NyitóoldalAdományozás
Adományi adatbázis 2005StatisztikákPéldák adományainkbólAz év adományozottjaKözép-európai Örökségünk Díj
Természeti örökségünkZöldútÁltalános segítségnyújtásCivil TársMagunkrólPénzügyi jelentésTámogatóink

Szervezetünk tagja az Environmental Partnership-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Zöld-Híd

Környezeti nevelés – nem csak gyerekeknek
Civil tapasztalatcsere és képzés

A pécsi Zöld-Híd Alapítvány egyik fontos hosszú távú célja a fenntarthatóságra nevelés előmozdítása Magyarországon, különös tekintettel a fiatal felnőtt korosztályra, amely eddig kevesebb figyelmet kapott a környezeti nevelők részéről. Ennek érdekében kezdeményeztük a városi témájú környezeti nevelésben járta civil szervezetek tapasztalat- és információ cseréjének előmozdítását, egymás oktatási tevékenységének megismerését és közös gondolkodást arról, hogyan lehetne bevonni a környezeti nevelésbe a fiatal felnőtt célcsoportot is.

A három napos találkozón 12 környezeti neveléssel foglalkozó civil szervezet munkatársa vett részt. A résztvevők megismerték egymás tevékenységét, oktatási programját, módszertani csere keretében pedagógiai módszereket, játékokat adtak át egymásnak, beszámoltak eredményeikről és nemzetközi projektjeikről. A nemzetközi programok lehetőségeinek megismerését az Ifjúság 2000–2006 programot bemutató meghívott előadó is segítette. A találkozó során a résztvevők kipróbálták az ÖKO KUCKÓ Környezetvédelmi Oktatóterem egy interaktív foglalkozását, részt vettek a Humusz „csomagolás-olimpiáján”, tesztelték a Független Ökológiai Központ által kifejlesztett szerepjátékot, és még sok módszertani ismerettel gazdagodtak. Mivel a találkozó egyik célja volt felmérni a középiskolás- és annál idősebb korosztály környezeti nevelésbe való bevonásának módjait, kérdőíves felmérést végeztünk a pécsi fiatalok közt, mely hasznos tanulságokkal szolgált.

A program jó példája a kölcsönös tanulás hatékonyságának, alkalmat adott egymás jobb megismerésére, személyes kapcsolatok kiépítésére és elmélyítésére, amely nagyobb távlatokat nyit a közös munkában.

Pécs, 2005. október 26–29.
Berecz Ági