Zöldút

A Zöldút program történetében fontos állomást jelentett 2010-ben a Zöldutak Módszertani Egyesület létrejötte és aktív működésének megkezdése. Az egyesület (rövidített nevén ZöME) azokat az aktív zöldutasokat tömöríti, akik az Ökotárs Alapítvány által kezdeményezett és támogatott program segítségével indították el térségi zöldútjaikat. Több közülük mára sikeres, aktívan működő, végigjárható zöldút.

Az Ökotárs és a ZöME közösen szervezett meg több zöldutas programot, többek között az egykori Vasfüggöny térségében húzódó Vasfüggöny Túraút egy szakaszának bejárásához kötődő kerékpártúrát a mobilitás hetén. Ez a túra egy nagyobb ívű projekt részeként jött létre, amely azt célozza, hogy a Vasfüggöny Túraúthoz kötődő térségi, ökoturisztikai kezdeményezéseket összekapcsoljuk. Célunk, hogy így, a helyi közösségek életének szerves részét alkotva alakuljon hosszú távú zöldúttá a túraút, amely egyben a 13. európai kerékpáros útvonal (Eurovelo) tervezett nyomvonalával is egybeesik.

A mobilitás hetén szervezett kerékpártúrán aktív térségi zöldutasok vettek részt, és Szentgotthárdtól Szlovénia és Ausztria érintésével, Velemen és Jákon is keresztülhaladva Kőszegig bicikliztek. Megismerkedtek többek között a Rába-mente természeti értékeivel, a hangulatos heiligenbrunni pincefaluval, Felsőcsatáron pedig Goján Pál korábbi határőr gondos gyűjtőmunkája eredményeként létrejött Vasfüggöny múzeummal. Velemtől Kőszegig az Alpannonia túraúton bicikliztek, majd Kőszegen Bakos Györggyel, az Írottkő Natúrpark Egyesület elnökével beszélgettek és sétáltak a Jurisics Vár tövében kialakított fűszer- és gyógynövénykertben. A néhány napos túra alatt megismert jó gyakorlatok arra ösztönözték a résztvevőket, hogy 2011-ben tovább folytassák a Vasfüggöny Túraút felfedezését, és lehetőség szerint arrafelé is minél több közösségben kedvet ébresszenek a helyi zöldút kialakításához.