NyitóoldalAdományozás
Adományi adatbázisNorvég Civil Támogatási AlapZöldövezetNyitott társadalom – Egészséges Környezet
ZöldútCivil-TársEseményekMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánításokIdőszalag

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Norvég Civil Támogatási Alap

A 2008-as év legjelentősebb új programja nagy megtiszteltetést és egyben kihívást jelentett az Ökotárs számára. Az év elejétől alapítványunk – egy meghívásos pályázat elnyerésével – az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal és a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal együttműködve kezeli az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében létrejött Civil Támogatási Alapot 2008 és 2011 között.

Az alap célja a hazai civil szektor fejlesztése, négy kiemelt területen. Az egyes alapítványok a szakmai tudásuk szerinti témakörért felelnek: az Autonómia a szociális kohézió, gyermekek esélyeinek növelése és egészségvédelem, a DemNet a civil szervezetek kapacitás fejlesztése, a Kárpátok a kulturális örökségvédelem, az Ökotárs a környezetvédelem és fenntartható fejlődés témakörét koordinálja.

Az NCTA több szempontból újdonságot jelent az Ökotárs Alapítvány gyakorlatában: mind a teljes alap, mind pedig az egyes adományok nagysága meghaladja az általunk eddig kezelt adományi keretekét, és a zöld témakör lebonyolítása mellett az Ökotárs koordinálja a három másik szervezet munkáját is. Ugyanakkor ez az első pályázati felhívásunk, melyre kizárólag egy online űrlapon keresztül lehet pályázni az erre a célra létrehozott www.norvegcivilalap.hu oldalon.

A Norvég Civil Támogatási Alap összesen majd 6 millió eurós keretére két körben, 2008-ban és 2009-ben lehet pályázni. Az első fordulóban 953 pályázat érkezett, melyekből 95 kapott támogatást két kategóriában (kisprojektek - 5-25 ezer euró és nagyprojektek - 25-80 ezer euró közt). A kérelmekről a négy témakörben külön-külön összehívott, civil szakértőkből álló bíráló bizottságok döntöttek. A június 9-i beadási határidő előtti két hónapban a négy alapítvány tájékoztató fórumok keretében mutatta be a felhívást minden megyeszékhelyen, de emellett írásban, telefonon és személyesen is az érdeklődők és pályázók rendelkezésére állt. A kapott kérdések és a pályázatok tartalma is sajnos arra engednek következtetni, hogy az EU és az állami alapok által támasztott adminisztratív elvárások kedvezőtlen irányban hatnak a civil szférára: a szervezetek gondolkodását a szabályoknak és előírásoknak való megfelelés határozza meg a projektszemlélet és az innovativitás kárára.

Az első pályázati kör lebonyolítása és a tapasztalatok értékelése után az alapítványok kérdőíves formában is gyűjtöttek visszajelzéseket, javaslatokat: ez alapján a pályázók általában rugalmasnak, átláthatónak és pályázóbarátnak ítélték a rendszert. A beérkezett konkrét észrevételek alapján a második körre a rendszer több tekintetben módosult, finomodott – erre 2009 elején lehet benyújtani pályázatokat.