöldövezet Program 2009 Vértesboglár 663 800 Ft
A projekt során a parkot hallás-, mozgás- és látássérültek, illetve értelmi fogyatékos látogatók számára is igyekeztek hozzáférhetővé tenni, valamint előtérbe helyezni a kismamák, kisgyermekek és idősek igényeit. További cél volt, hogy a park a fiatalok és az átutazók számára is vonzó legyen, így biztosítva az információszerzés lehetőségét.
Zöldút Zöldutak Módszertani Egyesület (ZÖME) A magyarországi Zöldutak fejlesztése 2010 Alsópetény 550 000 Ft
Vasfüggöny kerékpárút, virtuális túraútvonal fejlesztése
NCTA civil Demokratikus Ifjúságért Alapítvány NCTA-2009/2-C05490 Rólunk van szó Budapest 4 081 635 Ft
A Rólunk van szó projekt célja az volt, hogy a résztvevő szervezetek munkatársai szakmailag fejlődjenek, elsajátítsanak néhány civil technikát és érdekérvényesítő módszert, amelyek alkalmassá teszik őket helyi ügyek képviseletére, nyilvános fórumok szervezésére, más civil szervezetekkel történő együttműködésre; a vitakultúra-fejlesztő képzések megvalósítása során olyan fiatalokat képezzenek, akik a szervezet önkéntes vagy alkalmazott munkatársaivá válhatnak; a nyilvános Disputa-események, bajnokságok alkalmával közérdekű helyi témákat vitassanak meg; lehetőséget kapjanak a szervezet stratégiájának végiggondolására, a megfelelő lépések megtervezésére.
NCTA civil Léthatáron Alapítvány NCTA-2009/2-C05759 Pályázat a Léthatáron Alapítvány kapacitásfejlesztésére, intézménystabilizálásra Budapest 1 388 500 Ft
A Léthatáron Alapítvány 5000 EUR támogatási összeget nyert. Programjuk egy közösségi tervezési folyamat végigvitele lett volna annak érdekében, hogy az egyik jelenlegi intézményüket (Isola éjjeli menedékhely) hosszú távon új, funkciójára alkalmas épületben helyezhessék el. A programot azonban nem tudják megvalósítani, mivel a tervezés külső partnereit (önkormányzat, vállalkozók, lakosság) nem tudták kellőképpen aktivizálni, elvi támogatásuk mellett a tervezett munkacsoportülésekre nem mentek el, elkötelezettségüket nem tudták növelni, a szálló az idei árvíz miatt két hétre víz alá került, ami teljesen felborította az intézmény működését, normális nyitva tartását. A pályázó elállt a támogatási szerződéstől és visszafizette a kapott előleget.
NCTA civil Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége NCTA-2009/2-C05774 Reflex Budapest 4 165 500 Ft
A cél volt, hogy jöjjön létre a két célrégióban civil szerveződés (Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl), ahol legjelentősebb a fejlettségi különbség, jelentősen eltér a munkaerőpiaci klíma, az álláskeresők összetétele, ezért a többi régió számára is tanulságokat hordozó, eltérő, de adaptálható módon alakul ki a regionális szintű egyeztetési forma, amely képes összefogni a munka világában dolgozó civil szervezeteket. Az új típusú szerveződés következtében a civil érdekek megjelennek, beépülnek a döntéshozatali eljárásokba, a tripartit rendszer helyett multipartit együttműködés alakul ki mind a foglalkoztatást érintő regionális stratégiák kialakításánál, a forráselosztásnál, mind a monitoringnál.
NCTA civil Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége NCTA-2009/2-C05777 A támogatott döntéshozatal Budapest 4 443 200 Ft
A támogatott döntéshozatali projekt egyik legfontosabb, valamennyi célcsoportot átható hosszú távú célja az értelmi fogyatékossággal élő emberek másokkal azonos esélyeinek megteremtésének elősegítése volt. A támogatott döntéshozatal aktív alkalmazása hozzájárul a jogintézmény élővé tételéhez, elterjedése pedig a jó gyakorlatok kialakításához nyújt terepet. Az új Ptk. végrehajtása szakmai szempontváltást igényel, melyhez szakmai fejlesztő képzésekre van szükség. Elsődleges rövid távú cél az érintettek számára az ismeretnyújtás a támogatott döntéshozatalról. Az önérvényesítés (self-advocacy) a fogyatékossággal élő személyek mozgalma, mely önismereten alapul és a saját érdekek felismeréséből következő érdekérvényesítő magatartást jelent. A helyi szervezetek által szervezett csoportok foglalkozásain a fiatalok interaktív helyzetekben próbálhatták ki a döntéshozás új módját.További rövid távú cél volt a szakemberek képzése, valamint a támogatott döntéshozatal szereplőinek tudatosságnövelése. E körbe tartozik a családok elhivatottságának kialakulása a változások indukálása érdekében. A szakemberek gondolkodásmódjának alakítása elengedhetetlen, amelyhez a törvényi változások ismertetésén túl szükség van a résztvevők együttműködő, nyitott hozzáállására. A képzések elvégzése után a szakmai belső önszerveződést kell serkenteni, amellyel a projekt fenntarthatósága is megvalósul.
NCTA civil Egyenlő Esélyekért Alapítvány NCTA-2009/2-C05954 Egyenlő esélyek - Erős érdekek Csömör 4 490 687 Ft
Cél, hogy a fogyatékkal élő személyek érdekei erősebben érvényesüljenek és az (intézeti) lakóhelyükért és foglakoztatásukért felelős civil fenntartású szervezetek helyi szinten jobb és élhetőbb körülményeket tudjanak biztosítani. Közös érdekérvényesítési akciók révén, a helyi közösség támogatásának megnyerésével igyekeztek mindezt elérni a helyi vezetésnél.
NCTA civil Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága NCTA-2009/2-C05967 Nemzetközi tapasztalattal a hazai közösségek és civil szervezetek fejlesztéséért Budapest 4 298 796 Ft
A projekt célja 20 magyarországi helyi szervezet és közösség fejlesztése, a Magyarországon megrendezendő OD World Summit által hazánkba érkező szaktudás és tapasztalat valós helyzetekben történő "felhasználása", szakmailag felkészült és elhivatott hazai szervezet- és közösségfejlesztők megtalálása, és a fent megjelölt célcsoportokkal, közösségekkel, ill. a külföldről érkező szervezetfejlesztő szakemberrel történő sikeres "összekapcsolása"; a külföldön sikeresen működő módszertanok megismertetése a magyar célcsoportokkal, ill. a szervezetfejlesztőkkel a célcsoportok felkészítése a hosszú távon életképes és fenntartható működési modellek, módszerek alkalmazására, a civil szervezetek és közösségek önszervező, önfenntartó képességének fejlesztése.
