Civil-Társ: megújuló kapcsolatok

A 2010-ben hivatalba lépett új kormány már a nyár elején meghirdette a nonprofit szektor életét irányító jogszabályok átfogó felülvizsgálatára és reformjára irányuló szándékát. A kezdeményezés valóban időszerű, hiszen a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályok sok tekintetben elavultak, pl. a közhasznú szervezetekről szóló törvény végrehajtását 1998-as hatályba lépése óta még nem vizsgálták felül. A civil ügyekért is felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tervei szerint a jövőben valamennyi fontos rendelkezés egy egységes, kódexszerű új törvényben kaphatna helyet, a jelenlegi “szétszórt” szabályozás helyett.

Ebbe a folyamatba már a kezdettől igyekeztünk becsatornázni a Civil-Társ program többéves munkájának eredményeként született jogi elemzéseket, koncepciókat és javaslatokat.

Az illetékes döntéshozókkal való párbeszéd folytatása és a nonprofit jogi reformra vonatkozó elképzelések kölcsönös bemutatása ösztönözte az „Állam-civil Kapcsolatok: Mire jó és miért probléma a civil szervezetek támogatása?” című konferencia megszervezését is 2010. november 25-én. Az Országgyűlés Emberi jogi, Civil, Kisebbség- és Vallásügyi Bizottságának jóvoltából a Képviselői Irodaházban kerülhetett sor az eseményre, amelynek társszervezői voltak az Európai Nonprofit Jogi Központ (ECNL) és romániai testvérszervezetünk, a Polgár-Társ Alapítvány is. A konferencia másik apropóját az elmúlt másfél-két évben elvégzett kutató- és koncepcionális munka eredményeinek bemutatása adta, különösen két témakörben: a közhasznúsági rendszer reformja, mint az állami-civil kapcsolatok közvetett, illetve a támogatási-finanszírozási viszonyok problémája, mint ennek közvetlen formája. A konferenciát dr. Lukács Tamás, a Bizottság elnöke nyitotta meg; a kormányzati elképzeléseket és azok ütemezését dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium), a támogatási eljárások átalakítására vonatkozó terveket pedig dr. Kajdi Ákos főosztályvezető (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) mutatta be. A civil szektorból érkező tapasztalatokat és javaslatokat ismertető hazai előadók – Móra Veronika (Ökotárs), Bullain Nilda (ECNL) és Bíró Endre (Jogismeret Alapítvány) – mellett külföldi civil és kormányzati szakemberek panelbeszélgetésekben ismertették a közép-európai országokban zajló hasonló jogalkotási folyamatokat és azok tanulságait, és lehetőség volt a hallgatóság kérdéseinek megválaszolására is.

A témában rendezett, talán minden eddiginél nagyobb szabású konferencián több mint száz fő vett részt: többségükben civil szervezetek képviselői az ország minden pontjáról, de érdeklődök jöttek különböző minisztériumokból, önkormányzatoktól és más intézményektől is. Az előadások anyagai megtalálhatók a www.civiljogok.hu oldalon.