NyitóoldalAdományi Program
Példák adományainkbólAdományi adatbázisStatisztikákAz év adományozottjaKözösségi faültetésAlternatíva az atomenergiára
Zöldút ? VidékfejlesztésCivil TársKerekítsd a világotMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Palocsa Egyesület

Környezeti hatástanulmány a Vas megyei Gyöngyös-patak szabályozott szakaszának revitalizációjához

A Palocsa Egyesület Élő Környezetünk Helyreállításáért jogelődje 1996-ban alakult meg, Zalkodon, a Bodrogközben. Az egyesület célja a Természet és az Ember összhangjának segítése, visszaállítása; két fő kutatási témája az erdőfejlődés és a vízmegtartó vízgazdálkodás. A kutatásokon és a táj-rehabilitáción kívül az egyesület részt vállal több, a szakmapolitika változását elősegítő programban is (Nemzeti Erdőprogram, Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése, Nemzeti Aszálystratégia stb.).

Az Ökotárs Alapítvány által támogatott projekt célja egy környezeti hatástanulmány (terv) elkészítése volt, mely a Rába egyik mellékfolyója, a Gyöngyös-patak természetes gyógyulását segítő újjáélesztéséhez (revitalizációjához) szükséges elvi megalapozásként szolgál.

A Gyöngyös-patakot ugyanis az elmúlt évszázad utolsó negyedéig – a leírások, beszámolók szerint – rétek, fasorok, égerligetek övezték, melyek nyomai ma is fellelhetőek. A központilag elrendelt vízelvezető vízrendezés réme azonban nem kerülte el ezt a vízfolyást sem: medrét az alsó szakaszon kiegyenesítették, a parton lévő növényzetet kiirtották, az egykori mellékmedrek kiszáradtak.

A tanulmány elkészült. Az egyesület most az érintett önkormányzatokkal ismerteti az eredményeket, majd konszenzussal elindítják a vízjogi engedélyeztetési eljárást, valamint a patak engedélyes tervének módosítását.