NCTA civil Fact Gazdaság- és Társadalomtudományi Alkalmazások Alapítvány NCTA-2009/2-C06413 Hatékonyan működő és együttműködő egészségügyi civilek a Dél-Dunántúli Régióban Pécs 4 720 900 Ft
A projekt olyan civil hálózat, egyben közös érdekképviselet megalakulásának támogatását tűzte ki célul, amely az egészségügyi civil szervezetek meglévő tudásának és jó gyakorlatainak átadásával, elterjesztésével e szervezetek működésének hatékonyságát növeli. A projekt további célja, egyúttal a program egyik innovatív eleme is, annak a felismertetése volt, hogy a civil szervezetek munkája során fontos a tevékenység hatékonyságának mérését szolgáló indikátorok kidolgozása, és ezek alapján a tevékenység hatékonyságának mérése, külső és belső értékelése.
NCTA civil „A fény túlsó oldalán...” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete NCTA-2009/2-C06486 Árny alatt - interaktív kalandozás a sötétben Székesfehérvár 2 777 000 Ft
Olyan interaktív rendezvény szervezése, ahol a látogatókhoz közel lehet hozni a vakok, látássérültek világát egy játékos, kreatív, de oktató programmal. A látogatók a speciális kirándulás végigjárása után jobban megértik a vakok, látássérültek speciális élethelyzetét. Kiemelt célcsoportot alkottak a döntéshozók, akik ezt követően jobban figyelemmel lesznek az esélyegyenlőséget szolgáló jogszabályokra, és nem csupán azok kötelező ereje miatt tartják be őket, hanem egy más nézőpont is megjelenik jövőbeni gondolkozásukban.
NCTA civil Ability Park a Fogyatékos Személyek Társadalmi Beilleszkedéséért Közhasznú Egyesület NCTA-2009/2-C06537 Akkreditált, esélyegyenlőséggel és integrációval foglalkozó képzés beindítása az Ability Parkban Budapest 2 554 840 Ft
A projekt hosszú távú, a fennálló társadalmi problémához kapcsolódó célja, hogy a képzések eredményeként több olyan pedagógus legyen, aki korszerű szemlélettel, megfelelő szakismeretekkel és elkötelezetten tudja képviselni és szakmai munkájával támogatni a fogyatékos gyermekek integrált nevelését a közoktatási rendszerben. Szervezeti szinten a projekt hosszú távú célkitűzése, hogy a képzési szolgáltatás bevezetésével új források nyíljanak meg az egyesület előtt, és a munkatársak nagyobb része vegyen közvetlenül részt a jelentősebb bevételt eredményező tevékenységekben, ennek eredményeként pedig növekedjen a szervezet önfenntartó képessége. A projekt rövid távú, közvetlen célja a képzési szolgáltatás beindítása, a felnőttképzési akkreditáció megszerzése, a munkatársak felkészítése, és a meglévő, összegyűjtött szakmai anyagok képzési anyaggá való átalakítása.
NCTA civil Regionális Civil Központ Alapítvány NCTA-2009/2-C06540 Civil terep – terepgyakorlat koordinálása felsőoktatási hallgatók számára a civil szektorban Miskolc 4 007 211 Ft
A projekt konkrét célja az észak-magyarországi régióban egy olyan mintaprojekt lebonyolítása, ahol a régió három felsőoktatási intézményében tanuló hallgatók számára gyakornoki rendszer keretében terepgyakorlatot nyújtanak a civil szektorban. A pályázó biztosítja a régió civil szervezeteiben a szakszerű terepgyakorlat lebonyolítását, a munkatapasztalat-szerzést, valamint a hallgatók és a civil szervezetek egymásra találásának lehetőségét.
NCTA civil Háttér Társaság a Melegekért NCTA-2009/2-C06710 Az LMBT emberek esélyegyenlőségének horizontális politikává tétele Budapest 4 998 600 Ft
A projekt átfogó célja a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek esélyegyenlőségének előmozdítása, az LMBT embereket hátrányosan érintő diszkriminatív jogszabályok felszámolása, az LMBT emberek elleni előítéletek és hátrányos megkülönböztetés csökkentése, az LMBT emberek sajátos szempontjaira érzékeny közszolgáltatások megteremtése.A projekt közvetlen célja, hogy az LMBT emberek esélyegyenlőségének horizontális politikává tétele („esélyegyenlőségi mainstreaming") elvének meghonosítása révén járuljon hozzá az LMBT emberek szempontjaira érzékeny jogszabályalkotás, állami programok és közszolgáltatások elterjedéséhez.
NCTA civil Szív és Kéz Sajátos Nevelési Igényű Gyermekekért Alapítvány NCTA-2009/2-C06717 Az Eső-ernyő hálózat tagjainak kapacitásfejlesztése Juta 2 777 000 Ft
A projekt célja egy olyan, jól szervezett hálózat működtetése volt, amely megkönnyíti az érdekérvényesítő munkát. Jó kommunikáció és együttműködés regionális szinten az autistákat ellátó civil szervezetek, önkormányzati és egyházi intézmények között. Működőképes mentorszülő-hálózat fenntartása. Országos, naprakész szolgáltatási és hiánytérkép fenntartása. Az autizmus problémakörének ismertté tétele szélesebb, társadalmi szinten.
NCTA kulturális Dél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület NCTA-2009/2-K05472 A Mecsek természeti és kulturális örökségének védelme egykor és ma Pécs 3 980 552 Ft
A Mecsek természeti és kulturális örökségének széleskörű megismertetése, tudatosítása, a mecseki természeti örökség, valamint az elpusztult és még meglévő kulturális létesítmények feltérképezése, azok leírása, a róluk fellelhető adatok összegyűjtése, az egykori Mecsek Egyesület évkönyveinek, kiadványainak, valamint az Idegenforgalmi Hivatal múzeumban őrzött dokumentumainak közzététele által. További cél naprakésszé formálni és a társadalom felé közvetíteni a Mecsek aktuális állapotával, a rongálásokkal, szennyezésekkel, valamint a pozitív eredményekkel kapcsolatos helyzetjelentéseket.
