Új programunk: Év Fája 2010

A hagyományteremtés szándékával hirdettük meg 2010-ben első ízben “Év Fája” vetélkedőnket, melyre bármilyen szervezet, csoport vagy magánszemély jelölhette kedvenc fáját. A verseny célja, hogy a fáknak a természetben és a közösségek életében betöltött szerepén keresztül erősítse az ember és környezete közötti kapcsolatot és felhívja a figyelmet a kölcsönös egymásrautaltságra. A vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban, akik törődnek vele és gondoskodnak róla.

A kezdeményezés nem várt érdeklődést keltett: a július 31-i határidőig összesen 125 fát jelöltek az ország minden részéből magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. Közülük egy négyfős szakmai zsűri választotta ki azt a tizenhármat, amelyekre október végéig szavazhatott a nagyközönség a vetélkedő honlapján keresztül. A döntős fákra összesen 16 037 érvényes szavazat érkezett, amelyek közül a nyertes letenyei platán 4 346 szavazatot kapott.

Az eredményhirdetés hangulatos ünnepség keretében zajlott le november 18-án Treehugger (‘Faölelő’) Dan Fair Trade kávézójában. A dobogós fák történeteiből Zsurzs Kati színművésznő olvasott fel; a jelenlévőket a Csíkszereda-Soharóza-Halastó énekegyüttes tagjai szórakoztatták.

A nyertes - azaz az Év Fája - egy speciális kezelésre feljogosító utalványt vagy 250 000 Ft értékű, faültetésre szánt támogatást kap, attól függően, hogy szükséges-e “gyógyítani”. A Letenyei Platán a szakértői vizsgálat szerint kiváló állapotban volt, így a kapott támogatást a fa jelölői faültetésre fordíthatták. Emellett a Greenman Kft. felajánlásának köszönhetően a döntőbe került fák mindegyike nyereményben részesült. A verseny további partnerei a Fővárosi Növény- és Állatkert, a Szegedi Ifjúsági Napok, a Civil Rádió és a Magyar Televízió voltak. A programot a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium és az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi támogatta.

Az Év fája vetélkedővel egyben az Európai Év Fája versenyhez is csatlakoztunk, azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten is segítsünk felhívni a figyelmet a biológiai sokféleség csökkenésére. A nemzetközi fordulón a 2010-ben rendezett országos versenyek győztes fái vettek részt Bulgáriából, Csehországból, Magyarországról, Romániából, valamint Szlovákiából. A szintén online formában történő közönségszavazás során a csíkszentléleki hársfa nyerte el az Európai Év Fája címet, a letenyei platán pedig harmadik lett.

A versenyt 2011-ben is meghirdetjük; további információ az http://evfaja.okotars.hu oldalon érhető el, ahol a 2010-ben nevezett fák fotói és történetei is megtalálhatók.