NyitóoldalAdományozás
Adományi adatbázis 2005StatisztikákPéldák adományainkbólAz év adományozottjaKözép-európai Örökségünk Díj
Természeti örökségünkZöldútÁltalános segítségnyújtásCivil TársMagunkrólPénzügyi jelentésTámogatóink

Szervezetünk tagja az Environmental Partnership-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Sze Lá Ví

A Szent László-víz revitalizációja c. konferencia és annak utóhatása az újjáélesztési projektre

A Szent László-víz revitalizációs elképzeléseit Szendrői Júlia környezetvédelmi szakmérnök és Vida Antal zoológus kezdeményezték 2005. tavaszán, miután Vida Antal több külföldi hasonló projektben is részt vett. A Zöld Alapítvány Martonvásárért civil szervezettel együttműködve pályázati forrásokat kezdtek felkutatni egy nemzetközi tudományos konferencia megrendezéséhez. Az Ökotárs Alapítvány pályázatán a szervezők 300 000 Ft támogatást nyertek. A patak menti önkormányzatok és a helyi kistérségi társulás anyagi hozzájárulásával együtt ez adott lehetőséget a konferencia megrendezésére. A konferencián a hazai és nemzetközi tudományos élet prominens képviselői tartottak előadásokat, a konferenciát jelentős szakmai-, döntéshozói-, lakossági és médiafigyelem kísérte.

A konferencia utólagos megítélése egyértelműen pozitív volt, és ez jelentős lendületet adott ennek a több mint tizenöt évre tervezett projektnek. Mivel a rendezvényen az összes érintett fél részt vett, így az érdekegyeztetésen túl megkezdődött az érdemi együttműködés a szervezetek között. Időközben világossá vált, hogy egy ilyen léptékű projekt kivitelezéséhez egy egész térséget átfogó környezetvédelmi civil szervezet megalakítása szükséges. Ezért létrejött a Sze-Lá-ví, azaz a Szent László-víz menti Környezetvédelmi és Kulturális Alapítvány, mely kiemelt prioritású célként tűzte maga elé a patak revitalizációját. Ezzel egy időben aláírásgyűjtési kezdeményezésük nyomán megalakult az Összefogás a Szent László-vízért, mely a projekt háttereként széles társadalmi összefogást valósít meg.

Erre az évre a revitalizáció első gyakorlati lépését, a természet alapállapotának tudományos felmérését tervezik. A projekt már ebben a fázisában, tíz hónap alatt a hazai civil szférában egyedülálló szintig jutott el, melynek tempóját a lehetőségekhez mérten meg szeretnék tartani.

Ez a program valójában állami feladat civil átvállalása, hiszen a Európai Unió Víz Keretirányelve szerint hazánknak 2015-re a hazai vízfolyásokat „jó ökológiai állapotba” kellene hozni. Sikertörténetként azért is jellemezhetjük a SZELAVÍ projektet, mert az eddig elért eredményeihez semmilyen támogatást nem kapott a Magyar Államtól, tehát kizárólag a civil szféra erejéből jutott el idáig.

Köszönjük az Ökotárs Alapítványnak az eddigi anyagi támogatást, és reméljük, hogy kiérdemelt bizalmukkal egy olyan kezdeményezés első lépését támogatták, mely hazai, de akár európai szinten is példaértékűvé válhat.

Szendrői Júlia és Vida Antal

Tordas, 2006. április 6.