NCTA kulturális TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület NCTA-2009/2-K05523 Interaktív csillagászati múzeum a tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgálóban Tatabánya 5 547 335 Ft
A projekt célja a közép-európai csillagászati örökség egyik fontos még létező értekének, a tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgálónak a korszerűsítése és alkalmassá tétele olyan csillagászati megfigyelésekre, amelyek évszaktól és napszaktól függetlenek; valamint olyan korhű berendezési tárgyakkal való felszerelése, amelyek növelik a páratlan csillagda látogatottságát.
NCTA kulturális ÓVÁS! Közhasznú Egyesület NCTA-2009/2-K05631 ÓVÁS! Ház létrehozása Budapest 5 554 000 Ft
Egy látványos, frekventált helyeken felállítható és sokak által megtekinthető objektum, az ÓVÁS! Ház létrehozásával bemutatni a zsidónegyed építészeti értékeiben rejlő lehetőségeket, és elindítani az ezzel kapcsolatos párbeszédet az érdekeltek minél szélesebb körének bevonásával. Közvetlen rövid távú cél az ÓVÁS! Ház különféle rendezvényeken való bemutatásával felhívni a helyi közvélemény, a negyed fesztiváljait és programjait látogató fővárosi lakosok, a társterületeken működő egyéb szervezetek, a sajtó, a szakma, és nem utolsósorban a döntéshozók figyelmét az építészeti és kulturális értékek megőrzésének fontosságára, hogy ne pusztán közlekedési terepet és holt tárgyakat lássanak az utcákban, terekben, házakban, hanem egy élvezhető és sokoldalúan kamatoztatható kulturális kincsestárat.
NCTA kulturális Szomolyai Romákért Egyesület NCTA-2009/2-K05635 Anda Romano Lyako - Cigány szokás szerint Szomolya 5 554 000 Ft
A projekt célja, hogy a korábban a szomolyai telepen élő cigány és nem cigány közösség aktív részvételével megmentsék a történelmi múlttal rendelkező település pinceházait, és az azokból nemrég kiköltözött cigány közösség összetartozását a nyom nélküli eltűnéstől. A projekt konkrét célja, hogy az egyesület a tulajdonában lévő pinceházat közel 23 helyi roma család aktív közreműködésével felújítsa, annak érdekében, hogy egy közösségi teret alakítson ki benne, megőrizve a pinceház autentikus stílusát.
NCTA kulturális Lázi-Dombi Kulturális Egyesület NCTA-2009/2-K05670 Örökség és közösség a Zselic kapujában Szenna 2 613 157 Ft
A szennaiakkal és az odalátogatókkal megismertetni a szennai hagyományos falusi kultúrkörhöz, gazdasági évkörhöz kapcsolódó közösségi eseményeket, illetve a falusi életformához kötődő napi tevékenységeket. Az ember és a természet hagyományos viszonyát bemutató, oktatótáblákkal ellátott „szennai örökség tanösvény" létrehozása. A jeles napokhoz kötődő események felélesztése, ezzel élővé és interaktív módon működővé téve a szennai skanzent és erősítve a szennai lakosok lokálpatriotizmusát és a helyi közösség összetartását.
NCTA kulturális Felpécért Alapítvány NCTA-2009/2-K05776 Tájékozódj a Tájházban - iskola nélkül az oktatás szolgálatában Felpéc 3 074 139 Ft
A projekt célja egy a tradíciók felelevenítésére és Felpéc környékére jellemző népművészeti örökség bemutatására alapozó oktatási program kialakítása a felpéci tájházban, amely beépítésre kerül az iskolarendszerű oktatásba.
NCTA kulturális Hegypásztor Kör NCTA-2009/2-K05990 Add tovább! Civil önkéntesekkel a kulturális örökség megóvásáért! Oszkó 3 941 646 Ft
A cél egy egész éven át tartó programsorozat megszervezése a jeles napokhoz és népszokásokhoz kapcsolódóan, melynek célja elindítani egy egyéni, illetve szervezeti önkéntes segítségre alapozott komplex értékmegőrző és értékteremtő programot a térségben, amelynek eredményeként a résztvevők nemcsak az épített, a természeti és a néprajzi örökség védelmét, hanem mindezek fenntarthatóságát és hasznosítását is szem előtt tartják. A program célja emellett megmutatni a helyi társadalomban rejlő képességeket, és ezáltal elérni, hogy a programokon a résztvevők felismerjék a közösség erejét és újra átéljék a - napjainkra értékét vesztett - közös alkotás örömét.
NCTA kulturális Alois Dallmayr - Tolnatext Kajak-Kenu Sport Klub NCTA-2009/2-K06004 A Tolnai Holtág természeti értékeinek megőrzése újszerű eszközökkel Tolna 5 331 840 Ft
A projekt célja Tolna város önkormányzatával és más helyi szereplőkkel együttműködve egy olyan 15 kilométeres vízi tanösvény létrehozása a holtágrendszeren, amely 10 információs tábla és 2 megállóhely segítségével bemutatja a holtágak létrejöttét és hasznosítási lehetőségeit, a holtág természeti értékeit.
NCTA kulturális Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete NCTA-2009/2-K06068 Ráday kastély - irodalmi kastély Budapest 5 042 754 Ft
Cél a péceli Ráday kastély bezárásának megakadályozása és köztudatba emelése egy civil háló kiépítésével. Összefogás és folyamatos együttműködés kialakítása a kulturális örökségvédelem iránt elkötelezett szereplők (országos szakmai és a helyi civil kulturális szervezetek, a helyi önkormányzat, illetve kulturális és oktatási intézményei, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, mint az állami szektor képviselője, és a Rádayak műemlék gyűjteményeit őrző és feldolgozó Ráday Könyvtár) között. További cél az összefogás eredményeképpen interaktív múzeumi programok végrehajtása a kastély látogatószámának növelése érdekében, s ezekkel megalapozni egy a művelődéstörténeti ismereteket nem csupán a hagyományos interpretációs módszerekkel közvetítő műemlék "irodalmi kastély" imázsát.
NCTA kulturális IRKA Irodalmi Filmszerzők Egyesülete NCTA-2009/2-K06081 A mi családunk története Budapest 5 554 000 Ft
A projekt célja, hogy különböző nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozó gyerekek és fiatalok családtörténeteinek feldolgozásával és bemutatásával megismertesse a magyarországi kisebbségek kultúráját, történetét, örökségét és ezáltal csökkentse a társadalmi előítéleteket, sztereotípiákat.
