NyitóoldalAdományozás
Adományi adatbázisNorvég Civil Támogatási AlapZöldövezetNyitott társadalom – Egészséges Környezet
ZöldútCivil-TársEseményekMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánításokIdőszalag

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Zöldövezet

Az Ökotárs Alapítvány a MOL-csoport támogatásával 2008. március 18-án immár harmadszor hirdette ki a Zöldövezet program nyertes pályázóit: 39 szervezet összesen 13 904 545 forint támogatást kapott. A tavalyihoz képest nemcsak a díjazott szervezetek száma emelkedett, de a támogatási összeg is egyharmadával nőtt a MOL elkötelezettségének köszönhetően.

Az első pályázat kiírása (2005) óta eltelt időben a közösségi zöldterületek létesítésén, fejlesztésén és rehabilitációján túl a helyi közösségek összefogásának és környezettudatosságának erősítése is a program kiemelt céljává vált.

A régió országaiban Magyarországon, Romániában és Szlovákiában egyszerre meghirdetett és megnyitott pályázati rendszer Magyarországon szerkezetében is átalakult. Az eddigiektől eltérően nem egy, hanem két fordulóban választotta ki az adományi bizottság a támogatásra érdemes pályázatokat. Az első fordulóban egy ötletpályázatot kellett beadni, amelynek tartalmaznia kellett a kiszemelt terület leírását valamint a pályázónak az érintett helyi közösségnek (szomszédok, helyi civil szervezetek, iskolák, önkormányzat kertésze stb.) tervezési folyamatba történő bevonására vonatkozó elképzeléseit. Az első fordulón túljutott pályázók a közösséggel közösen készíthették el a konkrét tervet a kiszemelt terület létrehozására, fejlesztésére, rehabilitációjára. Ez alapján készültek el a pályázatok. Bár a kétfordulós rendszerrel a kiválasztás hosszabb lett, a pályázóknak több idejük volt ötleteik kidolgozására, mindemellett a közös munka során mélyebb és hosszabb ismeretségek alakulhattak ki az adott köztér használói között.

A pályázati kiírás alapján 39, minimum 1500 m2-nek megfelelő, településen belüli zöldterületen épülhet-szépülhet közpark, pihenőpark, játszótér, iskolapark; természetesen környezetbarát módszerekkel, a közösségi használat céljából.

A tavaszi eredményhirdetést követően októberben írta ki az Ökotárs Alapítvány és a MOL a 2008-9-es pályázati felhívást, amelyhez – további újításként egy módszertani kézikönyvet is megjelentetett és minden pályázóhoz eljuttatott a közösségi tervezés folyamatának elősegítésére, „Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret? – Útmutató jól működő közösségi terek létrehozásához” címmel.

Madárbarát kert kapta a Zöldövezet Díjat

E díjat az Ökotárs javaslata alapján a MOL évente ítéli oda annak a közösségnek, amely a leghatékonyabban, a legsikeresebb közösségi esemény keretében a legszebb és leginkább környezetbarát zöldfelületet hozza létre. A díjon felül a nyertes pénzjutalomban is részesül, azaz a MOL megduplázza a pályázaton korábban már elnyert összeget. 2008-ban a szeghalmi Vadvirág Természetvédelmi és Kulturális Egyesület kapta meg Keszei István, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója által tervezett díjat. Az egyesület által megálmodott madárbarát kertek létrehozása megmozgatta a város apraja-nagyját; az iskolás csoportoktól a tűzoltókon át a helyi cégekig mindenki lelkesen vette ki részét a munkából, összesen közel négyszázan vettek részt a programban. Az egyesület által létesített madáretetőknek és fáknak mind saját gazdája van, akik nyomon követik a növények fejlődését.