NyitóoldalAdományozás
Adományi adatbázis 2005StatisztikákPéldák adományainkbólAz év adományozottjaKözép-európai Örökségünk Díj
Természeti örökségünkZöldútÁltalános segítségnyújtásCivil TársMagunkrólPénzügyi jelentésTámogatóink

Szervezetünk tagja az Environmental Partnership-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Börzsönyvidék Alapítvány

Közösségfejlesztés a Szobi kistérségben

Alapítványunk támogatást kapott az Ökotárs Alapítványtól, hogy 2005. szeptember és 2006. május között a közösségfejlesztés eszközeivel, a Szobi kistérség 13 településén, környezetvédelmi együttműködési hálózatot alakítson ki.

Célunk eléréséhez havi rendszerességgel találkozókat szerveztünk, mindig a kistérség más-más településén. A találkozókon civil szervezetek és magánszemélyek egyaránt részt vettek, alkalmanként átlagosan harmincan.

A program időtartama alatt állandó munkakapcsolatunk alakult ki több civil szervezettel – Ipel’ská unia, Börzsöny Múzeum Baráti Köre, Zebegényi Teleház Alapítvány, Zebegényi Ifjúsági és Szabadidő Sportegyesület, Bíber Egyesület, Magosfa Alapítvány – és kb. negyven magánszeméllyel. A munkakapcsolatok legfőbb eredménye az lett, hogy több szervezettel és helyi lakossal, szakértővel közösen kidolgoztunk egy térségfejlesztési alternatívát az Ipolymente térségére. A pályázatot – melynek programja az Alsó-Ipoly menti Ökomúzeum megalakítása – az Ipel&rsauo;ská unia-val partnerségben, be is nyújtottuk a Norvég Finanszírozási Alaphoz.

Az Ökotárs Alapítvány kezdeti finanszírozásának köszönhetően a helyiek figyelmét sikeresen irányíthattuk az együttműködés fontosságára és ezen belül a környezetvédelemre is. A folyamatok, melyeket elindíthattunk – reményeink szerint – vissza nem fordíthatók, hozzájárultunk a résztvevő, fenntartható társadalmi, környezeti, gazdasági minőségi változásokhoz.

Zádori Judit