NCTA kulturális Világ-Kép Kulturális Egyesület NCTA-2009/2-K06087 Színes Város, köztéri műalkotások Vasarely szellemi öröksége nyomán Budapest 5 159 666 Ft
A projekt közvetlen rövid távú célja volt, hogy Budapest három meghatározott helyszínén (Flórián tér, Moszkva tér, Deák tér) egy civil összefogás keretében több száz négyzetméter falfestmény, tucatnyi szobor, különböző rendszereket felvonultató interaktív mozgó vetítések képében városszínesítő műalkotások szülessenek. További cél a köztéri alkotásokon keresztül olyan társadalmi támogatottság elérése a civil megvalósítók számára, amely megerősíti a civil részvételt a városrendezési, -alakítási, döntéshozatali folyamatokban.
NCTA kulturális Magyar Szektorlabda Szövetség NCTA-2009/2-K06199 Egy kis szervezetben is lehet óriási aktivitás! Budapest 5 048 586 Ft
A cél, hogy a projektbe bevont formális szervezetek és informális közösségek ismerjék meg a gombfoci értékeit, értsék szellemességét, kreativitását, képességfejlesztő és közösségteremtő hatásait, továbbá, hogy a projektnek köszönhetően új civil szervezetek szülessenek, ahol szlovák, román és magyar fiatalok etnikai hovatartozástól függetlenül együtt tevékenykednek. Valamint cél volt a játék ismertségének növekedésével előkészíteni ezen érték felkerülését az UNESCO szellemi világörökségi listára.
NCTA kulturális "Kristály-völgy" Terület- és Vidékfejlesztési Egyesület NCTA-2009/2-K06501 Ki a faluját szereti - Civil összefogással a Somló környék kulturális örökségéért Ajka 3 514 849 Ft
A projekt célja az ajkai kistérségben működő 8 civil szervezet részvételével egy újszerű kezdeményezés megvalósítása a térségben található épített örökség népszerűsítésére a Google Earth-be való bekapcsolódással, melynek eredményeként legalább 15 épített örökségként számon tartott objektum virtuálisan látogathatóvá válik; legalább 10 db, egyenként minimum 3 perces videofilm készül a leglátogatottabb épített örökségről magyar és angol narrációval; legalább 20 civil szervezet bekapcsolódik a térség örökségvédelmi feladataiba.
NCTA kulturális Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete NCTA-2009/2-K06592 Olvasás - kreatív cselekvés Budapest 4 990 547 Ft
A projekt célja a szépirodalom olvasásának megszerettetése, azaz közvetetten az olvasás és szövegértés kulcskompetenciájának fejlesztése, az olvasás, mint kreatív közösségi élmény megtapasztalásának biztosítása az olvasótáborok által. Ezek a táborok 300 - 10 és 22 év közötti - fiatal számára kerültek megrendezésre a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének hálózatába tartozó irodalmi emlékhelyeken. További cél volt az olvasótáborok tervezésében, szervezésében és lebonyolításában részt vevő különböző szakmai háttérrel rendelkező szakemberek együttműködésének erősítése és a 11 részt vevő emlékház társadalmi beágyazottságának, fontosságának és általános ismertségének növelése.
NCTA kulturális Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége NCTA-2009/2-K06602 A jelnyelv alapú siket kultúra értékmegőrző programja Budapest 4 995 823 Ft
A projekt célja road-show és érzékenyítő órák keretében a siket szubkultúra láthatóvá tétele a társadalom kulturális térképén, kapcsolódási pontok létrehozása, a halló világ és a jelnyelvhasználó közösség között. Az interaktív iskolai érzékenyítő tanórák konkrét célkitűzése a közvetlen tapasztalatszerzés lehetőségének megteremtése, az érzékenyítés eszközével a nyitottság kialakítása, a hátrányos helyzetű közösségekkel szembeni előítéletes gondolkozás mérséklése, a társadalmi kohézió erősítése. A road-show busz elindításával közvetlen cél volt a többségi társadalom széles körű elérése, az erőteljes és hatékony külső kommunikáció megvalósítása, az információ továbbításának felgyorsítása, a médiaeszközök hatékony alkalmazása, helyi szintű nyilvánosság biztosítása.
NCTA kulturális Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub NCTA-2009/2-K06648 Műszakváltás - újra indul a gyár! Miskolc 5 552 889 Ft
A projekt célja Miskolc ipari múltjának időszakát, mint kulturális örökségét - elsősorban a volt Vasgyár területén, a Factory Sportarénában szervezett programokon keresztül - bemutatni a város lakosságának, minél szélesebb körben, civil összefogás keretében. Elindítani egy olyan folyamatot, amely révén a miskolci vasgyár területe újra Miskolc szerves, működő részévé válik.
NCTA kulturális 56-os Történelmi Alapítvány NCTA-2009/2-K06664 Ezerkilencszázötvenhat, te csillag Kiskunmajsa 1 316 298 Ft
A projekt célja a kiskunmajsai 1956-os forradalom és szabadságharc emlékgyűjteményének/múzeumának olyan innovatív, audiovizuális és múzeumpedagógiai eszközökkel történő fejlesztése, amelyek a közvetlenség és a hitelesség jegyében alkalmassá teszik a gyűjteményt a gyermekek és érdeklődők hatásos megszólítására, bevonására. Ennek megvalósíthatósága érdekében a kiállítóhely infrastruktúrájának megfelelő fejlesztése (audiovizuális eszközök: laptop, projektor, képernyők, hangszórók), valamint az épületen felújítási munkálatok elvégzése (festés, nyílászárok, egyéb javítások) és egy újszerű múzeumpedagógiai programterv kifejlesztése és megvalósítása történt meg.
NCTA kulturális Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület NCTA-2009/2-K06666 Civil összefogással a határon túli műemlékek felkeresésére és dokumentálására Budapest 2 949 174 Ft
A projekt elsődleges célja a határon túli, ám a magyar és a Kárpát-medencei történelem és építészettörténet szempontjából fontos épített emlékek megtalálása, jelen állapotuk dokumentálása, pontos koordinátáik rögzítése és interneten való megjelenítése játékos formában. Szintén cél volt a határon túli műemlékvédő civil szervezetek megszólítása, számukra felület teremtése a kapcsolatfelvételre, tapasztalatcserére, együttműködésre.
