NyitóoldalAdományi ProgramZöldút ? VidékfejlesztésCivil Társ
Civil jogszabályokFőbb állomások, eredményekKiadványokEseményekAdományokCivilek a médiában
Kerekítsd a világotMagunkról / KapcsolatPénzügyi jelentésKöszönetnyilvánítások

Szervezetünk tagja az EPSD-nek

Küldetésünk

A zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kívánunk hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Kiadványok

Civil Jövőkép – átfogó nonprofi jogi reform koncepció (Bullain Nilda – Holchacker Péter – Móra Veronika): A mai magyar nonprofit jogi szabályozást átfogóan és stratégiai jelleggel vizsgáló koncepció-tervezet – az „ideális” jövőbeli állapotból kiindulva – elméleti és gyakorlati áttekintést ad a civil nonprofit szektor jogszabályi környezetéről; felveti a legfontosabbnak tartott kérdéseket, és alternatívákat mutat fel azok megválaszolására.

Három fő fejezete a következő

  • A civil nonprofit szektor autonómiája
  • A civil nonprofit szektor és az állam viszonyrendszere
  • A civil nonprofit szektor és a magánszféra viszonyrendszere

A több mint egy éves előkészítés folyamán a civil szervezeti vezetők és nonprofit jogászok közreműködésével elkészült koncepció 2005 elején jelent meg. Eljuttattuk:

  • parlamenti képviselőknek (385);
  • az érintett minisztériumokhoz és közigazgatási szakembereknek (pénzügy, igazságügy, belügy, szociális, környezetvédelmi stb.);
  • központi hatóságoknak és intézményeknek (Kincstár, adóhatóság);
  • pártok vezetőinek;
  • megyei bíróságokhoz és ügyészségekhez;
  • megyei könyvtáraknak;
  • fontosabb kutatóintézeteknek;
  • megyei civil szolgáltató központokhoz (20);
  • országos ernyőszervezeteknek.

Számos helyről kaptunk írásbeli választ, visszajelzést a koncepcióra, de a legfontosabb szereplőkkel személyes találkozókat és megbeszéléseket is kezdeményeztünk. Mindennek eredményeként elmondható: a Civil Jövőkép mára ismert és elismert stratégiai anyag a civil szervezetekért felelős köztisztviselők és döntéshozók körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2006 őszén közzétett „A kormányzati civil kapcsolatok fejlesztésének irányelveihez” címet viselő dokumentum, amely 2010-ig meghatározza a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályok alakulását és a változások irányát, számos elemében, több helyen szó szerint vette át javaslatainkat.

Az elemzés természetéből fakadóan áttekintő, és ezért általánosabb, hosszabb távra tekintő civil jövőkép irányainak pontosításához számos területen volt szükség részletesebb kutatásra, melyek alapján az alábbi tanulmányok születtek:

KCR-dimenzió - A közfeladat-ellátásban való civil részvétel jogi akadályai (dr. Bíró Endre) A kutatás célja az volt, hogy a jogi szabályozásban – amely meghatározza magát a közfeladatot, leírja az állami és önkormányzati szervek illetve intézményeik működését, szabályozza a költségvetési források felhasználását és a külső erőforrásokkal való gazdálkodást az állami, önkormányzati szektorban – kimutassa azokat a normatív akadályokat, amelyek fékezik, kontraindikálják vagy éppen lehetetlenné teszik a közfeladat-ellátásban a civil szervezeti részvételt, és ennek alapján jogalkotási és egyéb javaslatokat tegyen a helyzet javítására. Segítségével sikerült felhívni az új kormányzat figyelmét a problémára (amely mellesleg az állami források hatékony felhasználásához is szorosan kapcsolódik) és hozzájárult a közszerződésekről készülő törvénytervezet megalkotásához.

Tanulmány az egyesületek bírósági nyilvántartásba vételi gyakorlatáról (dr. Fülöp Sándor) Az Ökotárs által támogatott NOSZA–kutatás az egyesületek bírósági bejegyzési gyakorlatát elemezte, a „NOSZA X Megyei/Budapesti Közhasznú Egyesület a Nonprofit Szervezetek Jogaiért” elnevezésű egyesület mind a 20 (megyei + fővárosi) bíróságnál történő próbabejegyzésén keresztül. (Az egyesületek alapszabálya csupán a megalakítandó egyesületek nevében és székhelyük címében tért el.) A próbabejegyzés tanulságairól 2006-ban készült tanulmányt a megyei bíróságok, ügyészségek, jogsegélyszolgálatok és egyéb szakmai szervezetek is megkapták, a kísérlet tanulságait pedig egy konferencián vitathatták meg, 2006 júniusában (ld. alább).

Helyi érdek, helyi érték: Útmutató az együttműködéshez civil szervezetek és önkormányzatok között (Bullain Nilda) - Kiadványaink sorában az utolsó az önkormányzati döntéshozókat és köztisztviselőket célozza. A helyi szintű együttműködések, partnerségek fejlesztését segítő könyv a jó példák bemutatása mellett konkrét ajánlásokat is tartalmaz minden vonatkozó területre (finanszírozás, társadalmi részvétel, közös projektek). A könyvet eljuttatjuk:

  • az érintett parlamenti bizottságokhoz (4);
  • az érintett minisztériumokhoz (önkormányzati, szociális, igazságügy, pénzügy);
  • a pártokhoz;
  • az önkormányzati szövetségekhez (4);
  • a releváns szakmai folyóiratokhoz;
  • a közigazgatási hivatalokhoz;
  • a nagyobb városok és községek helyi önkormányzataihoz;
  • a megyei civil szolgáltató központokba;
  • az országos ernyőszervezetekhez.

Jelentések a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáról - A Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért Munkacsoport 2005 májusától kezdve rendszeres jelentésekben elemzi és véleményezi az EU 2007-13-ig tartó strukturális és kohéziós támogatási alapjaihoz kapcsolódó hazai tervezési dokumentumok társadalmi egyeztetési folyamatát. A csoport aktív résztvevőjeként folyamatosan hozzájárultunk az eddig kiadott 4 jelentés elkészítéséhez, melyből kettőt pénzügyileg is támogattunk.

Nyilatkozatok és állásfoglalások - A civil társadalomra vonatkozó törvénykezés folyamatos megfigyelőjeként számos, a törvényhozással kapcsolatos állásfoglalást és kommentárt jelentettünk meg, melyeket elküldtünk a releváns intézmények és a sajtó részére illetve a www.okotars.hu/civiltars weboldalon publikáltuk a tíz legfontosabbat.