Zöldövezet: visszatekintés 2006-ig

2010-ben immár ötödik éve működtettük a MOL-lal közösen a belterületi zöldfelületek közösségi akció keretében történő létrehozását és megújítását szolgáló pályázati programunkat, így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy átfogó felmérés keretében vizsgáljuk az eddigi eredményeket és hatásokat. Ennek érdekében a nyár folyamán kvalitatív és kvantitatív kérdőívet küldünk valamennyi eddig támogatott szervezetnek, szám szerint 127-nek, akiknek kb. fele küldte vissza azokat kitöltve.

A válaszok egyértelműen jelzik a program sikerét, de rámutatnak arra is, hogy működő helyi közösségek és lelkes aktivisták, “motorok” nélkül ezt aligha lehetett volna elérni. Az Ökotárs és a MOL támogatása kulcsfontosságú volt a helyi kezdeményezések elindításában, de a szervezetek az adomány minden forintja mellé további négyet tettek helyi forrásokból, túlnyomórészt természetbeni és önkéntes felajánlások formájában. Emellett elsősorban a helyi híradások és a “szájhagyomány” révén több százezer embert sikerült elérni, akik közül közel tízezren tevőlegesen is részt vettek a növénytelepítési, parkszépítési munkálatokban országszerte.

Sokatmondó, hogy a sikeres Zöldövezet pályázat nyomán szervezetenként átlagosan öt további természet- vagy környezetvédelmi közösségi programot valósítottak meg, és az is, hogy elmondásuk szerint a zöldterületet a helyszínek háromnegyed részében napi szinten használják az ott lakók, illetve a részt vevő települések 82%-ában így vagy úgy, de még ma is téma a program keretében elvégzett munka. Erről tanúskodnak a kitöltők által hozzáfűzött megjegyzések is: „Nagyon hosszú idő után ez volt az első igazán közösséget átfogó program - a lakóközösség számára is értékelhető céllal“, „(az emberek) látják, hogy közösségi összefogással milyen sok minden elérhető, kicsit nagyobb lett ezáltal az egymás iránti bizalom.“

A felmérés egyben számunkra is visszajelzést adott a továbbfejlesztés irányához: ennek szellemében újult meg a zoldovezet.okotars.hu weboldal, amelyen immár egy szakmai segítséget nyújtó tudástár és a tapasztalatok átadása érdekében a sikeres projektek bővebb ismertetése is megtalálható.