NCTA kulturális Középkertért Egyesület NCTA-2009/2-K06690 A Hajdúsági kunhalmok oltalmáért és bemutatásáért Hajdúböszörmény 4 008 322 Ft
A projekt célja, hogy az egyesület a hajdúsági kunhalmok védelméért és ennek társadalmi tudatosításáért egy aktív és az adott települések lakosainak nagy részét megszólító, bevonó, megmozgató kampányt indítson, megismertesse a helyi lakossággal a közvetlen lakókörnyezetükben található hajdúsági kunhalmok, kurgánok értékeit, azok kialakulásának történetét és a megőrzésük fontosságát.
NCTA kulturális Amaro Trajo „Életünk” Roma Kultúráért Alapítvány NCTA-2009/2-K06691 A hagyományos roma viseleti kultúra megőrzése és terjesztése Mátészalka 5 554 000 Ft
A projekt közvetlen célja a roma kulturális hagyományok egy méltatlanul elhanyagolt területének, a hagyományos roma viseleti kultúra emlékeinek és máig élő jegyeinek összegyűjtése, őrzése és a fenti hagyományok társadalmi tudatosítása a divat segítségével. A projekt konkrét célkitűzése a viseleti kultúrában megőrzött roma hagyományok felelevenítése és megőrzése nem statikus, múzeumi keretek között, hanem széles népréteget megszólító trendi divatcikkek innovatív bemutatásával.
NCTA szociális Nyírségi Látássérültek Egyesülete NCTA-2009/2-S05272 Látássérültek rádiós tájékozódási vetélkedője Nyíregyháza 1 700 357 Ft
A projekt legfőbb célja a látássérültek számára egy új sportág meghonosítása hazánkban és ennek elterjesztése volt. Az országban élő látássérültek közül kevesen ismerik ezt a sportágat, de az összes (40000 látássérült) közül mintegy fele szeretne valamilyen olyan sportot űzni, ami viszonylag kis költségigényű, de mégis kimozdít a mindennapok szürkeségéből.
NCTA szociális TÉR Ifjúságsegítő Egyesület NCTA-2009/2-S05364 Élmény a család Kecskemét 5 554 000 Ft
Az "Élmény a család" elnevezésű projekt célja, hogy 2x10 család minden tagja részére 2x4 napos időtartamban egy komplex mentálhigiénés szolgáltatást nyújtsanak az élménypedagógia, drámapedagógia eszközeit felhasználva és a konfliktuskezelési technikák megismertetése révén. A résztvevők (szülők és gyermekeik), játékos tanulás útján megtapasztalhatják, megérezhetik a játék erejét, a szabadidő nevelő szerepét, a közös élmények és az összetartozás örömét, miközben olyan készségeket sajátítanak el, mely a családi kapcsolatok erősítését szolgálja, mely magával vonzza a könnyebb társadalmi beilleszkedést.
NCTA szociális Kórházpedagógusok Egyesülete NCTA-2009/2-S05663 Gyógyulj velünk! Életet veszélyeztető megbetegedésben szenvedő gyermekek reszocializációjának segítése Pécs 5 495 128 Ft
A projekt célja a kórházpedagógia mint önálló szakterület elismertetése. A kórházpedagógusok szerepének, helyzetének stabilizálása a rákbeteg gyermekek hatékony segítése érdekében. A kórházpedagógus egyfajta híd szerepét tölti be. Híd a társadalom és az egészségügy között. Híd a beteg és egészséges társai között.
NCTA szociális Free Mobility Egyesület a Mozgássérültek Szabadabb Mozgásáért NCTA-2009/2-S05718 KKK- Keréken Könnyebben Közlekedsz! Pécs 5 554 000 Ft
A projekt célja az egészségesek fogyatékosok iránti attitűdjeinek megváltoztatása, azon fogások megtanítása, amelyekkel az egészségesek szakszerűen, empatikusan tudnak segíteni úgy, hogy nem sértik meg a fogyatékosok érzékenységét. Egy multimédiás oktatóanyag elkészítése, mely a szabad mozgás élménye mellett megtanít a közlekedésben való túlélésre. A közlekedőkkel és a fogyatékossággal élőkkel a speciális sport- és közlekedési eszközök megismertetése, a résztvevők megtanítása ezek használatára.
NCTA szociális Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány NCTA-2009/2-S05851 Együtt feketén-fehéren - közösségalkotást és egymás megértését elősegítő ifjúsági művészeti műhelysorozat Győr 5 551 223 Ft
"A cigány művészet mindenekelőtt az élet művészete, nem csupán egy adott életmód tükröződése, hanem maga az életmód..." (Jean-Pierre Liégeois) Magyarországon jelentős számban él roma kisebbség, a médiumokban is egyre többet hallani a romakérdésről, még sincs kézzelfoghatóan definiálva, hogy miért alakultak ki negatív sztereotípiák velük szemben, valamint a különböző fórumokon megszülető megoldási javaslatok is nehezen épülnek be a hétköznapokba. Fontos lenne a KÖZÖSségalkotás, amellyel közelebb vihetjük társadalmunkat az etnikai megosztottság megszüntetéséhez Magyarországon.
NCTA szociális Tevan Alapítvány NCTA-2009/2-S05853 A kis könyvkiadó Budapest 5 467 080 Ft
A projekt céljai: szakmai, pályaválasztási, foglalkoztatási, munkaerőpiaci elvárások, ismeretek átadása, kipróbálása, készségfejlesztés és a könyvszakma (írás, szerkesztés, kiadás, értékesítés, terjesztés, könyvtári szolgáltatás) teljes rendszerének megismerése, a módszerek gyakorlati beválásának elemzése.
NCTA szociális Megálló Csoport Alapítvány a Szenvedélybetegekért NCTA-2009/2-S05894 Küldj egy jelet lentről - felfelé Budapest 5 536 227 Ft
A projekt célja a szenvedélybetegség témakörében elindítani egy munkafolyamatot, ami művészetterápiás csoportok működtetését jelentette heti rendszerességgel, ebbe a folyamatba kapcsolódtak be neves művészek, akik részvételükkel erősítették a csoportkohéziót, és a terápiás munkát a művészet felé "hangolták". A csoportok a kapcsolódó művészekkel konkrét produkciót hoztak létre, melyet egy nagyszabású rendezvény keretében a Merlin Színházban konferenciabeszélgetéssel együtt mutattak be. Az eseménynek jelentős kommunikációs kampányt terveztek, meglévő kapcsolatrendszeren keresztül bevonva szakértőket, előadókat.
