Új projektünk: Kockazatos.hu - Környezet-egészségügyi Információs Portál

2010-ben nagyszabású és az Ökotárs életében újszerűnek számító projekt megvalósításába vágtunk, a kockazatos.hu - Környezet-egészségügyi Információs Portál létrehozásába. A weboldalt azzal a céllal hoztuk létre, hogy közérthető nyelven, de szakmailag pontos és hiteles tájékoztatást nyújtsunk a mindennapi környezetünkben (építőanyagokban, bútorokban, ruházatban, műszaki cikkekben, élelmiszerekben) előforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról. A portál gerince egy adatbázis, amely „kiskáté”, kérdezz-felelek formában gyűjti össze és mutatja be a mindennapi környezetünkben található legfontosabb veszélyes (vagy annak tartott) vegyi anyagokat. Az „infólapok” többek között az alábbi kérdésekre adnak választ:

A mindennapi környezetben előforduló veszélyes vegyi anyagokkal és azok hatásaival kapcsolatos információk megismerése a nagyközönség számára fontos lenne és nyilvánvaló igény is van rá, ám ezekről eddig még egyetlen megbízható, magyar nyelvű ismertetés sem létezett a szűk szakmai körnek szánt dokumentumokon kívül. Ugyanakkor kül- és belföldön egyaránt több intézet és szakmai szervezet foglalkozik a vegyi anyagok tulajdonságaival és hatásaival, valamint azokról nyilvánosan elérhető adatbázisokat is működtetnek. A kockzatos.hu-ra kikerülő leírások hátteréül ezek a nemzetközi és hazai adatbázisok és egyéb szakmai források is szolgáltak. A tartalom kidolgozása egyedülálló civil-állami-felsőoktatási együttműködésben valósult meg: az anyaggyűjtésben és -feldolgozásban, illetve az információk szakmai ellenőrzésében a Szent István Egyetem tanárai és hallgatói, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, az Országos Környezet Egészségügyi Intézet, valamint a Levegő Munkacsoport szakemberei dolgoztak együtt.

A közvetlen környezetben előforduló vegyi anyagok weboldalon való ismertetése mellett azonban a program más módon is segítséget nyújtott. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézettel együttműködve, egy védőnőknek szervezetett országos roadshowt szerveztünk, így a legérintettebb társadalmi csoportok számára is elérhetővé váltak a témával kapcsolatos legfontosabb információk.