NCTA szociális PLUSS, a Magyarországi HIV-pozitívokat Segítő Egyesület NCTA-2009/2-S05963 AIDS prevenció a bárpultban . Speciális célcsoport által látogatott helyek bevonása a HIV/AIDS elleni küzdelembe . Budapest 5 450 696 Ft
A projekt célja minimum 6-7, Budapesten és vidéken működő melegbár személyzetének kommunikációs és problémamegoldó készségének fejlesztése, ismereteik bővítése a HIV- és STD-fertőzésekkel kapcsolatosan annak érdekében, hogy munkájuk során hívják fel vendégeik figyelmét a biztonságos nemi élet fontosságára; motiválják erre őket; maguk is képesek legyenek felvilágosítást adni a témában; segítsék a meleg közösség és az érdekeik képviseletére létrejött szervezetek közötti kapcsolatot, együttműködést.
NCTA szociális Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete NCTA-2009/2-S06057 Az Élet játéka Tiszadob 5 345 725 Ft
Az "Élet játéka" című projektünk célja a Tiszadobon állami gondoskodásban élő, illetve onnan kikerült 12-20 év közötti hátrányos helyzetű roma fiatalok számára a személyiség érését akadályozó tényezők feloldása, a személyiség minél komplexebb fejlesztése, fenntartható, hatékony életvezetési és megküzdési stratégia kialakításával egyidejűleg. Továbbá célunk az önálló életvitelre való nevelés, a felelősségtudat erősítése és ezzel egyidejűleg az egyéni és közösségi kompetenciák fejlesztése.
NCTA szociális Búra Alapítvány NCTA-2009/2-S06149 Fenntartható segítő rendszer pszichés betegségekkel küzdők számára Budapest 5 192 990 Ft
A Búra Önsegítő Sorstársi közösség hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása, szakember egyéves alkalmazásával és a tartalommenedzselő, illetve a moderációs rendszer szűk keresztmetszetének megszüntetése új szerkesztőségi rendszer létrehozásával és a közösség mobilizálásával a saját tartalmak aktív feltöltésére, a saját sorstársi csoportok aktív szervezésére.
NCTA szociális Agóra Családsegítő Alapítvány NCTA-2009/2-S06196 Filmkészítő szakkör a Rákospalotai Lánynevelő Intézetben Budapest 5 545 947 Ft
A filmkészítés gyakorlatának bevezetése a Rákospalotai Leánynevelő Intézet lakóinak és nevelőik tevékenységébe. A projektben résztvevők életének, sorsának, élethelyzeteinek drámajátékkal, szociodrámával való feldolgozása, saját szemszögből történő bemutatása, filmek készítésével. Az elkészült alkotások bemutatása eredeti lakóhelyükön, nyilvános vetítéseken, fesztiválokon, interneten.
NCTA szociális Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület NCTA-2009/2-S06525 Kiút - szociális sporttal a hátrányos helyzetű fiatalok prevenciójáért Budapest 4 998 600 Ft
A Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület hátrányos helyzetű fiatalok számára működtet országszerte és a határon túl szociális klubokat a Holdsugár program keretében. Jelen projekttel a szervezet olyan településeken kívánja a helyi szervezetekkel felvenni a kapcsolatot új klubok megalapításának céljából, ahol még nincs olyan szociális közösségi hely, melynek keretein belül hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkoznak.
NCTA szociális Artemisszió Alapítvány NCTA-2009/2-S06619 Pár-Beszéd. Közösségi alkotással a társadalmi összetartásért, a kirekesztés ellen Budapest 5 554 000 Ft
A projekt hosszú távú célja, hogy helyi és országos szinten is szót emeljen az elfogadás, a sokszínűség és a társadalmi igazságosság mellett egy innovatív módszertanra épülő kiállítás széles körű bemutatásával, amely a későbbiekben komplex pedagógiai és szemléletformáló eszközként alkalmazható és bemutatásra kerül a projektben résztvevő településeken, valamint hasonló problémákkal küzdő helyszíneken.
NCTA szociális Drávavölgyi Cigány Fiatalok Szövetsége NCTA-2009/2-S06622 Testvér óvoda Lakócsa 3 489 300 Ft
A projekt célja a leghátrányosabb helyzetű gyermekek esélyegyenlőségének növelése volt, valamint a természeti és társadalmi környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása. A lakócsai óvoda választott testvéróvodája a pécsi Eszperantó Óvoda Szabolcsfaluban. Ezzel a választással lehetővé vált, hogy a nagyvárosi és falusi környezetben élő és lakó óvodásokat megismertessék egymással, az eltérő kultúrákat, életkörülményeket és tapasztalatokat megoszthassák, illetve baráti viszonyt alakíthassanak ki. Kirándulásokat szerveztek a testvéróvodával, részt vettek az erdei óvodai programban. Évszakonként történő testvéróvodai látogatásokat szerveztek, különböző programokkal együtt.
NCTA szociális Változó Világ Szociális Egyesület NCTA-2009/2-S06644 Emberibb Európa - interaktív akadálymentességi térkép elkészítése Debrecen 2 146 621 Ft
Az Emberibb Európa projekt hosszú távú célja a mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelét elősegíteni Debrecenben és környékén. Ezen belül egy akadálymentességi felmérés megvalósítása, illetve egy multimédiás, webes megjelenítésű és papíralapú akadálymentességi térkép létrehozása Debrecen területén, a mindennapi életben szükségszerűen használatos intézményekről, intézetekről és egyéb fontos objektumokról, amelyek elérése a kihívással élők számára is problémamentesen megoldható.
NCTA környezet Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület NCTA-2009/2-Z05344 Konfliktustérképezés és információmenedzsment magas természeti értékű területeken Budapest 3 901 685 Ft
Természetvédelmi/Natura 2000 konfliktustérkép megvalósítása: meglévő térinformatikai adatok felhasználásával új szempontú (természetvédelmi mellett gazdasági, jogi, gazdasági, társadalmi) adatgyűjtés, az új (projekt keretein belül felvitt) és meglévő adatok közti kapcsolatok felderítése, mindez online, lekérdezhető felületen, valamint kapacitásbővítés ehhez kapcsolódó képzések révén.Érintettek párbeszédének elősegítése: a konfliktusokkal és azok megoldásával foglalkozni kívánók a térinformatikai felület mellett, azzal összekötve, moderált fórumon tudnak együtt gondolkodni, együttműködni.Meglévő megoldási javaslatok és tudás közkinccsé tétele: az MME korábbi projektjeiből származó, adott esetben „parlagon heverő" tudás és eredmények felhasználása a konfliktusok feloldására, ennek dokumentálása.Jövőbeni megoldási javaslatokhoz adatgyűjtés, megalapozás: az MME és természetvédelemmel foglalkozó szervezetek számára akár a szakmai stratégiák kialakítására alkalmas adatok összegyűjtése, adatbázis fejlesztése.
NCTA környezet DNS Természetközpontú Egyesület NCTA-2009/2-Z05494 A tanyasi ökogazdaság megteremtésének alapjai Izsák 3 520 681 Ft
A kiskőrösi kistérségben (Izsák, Soltszentimre és környéke) élő tanyasi emberek oktatása ökológiai gazdálkodásra és alapvető vállalkozási, pénzügyi ismeretekre. Ehhez az Egyesület tanyáján egy 1000+500 m2-es mintagazdaság és oktatótér kialakítása. Távolabbi cél: megélhetési alternatívát nyújtani a tanyasi életformára vágyóknak, hozzájárulni a tanyasi életforma hanyatlásának megakadályozásához. Modellértékű rendszer kidolgozása, ami később az ország más régióinak tanyavilágát is megmentheti.
NCTA környezet Gödör Klubért Kulturális Egyesület NCTA-2009/2-Z05685 ZöldGödör - A fenntartható szórakozás: átfogó környezettudatos működési rendszer kialakítása és az ökotudatos szemléletmód népszerűsítése Budapest 2 777 000 Ft
A cél egy átfogó működési rendszer kialakítása volt a Gödör Klubban, a környezettudatos szemléletmód népszerűsítése és a hétköznapi életbe történő beépülésének elősegítése.
NCTA környezet Visszatérő Ösvény Természetbarát Egyesület NCTA-2009/2-Z05720 Környezettudatos mintagazdaság a jövő és a ma emberéért Kács 5 532 062 Ft
Egy környezetbarát és energiatakarékos modellhelyszín létrehozása, mellette permakultúrával művelt konyha- és gyógynövénykerttel és humánus háztáji állattartással. A létrehozott minta bemutatására programok szervezése, hogy a fenntartható életmóddal kapcsolatos tudás minél több emberhez eljusson, s azt a gyakorlatban, saját életükben is alkalmazni tudják. A helyi közösségi élet megerősítése hagyományőrző esteken keresztül (kosárfonás, fafaragás). Szimpatizáns civil szervezetekkel való kapcsolatháló és együttműködés erősítése.
NCTA környezet TÁR-S Közművelődési és Környezeti Nevelési Egyesület NCTA-2009/2-Z05792 KÖRNYEZETI TÁRSAS - környezettudatos nevelési módszertan élménypedagógiával Budapest 2 522 349 Ft
A TÁR-S Egyesület komplex játszóházi módszertanának gyakorlati bemutatása két vidéki helyszínen két osztály részvételével, műhelymunkával és mini konferenciával egybekötve. Az élményközpontú tanítás és a művészetpedagógia hatékonyságának megismertetése a bemutató foglalkozás és kiadvány révén, valamint a komplex játszóházi módszertan hozzáférhetővé tétele. A projekt ezzel segíti a vidéki iskolák gyerekeinek esélyegyenlőségét, technikai eszközök vásárlásával pedig fejlesztést ad az oktatástechnika területén.További cél, hogy az egyesület képes legyen egy rövid távú projektet két vidéki helyszínnel koordinálni, ezáltal szakmai, szervezeti háttere megerősödjön, új aktivitást kapjon. A partnerszervezettel együttműködve felügyelje és támogassa az előkészítési munkákat, és indítsa el a civil hálót a két új helyszínen azzal, hogy a civil szerveződést segíti, bázist képez, lehetőséget mutat a továbbiakban arra, hogy a későbbiekben elsajátítsák az érdeklődők a játszóházak módszertanát. Saját, interaktív honlap előkészületei megtörténjenek.
NCTA környezet Amatőr Meteorológusok Első Magyarországi Közhaszú Egyesülete NCTA-2009/2-Z05844 Suli-MET, Amatőr meteorológusok az éghajlatvédelemért Budapest 3 846 145 Ft
A projekt közvetlen célja amatőr mérőállomások létrehozásának elősegítése volt 15 oktatási-nevelési intézményben, hogy az ez iránt érdeklődő diákok és tanárok-nevelők részt tudjanak venni a hazánkban már széles körben működő önkéntes társadalmi észlelő mozgalom munkájában és közösségi életében. Emellett cél volt még a szervezet és a szakterület társadalmi bázisának bővítése, ennek eszközei rendezvények, szabadegyetemi alkalmak, internetes és önkéntes háttér biztosítása. A tudásbázis bővítése viharkár-elemzések, szélsőséges jelenségek adatbázisa és klimatológiai adatbázis segítségével.
NCTA környezet Kárpátokért Egyesület NCTA-2009/2-Z06179 Gyerekek terepen – önkéntesség a Beregben Vásárosnamény 3 462 919 Ft
A Beregben élő fiatalokkal megismertetni és megszerettetni a környék természeti értékeit, hagyományait, kultúráját, a népi mesterségeket és a biogazdálkodást. A honlap segítségével a térséget ismertebbé és látogatottabbá tenni. Az önkéntesség népszerűsítése, önkéntes csoportok felállításával. 40 fiatalt segíteni abban, hogy olyan kompetenciákra tegyenek szert, amelyek a későbbiek során pályaválasztásukat, munkába állásukat is segítik.
NCTA környezet Göcsej Természetvédelmi Alapítvány NCTA-2009/2-Z06277 Fenntartható fejlődés a háztájiban - Alkalmazkodó gyümölcsészet bevezetése a zalai aprófalvakban Pókaszepetk 4 402 753 Ft
Az alkalmazkodó gyümölcsészet beindítása zalai falvakban: Almásháza (a projekt központja), Ligetfalva, Tilaj, Kemendollár, Hottó, Boncodfölde. Alapvető elméleti és gyakorlati tudás átadása a gyümölcsészetek önálló gondozásához. A közvetlen célcsoportokban érzelmi elköteleződés kialakítása a fenntartható gazdálkodás iránt.
NCTA környezet Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület (KukaBúvár Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület) NCTA-2009/2-Z06335 Kézzelfoghatóan Zöld Fesztivál - Váltsd vissza a korsódat! Budapest 4 204 378 Ft
A projekt rövid távú célja(i): visszaváltható, tartós, elmosható, zöld üzenetekkel díszített betétdíjas korsók bevezetése fesztiválokon és tömegrendezvényeken az eldobós, „instant hulladék" söröskorsók helyett, a csatlakozó szemléletformáló és termékfejlesztési tevékenységekkel együtt.
NCTA környezet Fehérkereszt Állatvédő Liga NCTA-2009/2-Z06417 Az állatbántalmazás és a társadalmi erőszak összefüggései Budapest 3 171 889 Ft
Felderíteni és publikálni (kiadványban), hogy hazánkban az elmúlt húsz esztendő alatt általában milyen összefüggések voltak érzékelhetők a társadalom tagjainak egymással szembeni és az állatok elleni agressziójában. Konkrétan két fő kérdés vizsgálata: az agresszív ember (elkövető) bántalmazott-e a személy elleni erőszak elkövetése előtt élő állatot; az áldozat (sértett személy) későbbi életére miként hat az ellene elkövetett bántalmazás. Az érintett települések önkormányzatai és az általuk működtetett oktatási intézmények a társadalmi erőszak és az állatbántalmazások összefüggéseiről szóló kiadvány alapján programokat dolgozhatnak ki az erőszak visszaszorítása érdekében, a körzet szerinti országgyűlési képviselők pedig jogalkotói munkájuk során alkalmazhatják a publikált adatokat. A jogalkalmazók számára viszonyítási alap lehet a projekt eredménye: amikor egy hatósági vagy egy bírósági, ügyészségi határozat indokolása kerül megfogalmazásra állatvédelmi ügyben.
NCTA környezet Zöld Kapcsolat Egyesület NCTA-2009/2-Z06495 Kerékpárral, túrabottal az élhetőbb városért! Miskolc 3 888 911 Ft
A kerékpáros és gyalogos (nordic walking/jogging/séta) közlekedés népszerűsítése Miskolcon, a kerékpáros közlekedés oktatása, szereld magad tanfolyam és iskolai szemléletformáló tevékenység segítségével, valamint rekreációs útvonalak létrehozásával. Cél még a vállalkozói és az önkormányzati szektor bevonása, a velük való összefogás megteremtése hosszú távú célok elérése érdekében.
NCTA környezet E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület NCTA-2009/2-Z06520 Egy város arca Nyíregyháza 3 975 276 Ft
A projekt céljai a következők voltak: a város kulturális életének fejlesztése; a párbeszédmódszer megismertetése és a párbeszédben rejlő proaktív lehetőségek közös felismerése; a meglévő kulturális és közösségi kezdeményezések összekapcsolása; fiatalok és művészek bevonása az egyesület munkájába; környezetvédelmi és városképi ismeretterjesztés, az épített környezet védelme.
NCTA környezet Szindikátus - Összefogás a Városért Közhasznú Egyesület NCTA-2009/2-Z06625 Hunyadi Tér - szabad piac Budapest 3 012 767 Ft
A Hunyadi tér és a piac ügyének képviselete, azaz ne épüljön meg a mélygarázs, ellenben újuljon meg a piac és a tér, az önkormányzat rendelkezzen zöldfelület-kezelési tervvel. További cél, hogy a lakosság magáénak érezze a teret és a piacot, kialakuljon egy olyan lakóközösség, amely átveszi a Kincsünk a Piac - Hunyadi Tér aktivistáinak szerepét, és maga is képessé válik arra, hogy a helyi önkormányzat beruházói igényeket kiszolgáló lépéseit megakadályozza.
NCTA környezet Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány NCTA-2009/2-Z06635 Közösségi kontrollal a környezeti szempontból fenntartható turizmusért – alternatív turizmusfejlesztési gyakorlat kialakítása az Alsó-Ipoly mentén és a Börzsöny térségében Vác 3 198 549 Ft
A helyi közösségek, az önkormányzatok és a gazdálkodók bevonásával a térségi Környezetileg Megalapozott Turisztikai Terv (KMTT) elkészítése. Civil szervezetekkel és önkéntesekkel - szakmailag megalapozott módszertan szerint - egy, a turizmus fizikai hatásait jelző monitoring rendszer felépítése. Nagybörzsöny rendezvényeinek példáján a fenntarthatósági elvek gyakorlatba ültetése.
NCTA környezet Közös Pont Egyesület NCTA-2009/2-Z06766 Élőfalu a Sárréten Békéscsaba 3 420 709 Ft
A projekt céljai voltak: az eperjes-pusztai élőfalu-kezdeményezés tájépítészeti megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése; közösség- és tájépítő kalákák megvalósítása a helyszínen, melyek során elsajátítható a tájmegfigyelés módszere a különböző évszakokban, valamint szakmai előadások, gyakorlati képzések szervezése a fenti témákban; környékbeli civil szervezetekkel közös tervezés megkezdése a térség fenntartható fejlődése érdekében.
NCTA környezet Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány NCTA-2009/2-Z05684 - VidÉkességeink: vidékvédelmi mozgalom felépítése Magyarországon Orosztony 2 480 694 Ft
A projekt célja egy támogatási rendszeren alapuló vidékvédő mozgalom elindítása, amelynek a VidÉkességeink címet adták. A hagyományos vidéki táj- és kertgazdálkodás azon elemeit kívánják megvédeni, amelyek fontos szerepet játszottak a biológiai sokféleség fennmaradásában. A jelen program a falusi kultúrtájba rejtett gazdag élővilág háztájszintű megőrzését és a környezettudatosság megvalósulását támogatja anyagi ösztönzők beépítésével.
NCTA kulturális A Művészetért Alapítvány NCTA-2009/2-K6317 Labirintus park Pécs 4 039 424 Ft
A „Labirintus Park” koncepciója a gyermek és ifjúsági korosztály szemszögéből értékes és rájuk adaptált művészeti ágak kombinációja, azok gyermeki/családi interakciója, valamint a közösségfejlesztő módszerek alkalmazása köré csoportosul, úgy, hogy Pécs belvárosában az Északi Várfalsétány világörökséghez kapcsolódó elzárt és jelenleg funkció nélküli területét hasznosítja.